Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:20 μμ
 
wm small
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020 18:09

Τι απάντησε ο Υφυπουργός Παιδείας για τα τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και ΔΠΠΝΤ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συζητήθηκε για ακόμη μια φορά στη Βουλή το αίτημα της επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο.

Ειδικότερα στις  Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός και ο βουλευτής Δημ. Κωνσταντόπουλος απάντησε ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκης.



Οι βουλευτές επανέλαβαν τα επιχειρήματα των φοιτητών και αποφοίτων που αγωνίζονται για την επανίδρυση του τμήματος έχοντας τη στήριξη της τοπικής κοινωνία.

Απαντώντας, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκης, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει υποβάλει αιτήματα προς την ΕΘΑΑΕ τόσο για μετονομασία του νεοιδρυθέντος Τμήματος Ιστορίας κ Αρχαιολογίας σε Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού, συνοδευόμενο με αίτημα μεταφοράς του Τμήματος αυτού από το Αγρίνιο στην Πάτρα, όσο και για επανίδρυση του ΤΔΠΠΝΤ. Αφού σημείωσε ότι στην περίπτωση λειτουργίας και των δύο αυτών Τμημάτων «θα έχουμε το παράδοξο σε ένα Πανεπιστήμιο να έχουμε δύο Τμήματα με πολύ μεγάλη αλληλοεπικάλυψη, ειδικά εάν προστεθεί στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας η ψηφιακή διάσταση, και μάλιστα, εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση μεταφοράς, σε διαφορετικές πόλεις.», διευκρίνισε ότι «Καθώς οι προτάσεις αυτές ήρθαν λίγο πριν την ανάληψη της διοίκησης από τη νέα Πρυτανική ηγεσία, θεωρούμε σκόπιμο να τοποθετηθεί το Παν. Πατρών για αυτές, να καταθέσει την πρότασή του και να τις αξιολογήσει η ΕΘΑΑΕ, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε όποιες αλλαγές κρίνουμε σκόπιμες.». Περιέγραψε, δε, και το χρονοδιάγραμμα ως εξής: «Η πρόταση του Πανεπιστήμιου θα υποβληθεί εντός του τρέχοντος έτους, πριν τα Χριστούγεννα, εντός του 2020, η αξιολόγηση του Συμβουλίου και η εισήγηση της ΕΘΑΕΕ θα υποβληθεί στο Υπουργείο έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021 και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων. Οπότε εάν θα υπάρξει συμπερίληψη στο μηχανογραφικό, θα απαντηθεί σύντομα.»

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός τόνισε μετάξυ άλλων κατα τις τοποθετήσεις του:
  • Για το ενδεχόμενο μεταφοράς του Τμήματος από το Αγρίνιο στην Πάτρα: “Είναι εξαιρετικά λανθασμένη πολιτική στρατηγική να αποκόπτεται από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας. Η κίνηση της μετακίνησης του Τμήματος από το Αγρίνιο στην Πάτρα είναι μια λάθος πολιτική. Η πρόταση να μεταφερθεί το Τμήμα στην Πάτρα, δημιουργεί ένα δεύτερο πρόβλημα που, αφενός, αφορά στις επενδύσεις που έχουν γίνει σε κτιριακές εγκαταστάσεις στο Αγρίνιο και, αφετέρου, αναταράσσει τις ισορροπίες για τους φοιτητές και για τους καθηγητές.”
  • Για τη διασφάλιση του ΤΔΠΠΝΤ:  “Πρώτιστο μέλημά μας είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος. Να εξασφαλιστεί η συνέχεια του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και να υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα για τους φοιτητές και τους απόφοιτους του Πτυχίου του εν λόγω Τμήματος στην αγορά εργασίας. Ο στόχος όλων μας είναι να σταματήσει η αβεβαιότητα και ταλαιπωρία των αποφοίτων, των φοιτητών και καθηγητών. Οτιδήποτε άλλο είναι άδικο, αντιπαιδαγωγικό και απάνθρωπο.”
  • Για το ενδεχόμενο συνολικής αναδιάρθρωσης των σχολών του νομού Αιτωλοακαρνανίας: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία μίας ισχυρής γεωπονικής και κτηνοτροφικής σχολής στον «σιτοβολώνα» της πατρίδας μας, στον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδα, στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι νούμερο ένα σε φυτική και ζωική παραγωγή, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια πρότυπη σχολή εκεί όπου το επιτάσσουν οι καιροί, εάν θέλουμε να μπούμε σε μια αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, εάν θέλουμε να αναπτύξουμε την περιφέρεια. Και να συνδέσουμε την καινοτομία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ανάπτυξη.”
  • Για την κατάργηση του ΤΔΠΠΝΤ: “Τη χαριστική βολή (στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του νομού) έδωσε η καταστροφική πολιτική των Γαβρόγλου – Τσίπρα με τα γνωστά, ισοπεδωτικά αποτελέσματα στην Παιδεία. Μεταξύ των εγκλημάτων της πολιτικής αυτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αγρίνιο. Ένα Τμήμα που διέθετε θετική αξιολόγηση και πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ και μάλιστα πρόσφατες. Φτάνοντας στο σήμερα, μετά από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της προηγούμενης Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο φάκελος του Τμήματος έφτασε τελικά στην ΕΘΑΑΕ τον Ιούλιο 2020. Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη ή ενημέρωση για την πορεία εξέτασης του φακέλου. Αντιθέτως παρατηρείται μία τάση για μετακίνηση των μελών ΔΕΠ από το νέο Τμήμα Ιστορίας/Αρχαιολογίας στο οποίο μεταφέρθηκαν οι καθηγητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών μετά την κατάργησή του. Όλα αυτά δημιουργούν έντονη ανησυχία στους φοιτητές, τους καθηγητές του Τμήματος και την τοπική κοινωνία.”

Τι ανέφερε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος 

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για  αιφνιδιαστική, χωρίς διαβούλευση, χωρίς αιτιολογία και έκφραση γνώμης της ΑΔΙΠ, κατάργηση του Τμήματος με πολιτική απόφαση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Μάιο 2019, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας.

Σημείωσε, ότι το Τμήμα αυτό διέθετε καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023 και άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές.

Ζητώντας από τον Υπουργό να δώσει μία λύση στο αδιέξοδο των φοιτητών, των αποφοίτων, των καθηγητών επανιδρύοντας το Τμήμα και εντάσσοντάς το στο Μηχανογραφικό του 2021, υπογράμμισε ότι ο κ. Διγαλάκης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του τον Ιανουάριο 2020, είχε αναγνωρίσει ότι το Τμήμα κακώς και αναιτιολόγητα καταργήθηκε και είχε παραπέμψει το θέμα για έκφραση γνώμης στην ΕΘΑΑΕ, διάδοχο της ΑΔΙΠ, χωρίς ωστόσο έκτοτε να υπάρξει εξέλιξη.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος απαντώντας στον Υφυπουργό μίλησε για εμπαιγμό των φοιτητών, των αποφοίτων και των καθηγητών, δεδομένου ότι το αίτημα του Πανεπιστημίου για επανίδρυση εκκρεμεί εδώ και μήνες στο Υπουργείο και την ΕΘΑΑΕ χωρίς εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με την ίδια την ΕΘΑΑΕ, το Υπουργείο δεν έχει διαβιβάσει οποιοδήποτε αίτημα επανίδρυσης του Τμήματος. Τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια για μεταφορά της έδρας των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα, όπως είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν, καθώς έτσι θα υποβαθμισθεί η Αιτωλοακαρνανία.

Ζήτησε να υπάρξει πολιτική απόφαση να “τρέξουν” οι διαδικασίες για την επανίδρυση του Τμήματος από πλευράς Πανεπιστημίου Πατρών και ΕΘΑΑΕ ώστε το Τμήμα να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό του 2021, επισημαίνοντας άλλωστε ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με πολιτικές αποφάσεις, όπως συνέβη με την κατάργηση της Νομικής Πατρών.

Ολοκληρώνοντας, ζήτησε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους του Υπουργείου και α λα κάρτ επίκληση του αυτοδιοίκητου και να δοθεί τέλος στις παλινωδίες με την επανίδρυση του Τμήματος Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο, δικαιώνοντας φοιτητές και αποφοίτους.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 559 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.