Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 19:39

Καραντίνα, διατροφή και οικονομία!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δύσκολο πράγμα το lockdown. Μπορεί να μην είναι το πρώτο, αλλά αυτό δεν το κάνει πιο εύκολο. Ελπίζουμε να είσαι καλά, να έχεις τους ανθρώπους σου υγιείς και να περνάς τη δεύτερη αυτή καραντίνα όσο καλύτερα γίνεται.

Επειδή όμως τέτοιες μέρες χρειαζόμαστε στη ζωή μας δημιουργία και ταυτόχρονα πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας και την τσέπη μας, σου έχουμε μερικές προτάσεις που έχουν πολλαπλά οφέλη.

Αν όσο ψωνίζεις έχεις σκεφτεί ποτέ ότι θα ήθελες να έχεις πιο φρέσκα λαχανικά ή ότι θα ήθελες να κάνεις λίγη οικονομία, τότε είσαι στο σωστό άρθρο!

Organic Vegetables in Hungary. © Bence Jardany / Greenpeace
Απλά και πρακτικά: καλλιέργησε τα δικά σου λαχανικά και φρόντισε να μην καταλήγουν τα τρόφιμά σου στα σκουπίδια © Bence Jardany / Greenpeace

Ακόμα και με ελάχιστο χώρο…

… μπορείς να κάνεις μικρά θαύματα! Είτε έχεις λίγο χώρο στο μπαλκόνι είτε μικρό κήπο ή ακάλυπτο, μπορείς να καλλιεργήσεις τα δικά σου λαχανικά. Έτσι θα καταναλώνεις και περισσότερα, αφού θα τα έχεις παράξει κυριολεκτικά με τα χεράκια σου, θα μπορείς να σκεφτείς πιο δημιουργικά και στη μαγειρική σου, και θα μειώσεις λίγο το κρέας από την καθημερινότητά σου, που ξέρουμε ότι έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στο περιβάλλον. Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο; Αλήθεια σου λέμε, δεν είναι!

Στο μπαλκόνι σου, στον κήπο ή στον ακάλυπτο!

Αν διαθέτεις χώρο μόνο για λίγες γλάστρες, μπορείς να επιλέξεις μερικά από τα λαχανικά που καλλιεργούνται πιο εύκολα και ταυτόχρονα είναι συνήθως αυτά που καταναλώνουμε περισσότερο. Αν έχεις λίγο παραπάνω χώρο σε κήπο ή ακάλυπτο, έχεις τη δυνατότητα να καλλιεργήσεις περισσότερα λαχανικά ή να βάλεις περισσότερες ποσότητες από τα λαχανικά που καταναλώνεις πιο πολύ. Μπορείς να μετρήσεις περίπου τι ποσότητες χρειάζεται το σπιτικό σου και αντίστοιχα να υπολογίσεις πόσα φυτά από το κάθε λαχανικό θα βάλεις.

  • Ντομάτες ή τοματίνια και μαρούλια είναι από τα πιο εύκολα. Άλλες επιλογές είναι το σπανάκι, το ραπανάκι, το καρότο ή η πιπεριά. Αν υπάρχει κήπος, μπορείς να σκεφτείς και άλλες επιλογές όπως πατάτα, κρεμμύδι, παντζάρι, κολοκυθάκι και άλλα.
  • Φρόντισε οι γλάστρες σου να έχουν βιολογικό λίπασμα ή κοπριά. Επίσης μπορείς να βάλεις κομποστ αν έχεις τη δυνατότητα, ή κάποιο συνθετικό υλικό όπως το πριονίδι.
  • Αν έχεις κήπο ή ακάλυπτο, πρόσεξε το χώμα σου, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα, κοπριά ή κομπόστ.
  • Αν χρησιμοποιήσεις γλάστρες, φρόντισε να υπάρχουν τρύπες στις γλάστρες για σωστή αποστράγγιση.
  • Πότιζε συχνά! Είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας.
  • Το πιο σημαντικό: ο ήλιος πρέπει να βλέπει τα φυτά σου. Φυσικά, πρέπει να προστατεύονται από δυνατούς ανέμους ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η ηλιοφάνεια είναι βασική για μία καλή παραγωγή.
Lettuce in Germany. © Axel Kirchhof / Greenpeace
Αν διαθέτεις χώρο μόνο για λίγες γλάστρες, μπορείς να επιλέξεις μερικά από τα λαχανικά που καλλιεργούνται πιο εύκολα και ταυτόχρονα είναι συνήθως αυτά που καταναλώνουμε περισσότερο. © Axel Kirchhof / Greenpeace

Extra tip: αν οι σοδειές σου πάνε καλά, μπορείς να φυλάξεις λαχανικά στην κατάψυξή σου και να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα!

Κι άλλο extra tip: μπορείς να καλλιεργήσεις και μερικά βότανα, ακόμα και στο περβάζι της κουζίνας σου, όπως ρίγανη, βασιλικό ή μαϊντανό.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι το πρώτο βήμα! Για να λύσεις απορίες ή να μάθεις περισσότερα, απευθύνσου στο φυτώριό σου ή συμβουλέψου σελίδες στο διαδίκτυο που ασχολούνται ειδικά με το θέμα. Για να σου δώσουμε ένα παράδειγμα, δες εδώ και εδώ.

Πώς να μην σπαταλάω φαγητό;

Σε όλους μας έχει τύχει: κάποια φρούτα ή λαχανικά μας χάλασαν και αναγκαστήκαμε να τα πετάξουμε. Επειδή οι ποσότητες φαγητού που σπαταλώνται παγκοσμίως είναι τεράστιες και επιβαρύνουν και την τσέπη μας και το περιβάλλον, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πετάμε φαγητό στα σκουπίδια. Γίνεται εύκολα: δες μερικές πρώτες συμβουλές.

  • Το πιο απλό: μην αγοράζεις πράγματα από το σούπερ μάρκετ που δεν είχες σκοπό να πάρεις. Πολλές φορές οι προσφορές συμφέρουν, κυρίως όμως σε προμήθειες που έτσι κι αλλιώς θα έπαιρνες και σε ποσότητες που μπορείς να καταναλώσεις.
  • Φτιάξε γεύματα με βάση τα υλικά που ήδη έχεις στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου, πριν προλάβουν να χαλάσουν ή να λήξουν.
  • Δοκίμασε νέες συνταγές: πειραματίσου με υλικά που σου έχουν μείνει από προηγούμενα γεύματα ή φρούτα και λαχανικά που δεν έχεις χρησιμοποιήσει. Φτιάξε μία νέα σάλτσα για εκείνα τα μακαρόνια που περίσσεψαν, δοκίμασέ το!
  • Φτιάξε σούπες. Ειδικά τώρα που ο καιρός το σηκώνει, φτιάξε σούπες με ό,τι λαχανικά έχεις στο ψυγείο σου. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, όλα πάνε με όλα. Δες ιδέες εδώ.
  • Τα φρούτα και λαχανικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη μαγειρική, αλλά και σε ωραία smoothies και χυμούς. Ας πούμε, έχεις δοκιμάσει χυμό παντζάρι; Δοκίμασέ το, έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό σου. Ψάξε στο διαδίκτυο για ακόμα περισσότερες ιδέες!

Και εδώ, με μία έρευνα ή ακόμα και με μία συζήτηση με φίλους, θα βρεις κι άλλες ιδέες για να αποφύγεις τη σπατάλη φαγητού και να εξοικονομήσεις υλικά και χρήματα.

Ecological Salad Freshly Picked in Brazil. © Peter Caton / Greenpeace
Αν όσο ψωνίζεις έχεις σκεφτεί ποτέ ότι θα ήθελες να έχεις πιο φρέσκα λαχανικά ή ότι θα ήθελες να κάνεις λίγη οικονομία, τότε είσαι στο σωστό άρθρο!  © Peter Caton / Greenpeace

Τέλος, ας μην ξεχνάμε το βασικό. Μπορούμε να φροντίσουμε την υγεία μας και το περιβάλλον πολύ εύκολα. Τρώμε περισσότερα φρέσκα, εποχικά και τοπικά φρούτα και λαχανικά και μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών στο μισό. Η μείωση του κρέατος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τους εαυτούς μας, την υγεία μας και τον πλανήτη, και είναι πιο απολαυστικό απ’ ότι νομίζουμε!

Greenpeace

Διαβάστηκε 970 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.