Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:03 μμ
 
wm small
Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 10:45

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Όλα τα σενάρια για την καταβολή του – Ποιοί θα το λάβουν και πότε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των φετινών Χριστουγέννων θα αφορά «περιπτώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τα μέχρι στιγμής μέτρα

Τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και όσοι δεν ενισχύθηκαν ή δεν προβλέπεται να ενισχυθούν με τα μέτρα της πανδημίας θα είναι οι δικαιούχοι του φετινού χριστουγεννιάτικου μερίσματος που κινείται σε ρυθμούς κορoνοιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή για να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ). Ειδικότερα πρόκειται για πάνω από 240.000 νοικοκυριά. Τον Οκτώβριο έλαβαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 241.964 νοικοκυριά και συνολικά καλύφθηκαν 457.269 άτομα – ωφελούμενοι.

Στην ίδια δεξαμενή των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανήκουν και χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που επειδή είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν τον Μάρτιο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται στην νέα έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για περίπου 400.000 μακροχρόνια άνεργους που είναι προς το παρόν εκτός έκτακτων ενισχύσεων και δια μέσου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των φετινών Χριστουγέννων.

Με… μοντέλο ΣΔΙΤ το Δώρο Χριστουγέννων

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για ενίσχυση της συμμετοχής του κράτους στο Δώρο Χριστουγέννων με στόχο οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι σε αναστολή να λάβουν πλήρες Δώρο. Καθώς η δημοσιονομική συνθήκη δεν φαίνεται να επιτρέπει επιδότηση του 13ου μισθού στο ύψος του ονομαστικού μισθού για όλους τους εργαζόμενους σε αναστολή, σκέψεις υπάρχουν να μπει «κόφτης», ώστε πλήρες Δώρο, υπολογισμένο επί του ονομαστικού τους μισθού στο 100%, να λάβουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, με ονομαστικό μισθό, για παράδειγμα, έως 650 ευρώ ή 1.000 ευρώ κλπ.

Όπως έχει γράψει το ethnos.gr, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει εισήγηση για υπολογισμό του τμήματος του Δώρου που αφορά στη χρονική διάρκεια αναστολής της σύμβασης εργασίας – το οποίο θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό – επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου όπως ακριβώς συνέβη και με το Δώρο Πάσχα και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης, όπως έχει νομοθετηθεί από τον Σεπτέμβριο, με στόχο να μην λάβουν μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων χιλιάδες εργαζόμενοι. Όπως επισημαίνουν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά την αναλυτική κοστολόγηση του μέτρου και την διερεύνηση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των αντοχών του κρατικού προυπολογισμού. Σημαντικός παράγοντας στη δημοσιονομική εξίσωση είναι και το πλήθος των εργαζομένων που θα τεθεί τον Νοέμβριο, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο, σε αναστολή.

Στο θέμα, έχει αναφερθεί ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας πως: «Αν για κάποιο μήνα ο μισθός είναι η ειδική αποζημίωση, το Δώρο υπολογίζεται επί των 534 ευρώ. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις». Από την πλευρά της η Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του κράτους να καταβληθεί είτε στους εργοδότες είτε απευθείας στους εργαζόμενους.

Ποιοι είναι εκτός των μέτρων μέχρι τώρα

Όπως διευκρίνισε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των φετινών Χριστουγέννων θα αφορά «περιπτώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τα μέχρι στιγμής μέτρα. Ομάδες πολιτών που έχουν πιεστεί από την κρίση του κορονοιού και δεν έχουν καλυφθεί».

Εκτός των μέχρι σήμερα μέτρων ενίσχυσης έχουν βρεθεί, για παράδειγμα, περίπου 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας που δόθηκε το καλοκαίρι και ειδικότερα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Τι ισχύει για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Σύμφωνα με τις αναφορές των αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των φετινών Χριστουγέννων θα κατευθυνθεί σε ομάδες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορoνοιού και όχι σε ομάδες που δεν έχουν χάσει τμήμα του εισοδήματός τους.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενισχύθηκαν άλλωστε πρόσφατα με τα αναδρομικά του 2015 – 2016 και θα λάβουν και τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση εντός Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν έχει εντελώς αποκλειστεί το σενάριο να ενισχυθούν χαμηλοσυνταξιούχοι, κάτω των 1.000 ευρώ, που δεν έχουν εισπράξει αναδρομικά, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό. Εισηγήσεις επίσης υπάρχουν να ενισχυθούν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του αγώνα κατά της πανδημίας, όπως συνέβη και το Πάσχα.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστηκε 558 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 10:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.