Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 23:52

Αγρίνιο: Με «οδηγό» τους λογιστές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέτρα για τις επιπτώσεις της πανδημίας

Φορολογούμενοι, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και άνεργοι αναζητούν απαντήσεις μέσω των λογιστών

Οι γενικές κατευθύνσεις  του Προέδρου του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων για τα μέτρα που «τρέχουν» στην παρούσα φάση

Σε αναζήτηση είναι πολλοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, ώστε να δουν ποια από τα μέτρα που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας τους αφορούν άμεσα και από ποια θα μπορέσουν να επωφεληθούν για να ανακουφιστούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.  

Τις απαντήσεις δίνουν κατά κύριο λόγοι οι λογιστές που το τελευταίο διάστημα έχουν αναχθεί όχι απλά σε… σύμβουλοι επιχειρήσεων, αλλά σε συμβούλους «επιβίωσης», καθώς για πολλές επιχειρήσεις και εργαζομένους η ένταξή τους σε κάποιο από τα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης τοποθετείται για να επιλύσει απορίες και να ενημερώσει τι είναι ήδη σε εξέλιξη ή έχει δρομολογηθεί και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του.

Ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων Παναγιώτης Καραγιάννης

«Σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή των επιχειρήσεων που η προθεσμία τους είναι μέχρι και τις 30/11. Πρόκειται για μια μορφή ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Το 50% δεν επιστρέφεται και το υπόλοιπο 50% γίνεται χρέος με εξόφληση αρχής γενομένης το τέλος του 2021. Δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που έχει οριστεί από τη διαταγή και ανάλογα με το τι έχει πράξει η κάθε επιχείρηση λαμβάνει ή όχι την επιδότηση.

Αν υπάρχει αυξητικός τζίρος πάνω του 20% υπάρχουν πολλά κριτήρια, αλλά και γενικότερα τα κριτήρια είναι πολλά και διαφορετικά ακόμη και με ελάχιστο τζίρο, κάτω των 300 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η διαταγή του υπουργείου είναι μπερδεμένη» τονίζει ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος  συνεχίζει: «για τις αναστολές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 7/12. Για αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή η προθεσμία είναι μέχρι 24/12.

Την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και πάλι την υπεύθυνη δήλωση, εφόσον δεν ήταν πληττόμενοι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020. Αν ήταν πληττόμενοι και δεν έχουν αλλάξει τραπεζικό λογαριασμό ή διεύθυνση κατοικίας δεν υποβάλουν πάλι αίτηση. Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος ήταν πληττόμενος στον εργοδότη Χ και εισέπραξε τον Μάρτιο – Απρίλιο τα 800 ευρώ, άλλαξε εργοδότη χωρίς να αλλάξει λογαριασμό και κατοικία και ο νέος εργοδότης τον θέτει σε αναστολή, τότε αυτός ο εργαζόμενος δεν θα κάνει εκ νέου αίτηση καθώς τον «βλέπει» το σύστημα».

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας των ανέργων ο κ. Καραγιάννης αναφέρει: «αναμένουμε να ανοίξει η εφαρμογή για τα 300 ευρώ που αφορούν τους μακροχρόνια ανέργους που μπορεί να γίνει και αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, χωρίς όμως αυτό να το γνωρίζουμε μέχρι στιγμής».

«Τρέχει» επίσης στην παρούσα φάση η διαδικασία για τα αναδρομικά των κληρονόμων συνταξιούχων και επί του θέματος ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων αναφέρει: «πρέπει να διευκρινίσουμε πως δικαιούται αναδρομικά μόνο οι περιπτώσεις των συνταξιούχων που λάμβαναν σύνταξη το 2015 και 2016, εφόσον ζούσαν και εισέπρατταν πάνω από 1000 ευρώ. Η αίτηση αυτή γίνεται μέχρι 17/12 με τα απαραίτητα δικαιολογητικά», ενώ τέλος για τρία  θέματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου τονίζει: «αναμένουμε την διαταγή για την μείωση των ενοικίων των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και των επιχειρήσεων που πλήττονται για την καταβολή του 40% των ενοικίων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Η νέα πλατφόρμα που θα ανοίξει είναι  για την κατάθεση των πινακίδων. Αυτό θα μπει σε εφαρμογή σε λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί η προσπάθεια του κόσμου να μεταβεί στις ΔΥΟ που είναι κλειστές για το κοινό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός. Με την πλατφόρμα αυτή θα αποφευχθεί ο συνωστισμός και θα γίνει η κατάθεση των πινακίδων κανονικά, ώστε όσοι επιθυμούν να μην πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Σχετικά με τα 800 ευρώ στους εργαζόμενους εφόσον τεθούν σε αναστολή θα εισπράξουν το ποσό ανάλογα με τις ημέρες που θα δηλωθούν ότι είναι σε αναστολή. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που θα είναι σε αναστολή από τις 7 έως τις 30/11 θα πάρει περίπου 26 ευρώ την ημέρα, δηλαδή περίπου 670 ευρώ και ανάλογα με τις ημερομηνίες που θα δηλωθεί η αναστολή για κάθε εργαζόμενο θα πάρει τα ανάλογα χρήματα».

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 669 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.