Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 19:36

Τηλεδιάσκεψη για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το προτεινόμενο σχέδιο της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, κατά το σκέλος που αφορά το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ξηρομέρου, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κούστας, ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ Πάνος Χολής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αρχικά αναλύθηκε το ιστορικό των υδατοκαλλιεργειών στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως επίσης το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο. Στη συνέχεια εκφράστηκαν προβληματισμοί τόσο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, όσο και από την πλευρά της ΠΑΝΣΥ για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ διατυπώθηκε η διαφωνία τους σχετικά με την επέκταση και την τοποθέτηση νέων μονάδων, πέραν των υφισταμένων.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική ανάπτυξης ενός σημαντικού κλάδου του πρωτογενούς τομέα, αυτού των υδατοκαλλιεργειών.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ζητούμενο είναι οι ανθρωπογενείς και οι αναπτυξιακές δραστηριότητες να μη λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά, προκειμένου να επιτυγχάνεται το μέγιστο θετικό αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή. «Βασική παράμετρος σε μια χωροταξική πολιτική είναι και να ρυθμίζει τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό και κοινωνικό χώρο, προκειμένου να διασφαλίζεται η παραγωγική και κοινωνική συνοχή» τόνισε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε ότι αφού γίνει η επεξεργασία όλων των δεδομένων θα πρέπει να αναδειχθούν και να προταθούν λύσεις συμβατές για ζητήματα που απορρέουν από τη γενικότερη έλλειψη χωροταξικού πλαισίου στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συναντίληψη αλλά και ταυτόχρονα συμφωνία να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες από τον Δήμο Ξηρομέρου και την Περιφέρεια προς την κατεύθυνση άρσης των όποιων αντιφατικών τετελεσμένων έχουν διαμορφωθεί.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξηρομέρου πρόσθεσε: «Δε θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο παράκτιο μέτωπο Αστακού-Μύτικα, περιοχή που ενδείκνυται για ήπια τουριστική ανάπτυξη, εναλλακτικό τουρισμό και παράκτια αλιεία. Είναι σε γνώση όλων μας ότι βρισκόμαστε προ τετελεσμένων που έχουν διαμορφωθεί από παραλείψεις του παρελθόντος, όμως είμαστε μαζί Α και Β βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να γίνουμε καταλύτες για την κοινωνική συναίνεση, επ ωφελεία των πολιτών και μόνο».

Διαβάστηκε 593 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.