Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 12:42

Πώς μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη η τηλεργασία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ποιοι είναι οι τρόποι που θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ευχάριστη την παραμονή και την εργασία στο σπίτι;

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον μετατρέψει κάποια γωνιά του σπιτιού τους σε χώρο εργασίας. Ορισμένοι δουλεύουν στο τραπέζι της κουζίνας, ενώ άλλοι βολεύονται με το λάπτοπ ακόμα και στον καναπέ.

Και το σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά ακόμα και αν καταφτάσει σύντομα ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, καθώς είναι πιθανό πολύ άνθρωποι να μην επιστρέψουν ποτέ στο γραφείο για το πλήρες ωράριο. Μάλιστα, τα σημάδια σε ό,τι αφορά τον τρόπο που επηρεάζει η πανδημία την ψυχική υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι καλά.

Τα επίπεδα κατάθλιψης έχουν αυξηθεί, ενώ σε μια πρόσφατη έρευνα από το Royal Institute of British Architects, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι η δουλειά από το σπίτι τους προκαλεί ακόμη περισσότερο στρες.

Ποιοι είναι λοιπόν οι τρόποι που θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ευχάριστη την παραμονή και την εργασία στο σπίτι;

Επαρκής φωτισμός του χώρου
«Οι άνθρωποι διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά τον τύπο της προσωπικότητάς τους», αναφέρει ο σύμβουλος Ψυχιατρικής Δρ. Μπαλαμουράλι. «Αλλά οι βασικές αρχές είναι πολύ ξεκάθαρες: Το φως του ήλιου – μαζί με τον φρέσκο αέρα και την επαφή με τη φύση – είναι άκρως επωφελή για την ψυχική υγεία».

Το φως του ήλιου προκαλεί την έκκριση της ορμόνης «σεροτονίνη» από τον εγκέφαλο. Βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται ήρεμοι, συγκεντρωμένοι, βελτιώνει τη διάθεσή τους και μειώνει το άγχος.

Ο αρχιτέκτονας Μπεν Τσάνον λέει ότι «τα οφέλη που έχει το φως του ήλιου είναι τεράστια».

Μείωση του θορύβου
Η Δρ. Ρεμπέκα Ντιούι, ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ σε ό,τι αφορά τους τρόπους που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τον ήχο, λέει ότι διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου προσπαθούν συνεχώς να αναγνωρίσουν διαφορετικούς θορύβους και αλλαγές στους ήχους.

«Αυτό μπορεί να μας αποσπάσει σε τεράστιο βαθμό από τη δουλειά μας», αναφέρει.

«Οι έντονοι θόρυβοι είναι μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με ένα χαμηλότερο ήχο συνεχόμενης ομιλίας». Και σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας, τα οποία ανιχνεύουν τις αλλαγές, «μπορούμε να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας, μοναχά όταν ο θόρυβος σταματήσει».

Ο νευροεπιστήμονας και καθηγητής Άντριαν Ρις από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ εξηγεί ότι ο θόρυβος μας κάνει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Ένας ήχος που προκαλεί στρες έχει ως αποτέλεσμα μια περιοχή του εγκεφάλου μας να στέλνει το μήνυμα ότι κάτι μας προκαλεί δυσφορία.

Αποδέσμευση χώρου
Σύμφωνα με μελέτες, ένας ακατάστατος χώρος γεμάτος με πράγματα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης που προκαλεί στρες. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει καθώς η ακαταστασία μεταφέρει αντικρουόμενα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει σε μεγαλύτερο βαθμό προκειμένου να φιλτράρει και να ξεχωρίσει τα σημάδια που δεν τον βοηθούν.

Τα κανονικά επίπεδα κορτιζόλης με περιστασιακή αύξηση είναι απολύτως φυσιολογικά, αλλά τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής σε βάθος χρόνου, συνδέονται με άγχος, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και διαταραχές στον ύπνο.

Σωματική κίνηση 
Εάν πλέον η μόνη διαδρομή που κάνετε είναι από το υπνοδωμάτιο μέχρι την κουζίνα, είναι πολύ πιθανόν ότι στερείστε φυσικής δραστηριότητας που μπορεί να είναι επωφελής τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η άσκηση αποτελεί μια φυσική μέθοδο θεραπείας κατά του άγχους, καθώς ανακουφίζει από το στρες, ενισχύοντας τη σωματική και ψυχική ενέργεια και ενδυναμώνοντας την αίσθηση ευεξίας μέσω της έκκρισης ενδορφινών.

Τοποθέτηση φυτών
Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα με βάση τα οποία, ορισμένα οφέλη στην ψυχική υγεία συνδέονται με την επαφή μας με τον φυσικό κόσμο: η μείωση της πίεσης, του άγχους, του στρες και της υπερβολικής σκέψης καθώς και η βελτίωση της προσοχής, της μνήμης και του ύπνου.

Η τοποθέτηση φυτών και άλλων φυσικών αντικειμένων και εικόνων στον χώρο εργασίας του σπιτιού μας, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση.

Κοινωνική επαφή… και όχι μόνο μέσω διαδικτύου
Ο Δρ. Μπαλαμουράλι αναφέρει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται δυσφορία όταν δουλεύουν από το σπίτι, πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τι είναι αυτό που τους λείπει από το να πηγαίνουν στο γραφείο και να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να αποζημιωθούν για αυτό που χάνουν.

Στην κορυφή της λίστας, για πολλούς ανθρώπους, είναι η κοινωνική επαφή.

Όταν ήρθε το lockdown, μεγάλο μέρος της εξαφανίστηκε κάπως ξαφνικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Δρ. Μπαλαμουράλι.

Η συνάντηση με άλλους ανθρώπους είναι πλέον πολύ πιο δύσκολη, ιδίως εν μέσω του lockdown, αλλά ο Δρ. Μπαλαμουράλι προτείνει να βρισκόμαστε με ένα άτομο για να ασκούμαστε ή να περπατάμε.

«Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα», προσθέτει. «Το να κοιτούν μια οθόνη δεν είναι αρκετό».

Πηγή: BBC

Διαβάστηκε 871 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.