Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 20:11

Οι εξαγωγές και τα προσόντα που "αντέχουν", στην εποχή της πανδημίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάταξη του χάρτη των ελληνικών εξαγωγών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Με το «δεύτερο κύμα» της Covid-19 να επελαύνει, οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν την προσπάθεια συγκράτησης των θέσεων που διατηρούν στις υφιστάμενες αγορές αλλά και αναζήτησης νέων αγορών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Μια προσπάθεια που γίνεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, η οποία ωστόσο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και σε πρώτη φάση να συγκρατεί τις πτωτικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, στο εννεάμηνο του 2020 ξεχωρίζει η εντυπωσιακή άνοδος της Γαλλίας στην 4η θέση και της Ισπανίας στην 7η θέση της λίστας των σημαντικότερων προορισμών που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό καθώς και ο υπερδιπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών προς τις αναδυόμενες χώρες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Σε επίπεδο προϊοντικών κατηγοριών, θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν τα φάρμακα με τεράστια αύξηση εξαγωγών κατά 50,3%, τα προϊόντα αλουμινίου, τα τυροκομικά προϊόντα και ειδικότερα η φέτα, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα λαχανικά.

Οι ανακοινώσεις φαρμακευτικών κολοσσών ότι ανακάλυψαν εμβόλια υψηλής αποτελεσματικότητας ενάντια στην Covid-19 ανοίγει μετά από πολλούς μήνες ένα παράθυρο αισιοδοξίας καθώς για πρώτη φορά διαφαίνεται χρονικός ορίζοντας για τον τερματισμό της πανδημίας.

Σε διαρκή εγρήγορση

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν οι Έλληνες εξαγωγείς την έξαρση του κορονοϊού στις αγορές της Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν βασικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας υψώνουν τεράστια εμπόδια ειδικά για τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις που τροφοδοτούν το κανάλι της εστίασης και ανακόπτουν την έντονα ανοδική πορεία που είχαν αναπτύξει οι ελληνικές εξαγωγές πριν το ξέσπασμα της Covid-19.

Κάτω από αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα και αναζητούν τρόπους για να συντηρήσουν το θετικό μομέντουμ για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα χημικά όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία επιδεικνύουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και πετυχαίνουν ανάπτυξη κόντρα στο ρεύμα.

Αντέχουν οι ελληνικές εξαγωγές

Δεδομένων των συνθηκών, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις απώλειες, τροφοδοτώντας με συνέπεια τους πελάτες τους στις διεθνείς αγορές. Κάτι που αποτελεί σημαντική «προίκα» για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές κατά το εννεάμηνο του 2020, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά -2,97 δισ. ευρώ ή κατά -11,7% και διαμορφώθηκαν σε 22,35 δισ. ευρώ από 25,31 δισ. Ευρώ.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2019, στα 17,45 δισ. ευρώ από 17,2 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 252,3 εκατ. ευρώ ή κατά 1,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών (αλλά και των εισαγωγών κατ' αντιστοιχία) των πετρελαιοειδών, οφείλεται στην πολύ μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω της μεγάλης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, ως συνέπεια της πανδημίας.  

Διαβάστηκε 579 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.