Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020 01:14

1 Νοεμβρίου: Άγιοι Ανάργυροι και οι μεικτοί γάμοι (Γέρων Νεκτάριος Μουλατσιώτης)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

1 Νοεμβρίου: Άγιοι Ανάργυροι και οι μεικτοί γάμοι. Η μνήμη των Αγίων θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού εορτάζεται πανηγυρικά από την Εκκλησία μας την 1η Νοεμβρίου. Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν κατά σάρκα αδέρφια και καταγόντουσαν από την περιοχή της Εφέσου της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας τους ήταν ειδωλολάτρης ο οποίος ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη λίγο μετά τη γέννησή τους. Η μητέρα τους η Αγία Θεοδότη ήταν χριστιανή στην πίστη από παιδί. Η μητέρα των Αγίων Αναργύρων, η Θεοδότη, υπό την πίεση των γονιών της παντρεύτηκε έναν ευγενή ειδωλολάτρη, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν μεικτό γάμο ενός ειδωλολάτρη με μια χριστιανή.

Τέτοιους γάμους είχαμε τα παλαιότερα χρόνια, αλλά και στα χρόνια που ζούμε τώρα, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των γάμων να οδηγούν στην καταστροφή των οικογενειών. Τέτοιους είδους γάμους στις ημέρες μας έχουμε μεταξύ Ορθοδόξων και Λατίνων, γάμους μεταξύ Ορθοδόξων και Προτεσταντών, γάμους μεταξύ Μουσουλμάνων και Ορθοδόξων, γάμους μεταξύ Βουδιστών και Χριστιανών. Τα αποτελέσματα αυτών των γάμων είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, δυστυχώς είναι τραγικά. Τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα σε αυτά τα ζευγάρια και τις οικογένειες είναι όταν ο ένας από τους δυο ακολουθεί πιστά τη θρησκεία του. Για παράδειγμα εάν ο καθολικός ή ο προτεστάντης ή ο μουσουλμάνος τηρούν πιστά τα της πίστεώς τους, τότε θέλουν και τα παιδιά τους να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Και αν από την άλλη πλευρά η γυναίκα είναι χριστιανή και τηρεί τις εντολές του Θεού σύμφωνα με την Ορθοδοξία μας και εκείνη επιθυμεί να μεγαλώσει τα παιδιά σύμφωνα με την Ορθόδοξη Πίστη μας. Αυτό όμως δημιουργεί προβλήματα μέσα στο γάμο. Το ίδιο γίνεται και κατά τις περιόδους των μεγάλων εορτών Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, διότι κανένας δεν μπορεί να ευχαριστηθεί τίποτα ή ακόμα και εικονίσματα πολλές φορές δεν μπορούν να βάλουν μέσα στο σπίτι. Το πρόβλημα αυτό στην οικογένεια των Αγίων Αναργύρων, λύθηκε, όταν ο πατέρας τους αν και ειδωλολάτρης, ασπάσθηκε τον χριστιανισμό λίγο μετά τη γέννηση του Κοσμά και του Δαμιανού. Η Αγία Θεοδότη ανέθρεψε και μεγάλωσε τα παιδιά της με ευσέβεια και με τις δικές της αρετές που της είχε δώσει ο Θεός. Η Αγία Θεοδότη δεν φρόντισε μόνο την πνευματική ζωή των παιδιών της, να μεγαλώνουν χριστιανικά με εξομολόγηση, με προσευχή, με εκκλησιασμό, με διδασκαλία της Αγίας Γραφής, με Θεία Κοινωνία, με νηστεία κ.α., αλλά φρόντισε και να τα σπουδάσει. Τα σπούδασε διάφορες επιστήμες της εποχής εκείνης, όμως ο Κοσμάς και ο Δαμιανός επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν για να βοηθήσουν τον πλησίον τους σε οποιαδήποτε ασθένεια είχε. Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός μιμήθηκαν τους Αγίους Αποστόλους και Μαθητές του Χριστού που έλαβαν τη Χάρη του Θεού θεράπευαν κάθε αρρώστια μέχρι να εκβάλλουν και τα δαιμόνια από τους ανθρώπους, αλλά και να θεραπεύουν κάθε είδος ασθένειας, χωρίς φάρμακα, παρά μόνο με την προσευχή τους και την επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα - αργύρια, γι' αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Μέχρι και ζώα θεράπευαν, κτήνη, άλογα, πτηνά και οτιδήποτε ζώο ήταν ασθενές, το θεράπευαν με την προσευχή τους και τη Χάρη του Χριστού. Τα τίμια λείψανα και η εικόνα των Αγίων Αναργύρων είναι αστείρευτη πηγή θεραπειών για τους ασθενείς και κάθε είδους ασθένειας.

--
Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ
Τρίκορφο Φωκίδος
Holy Monastery of Saint Augustine & Saint Seraphim of Sarov
Trikorfo Fokidos, Greece
Διαβάστηκε 604 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020 01:17
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.