Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 17:36

Με την βούλα του ΣτΕ άκυροι οι περιβαλλοντικοί όροι για το φράγμα Μεσοχώρας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σημαντική εξέλιξη προκύπτει σε ότι αφορά την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου, ζήτημα το οποίο αφορά άμεσα την Αιτωλοακαρνανία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση των κατακλυζομένων και ακύρωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου του Φράγματος Μεσοχώρας.

Το γεγονός ότι στο νέο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο δεν γίνεται καμία μνεία για μεταφορά ύδατος στη λεκάνη του Πηνειού από τη λεκάνη του Αχελώου οδήγησε το ΣτΕ στο να αποφανθεί ότι η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το φράγμα Μεσοχώρας έχει απωλέσει το νόμιμο έρεισμά της.

Συγκεκριμένα το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την απόφαση 2230/2020 κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου Ιδιωτών Κατακλυζομένου Οικισμού Μεσοχώρας κατά της ΑΕΠΟ του έργου, κρίνοντας ότι:

  1. Το έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδιασμού.
  2. Οι Υδρομορφολογικές αλλοιώσεις που θα επέλθουν στα ποτάμια Υδατικά Συστήματα των ποταμών Αχελώου και Πηνειού έχουν αξιολογηθεί στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας με την εξέταση του έργου βάσει του άρθρ. 4 παρ. 7 της Οδηγίας 2000/60. Η ως άνω εξέταση τεκμηρίωσε την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου και αιτιολόγησε ως υπαγορευμένη από υπέρτερο δημόσιο συμφέρον την αναγκαιότητα εξαίρεσης από την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Οδηγίας 2000/60.
  3. Το ΥΗΕ ΜΕσοχώρας είναι συμβατό με το Ν. 3199/2032 (νόμος περί διαχείρισης υδάτων) σχετικά με την άδεια χρήσης ύδατος, με το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Ελλάδας στο οποίο έχει κριθεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας. Στο ΜΠΕ αναφέρεται ότι το έργο είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο.
  4. Όμως, στην Αναθεώρηση των ΣΔΛΑΠ το Δεκέμβριο 2017, δηλαδή μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ δεν προβλέπονταν πλέον τα έργα μεταφοράς ύδατος από τη μία Λεκάνη Απορροής (Ηπείρου) στην άλλη (Θεσσαλίας). Επίσης, τον Οκτώβριο 2019 έγινε αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας και καταργήθηκε η προηγούμενη απόφαση έγκρισή του του 2003. Στο νέο χωροταξικό δεν γίνεται καμία μνεία για μεταφορά ύδατος στη λεκάνη του Πηνειού από τη λεκάνη του Αχελώου.
  5. Επομένως, και επειδή
    1. Δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις ΣΔΛΑΠ και
    2. με αναθεωρημένο χωροταξικό

Η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της. Ενόψει αυτών, γίνεται δεκτή η αίτηση ακύρωσης και η απόφαση ακυρώνεται.

Ο Γιώργος Χονδρός, πρώην Κοινοτάρχης Μεσοχώρας, επικεφαλής του Τμήματος Οικολογίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως δε άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την «αντίσταση» στην εκτροπή του Αχελώου και τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη.

«Όταν η Πολιτεία και οι φορείς της αγνοούν συστηματικά και διαχρονικά την λαϊκή βούληση, δεν σκύβουν στο πραγματικό πρόβλημα, τόσο το κοινωνικό όσο και το περιβαλλοντικό, είναι αναμενόμενο να σπαταλούν πόρους και  να καταστρέφουν το περιβάλλον» λέει στο trikalavoice.gr και καταλήγει με έμφαση: «Η ΑΕΠΟ για της ΥΗΣ Μεσοχώρας είναι με την βούλα του ΣτΕ άκυρη».

Σημειωτέον ότι στις 21 Δεκεμβρίου του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τα Τρίκαλα είχε δεσμευτεί ότι το φράγμα θα λειτουργούσε σε δύο χρόνια από τότε. Η εξαγγελία αυτή, πλέον, πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί.

Με πληροφορίες από larissanet.gr

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 457 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.