Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:02 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 10:58

Επιδόματα: Νέοι δικαιούχοι στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τι αλλάζει σε επίδομα γέννησης και επίδομα παιδιού Α21

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αλλαγές στα επιδόματα φέρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή. Ειδικότερα πλέον όλα τα επιδόματα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα ενώ για πρώτη φορά δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα είναι οι άστεγοι και οι κακοποιημένες γυναίκες.

Παράλληλα προβλέπεται παράταση της υποβολής αιτήσεων για το επίδομα γέννησης μέχρι τέλος του έτους ενώ αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού Α21, του επιδόματος ενοικίου και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ. Ειδικότερα ορίζεται παράταση μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους στην προθεσμία υποβολής αίτησης για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης. Έτσι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγησή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, αν απώλεσαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης. Έτσι η υποβολή αίτησης μέχρι τέλος του χρόνου θα θεωρείται εμπρόθεσμη.

Για το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ότι σε περίπτωση παιδιού, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το παιδί δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Ωστόσο προβλέπονται εξαιρέσεις στις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους.

Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021. Το επόμενο διάστημα θα βγει κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Ταυτόχρονα τα άτομα που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση υπνωτηρίων, ξενώνων μεταβατικής φιλοξενίας και ξενώνων γυναικών θυμάτων βίας που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ακόμη η σύνταξη των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων καθίστανται ακατάσχετα. Ειδικότερα προβλέπεται ότι, η μηνιαία σύνταξη ανασφαλίστων υπερηλίκων, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα ομογενών (Επίδομα Ομογενών Προσφύγων), δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ Δημοσίου, δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, ούτε συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πηγή:dikaiologitika.gr
Διαβάστηκε 476 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.