Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 08:11

Έως 15/12 η τελική παράταση για επιδότηση απόσυρσης αλιευτικού εργαλείου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι δικαιούχοι αλιείς επιδοτούνται με σημαντικά ποσά έως 25.000 ευρώ ανά σκάφος και με συνολικό ύψος ενίσχυσης που φτάνει στα 5.750.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή με γνώμονα την εξάντληση της στήριξης των Ελλήνων αλιέων - πλοιοκτητών επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» προχωρούν στη χορήγηση παράτασης της προθεσμίας ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις επιδότησης της απόσυρσης του αλιευτικού εργαλείου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός της παράτασης είναι να δοθεί μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία προς τους αλιείς του αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα 5.750.000 ευρώ. Μετά τη λήξη της συγκεκριμένης προθεσμίας όσοι δικαιούχοι επιλέξουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα χάνουν αφενός το δικαίωμα επιδότησης της απόσυρσης αφετέρου το δικαίωμα αλίευσης με το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο.

Υπογραμμίζεται ότι η λειτουργία του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή τους γινόταν είτε δοκιμαστικά είτε κατά παρέκκλιση με συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης, που έληξε το Μάρτιο του 2020, ωστόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτάσσοντας την ανάγκη στήριξης των αλιέων της βιντζότρατας αποφάσισε και προχώρησε σε επιδότηση με το ύψος του κατ' αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) να ορίζεται σε 25.000 ευρώ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη που ενεργοποίησαν άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) έστω και για μία από τις χρονιές 2017, 2018, 2019 ή 2020 και σε 20.000 ευρώ ανά σκάφος για αλιευτικά σκάφη, που είχαν αλλά δεν ενεργοποίησαν την άδεια αλίευσης με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος, που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB) τα αντίστοιχα έτη.

Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αλιείς - πλοιοκτήτες των 232 αδειοδοτημένων επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, που φέρουν το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» σε όλη την Επικράτεια (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους, εφ΄ όσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020, δραστηριοποιούνται στην αλιεία με το αλιευτικό εργαλείο «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» και θα έχουν προβεί στην κατάργηση του αλιευτικού εργαλείου «γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα (SB)» με διαγραφή του από την αλιευτική άδεια του σκάφους και καταχώρηση της διαγραφής του εργαλείου αυτού στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο.

Τονίζεται ότι οι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τις αλιευτικές δραστηριότητές τους με άλλα αλιευτικά εργαλεία (ως παράκτιοι) για τα οποία διατηρούν άδεια.  

Διαβάστηκε 519 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 01:11
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.