Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 16:08

Στον απόηχο του 1ου Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου η υπεύθυνη της διοργάνωσης κα Χρυσούλα Τασολάμπρου μιλά για την εμπειρία (βίντεο-φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Χρυσούλα Τασολάμπρου καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ χορωδιών Αγρινίου και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής φιλοξενήθηκε στο AgrinioBestOf.gr και μίλησε στην Χρύσα Σπαή για τα όσα συνέβησαν μπροστά και πίσω από τα κάμερες στην ομολογουμένως επιτυχημένη αυτή  διοργάνωση που έγινε στο Αγρίνιο τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου του 2020.

ellinis 04

images 01

Η ίδια δήλωσε: Η ιδέα ήταν δική μου και του πνευματικού πολιτιστικού συλλόγου «Αγία Σκέπη» με το διακριτικό όνομα “Χορωδία Αγία Σκέπη», είμαι όμως και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χορωδιών Ορχηστρών και Φιλαρμονικών Ελλάδος που οργανώνει φεστιβάλ κάθε χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα αντίστοιχα μέγαρα μουσικής. Έτσι θέλησα να το φέρω και στην πόλη μας το φεστιβάλ χορωδιών και ξεκίνησε η ιδέα και η υλοποίηση της διοργάνωσης αυτής.

Από πότε ξεκίνησε η προετοιμασία;

Από τον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε να τρέχει η ιδέα, με μια στάση όσον αφορά την αποδοχή συμμετοχών στην περίοδο της πανδημίας. Υπήρξε μεγάλη δυσκολία λόγω του κορωνοϊού. Αφενός άλλαξε η ημερομηνία (από Μαϊο πήγε Οκτώβριο) και αφ’ετέρου οι συμμετοχές μειώθηκαν. Ενώ έδειξαν ενδιαφέρων πάρα πολλές χορωδίες από όλη την Ελλάδα, τελικά αποσύρανε την συμμετοχή τους λόγου του φόβου κορωνοϊού.

ellinis 08

Αρχικά το δηλώσατε σαν Διεθνές Φεστιβάλ, γιατί άλλαξε στην πορεία;

Το φεστιβάλ έχει πνευματικά δικαιώματα για Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών. Αυτή ήταν η αρχική ιδέα. Δυστυχώς όμως φέτος λόγω των προβλημάτων με την πανδημία δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί στην διεθνή του διάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν δείξει ενδιαφέρον από Ιταλία, Βουλγαρία, Κωνσταντινούπολη. Με την Κωνσταντινούπολη να είναι η τιμώμενη χορωδία. Ο λόγος είναι ότι τους ξέρω προσωπικά και τους έχω ακούσει. Έχουν κάτι ιδιαίτερο στην χορωδία «DAFNES» της Κωνσταντινούπολης η οποία αποτελείται από Ελληνίδες, Τουρκάλες, Εβραίες και Αρμένισσες και όλες μαζί ενώθηκαν για να πουν Ελληνικά, Τουρκικά, Εβραϊκά παραδοσιακά τραγούδια. Εδώ επισημαίνουμε ότι η μουσική ενώνει λαούς, πολιτισμούς, αντιλήψεις και είναι πέρα από θρησκευτικές και πολιτικές αντιλήψεις.

ellinis 11

Πείτε μας και λίγα πράγματα για σας και για την «Αγία Σκέπη»;

Έχω σπουδάσει Βυζαντινή μουσική. Είμαι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής και διπλωματούχος μουσικοδιδάσκαλος. Έχω τα διπλώματα της σχολής Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είμαι συνεργαζόμενη καθηγήτρια αυτής της σχολής. Κάνουμε εδώ μαθήματα και δίνουμε εξετάσεις εκεί.

Η «Αγία Σκέπη» έχει επτά χρόνια λειτουργίας ως επίσημο πολιτιστικό σωματείο. Είναι χορωδία Βυζαντινή και παραδοσιακή. Κατά καιρούς έχoυμε τραγουδήσει και άλλων ειδών μουσική σε διάφορες εκδηλώσεις που χρειάστηκε. Κυρίως σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Στην «Αγία Σκέπη» μπορεί να έρθει οποιαδήποτε γυναίκα χωρίς απαραίτητα να έχει μουσικές γνώσεις και οποιασδήποτε ηλικίας. Στο τηλέφωνο 6936121542 μπορούν να με πάρουν για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους χώρους που γίνεται μάθημα.

ellinis 21

Ποιές χορωδίες λάβανε μέρος;

Την 1η μέρα συμμετείχε η «Αγία Σκέπη», η χορωδία «Αγίου Νικολάου» Καλυβίων, η χορωδία Σταμνάς «Αγία Αγάθη», η χορωδία «Μαϊστράλι» του Κέντρου Λόγου, Τέχνης και Επιστήμης «Δίοδος» Αμφιλοχίας, η χορωδία Φυτειών του συλλόγου «Ακαρνανικό φως» και η χορωδία «Ανοικτό φωνητικό Σύνολο Ορφέα Πατρών» από την Πάτρα που έχει 100 χρόνια ιστορίας. Την 1η μέρα δόθηκε η ευκαιρία να ανέβουν για πρώτη φορά στην σκηνή τοπικές χορωδίες.

Την 2η μέρα είχαμε χορωδίες από άλλα μέρη της Ελλάδος. Την χορωδία «Φανερωμένη» της Ζακύνθου ή αλλιώς «Οι κανταδόροι της Ζακύνθου» η οποία συνοδευόταν και από την Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Κατερίνα Μοθωναίου η οποία ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή παρόλο που η Ζάκυνθος δοκιμάστηκε σκληρά από τα καιρικά φαινόμενα. Είχαμε την Χορωδία «Λαμποβίτισσα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άφρας Κέρκυρας η οποία έχει λίγους μήνες λειτουργίας και έκανε την πρώτη της εμφάνιση εδώ. Η δε μαέστρος κα Αγαθή Κοσκινά είναι εξαίρετη μαέστρος με 30 χρόνια εμπειρίας. Επίσης είχαμε από την Θεσσαλονίκη την χορωδία «Αρμονία» και «Φιλομήλα» και από την Ηγουμενίτσα την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρένα Κώτσιου».

fest xor agrinio 02

ellinis 20

Μιλήστε μας για τους παρουσιαστές και υπόλοιπους επίσημους προσκεκλημένους

Κατ’ αρχήν είχαμε την χαρά να έχουμε παρουσιαστή τον κο Αλέξη Κωστάλα ο οποίος δέχθηκε με χαρά να συμμετάσχει στην διοργάνωση.
Υπήρχαν πολλοί προσκεκλημένοι που δεν μπορέσαν να έρθουν αλλά και πολλοί που δεν μπόρεσαν να εισέλθουν λόγω των περιορισμένων θέσεων που επιτρεπόταν λόγω κορωνοϊού. Σε αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεσμεύτηκαν και καθίσματα για τους χορωδούς κάτι που περιόρισε τις διαθέσιμες θέσεις για το κοινό.

Χαιρετισμό απέστειλε μέσω τηλεγραφήματος ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων κος Γιάννης Μαρωνίδης και η διευθύντρια μουσικής της UNESCO Εύα Βασιλοπούλου, οι οποίοι ίδρυσαν ένα νέο διεθνή όμιλο πολιτισμού τον «Ιnternational axion art” ο οποίος στέκεται δίπλα σε ότι έχει να κάνει με τον πολιτισμό.

Επίσημη προσκεκλημένη ήταν η κα Αννα Μπιθικώτση κόρη του αείμνηστου Γρηγόρη, την οποία τιμήσαμε στο προσωπό της την προσφορά του πατέρα της για το έργο που προσέφερε και για την συνέχιση αυτού από την ίδια. Τιμήθηκε με ειδική πλακέτα από το φεστιβάλ μας και της είπαμε ένα τραγούδι του πατέρα της με την ορχήστρα. Η Άννα Μπιθικώτση έμεινε ενθουσιασμένη, έδωσε πολλές συνεντεύξεις και φωτογραφήθηκε σε πολλά μέρη της πόλης μας. Καλεσμένη ήταν και η Αρετή Κετιμέ, εξαίρετη μουσικός και τραγουδίστρια, με καταγωγή από τα μέρη μας και όπου βρεθεί το δηλώνει. Κάτι που μας τιμά ιδιαίτερα.

Ο κος Αλέξης Κωστάλας έμεινε κατενθουσιασμένος από την εκδήλωση καθότι ήταν και η πρώτη φορά που παρουσίαζε φεστιβάλ στο Αγρίνιο και είναι πρόθυμος να ξαναέρθει όποτε το ζητήσουμε.

fest xor agrinio 07

Ποιοί ήταν χορηγοί και συνδιοργανωτές;

Ήταν μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Αγρινίου και του Δήμου Θέρμου. Ήταν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και ο φάκελος του φεστιβάλ πήγε στο Υπουργείο Τουρισμού και κρίθηκε ότι προβάλλει τον Φεστιβαλικό Τουρισμό όπως και έγινε καθότι πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις σε πολλά σημεία του Νομού. Υπήρχαν χορωδίες που διέμειναν στο Θέρμο, ξεναγήθηκαν εκεί καθώς και στην Λίμνη Τριχωνίδα. Υπήρχαν χορωδίες που διέμεναν στην Αμφιλοχία και ξεναγήθηκαν επίσης εκεί.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κάλυψε την προβολή-διαφήμιση και ότι συνεπάγεται αυτό. Σημειώνω ότι δόθηκε μεγάλη έμφαση στην φωτογράφηση καθότι έχουμε στην διάθεσή μας 3200 φωτογραφίες από τις οποίες θα επιλεγούν οι καλύτερες για αναδείξουν τόσο την εκδήλωση όσο και τις ξεναγήσεις στην περιοχή μας.

Ο Δήμος Αγρινίου μας διέθεσε την αίθουσα του ΕΛΛΗΝΙΣ, την ηχητική κάλυψη, την ομάδα Εθελοντισμού καθώς επίσης παρέθεσε ένα γεύμα στις χορωδίες που ήρθαν από μακρυά. Τα μέγιστα βοήθησε η «Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αγρινίου».

Ο Δήμος Θέρμου ήταν επίσης συνδιοργανωτής μας καθώς μας παρείχε το επικοινωνιακό μας υλικό και ξεναγήσεις στον Δήμο Θέρμο.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο οποίος βοήθησε με την θερμομέτρηση στην είσοδο παρέχοντας ασφάλεια για το κοινό.

Η «Αγία Σκέπη» πήρε επίσης μια μικρή επιχορήγηση από το υπουργείο πολιτισμού αξίας 3.000 € λόγω του ότι σαν σύλλογος έχει πιστοποιηθεί και ως φορέας πολιτισμού.

images 08

Ποιά είναι τα συναισθήματά σας με την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος;

Νοιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένη και ευχαριστημένη γιατί ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι ήταν και οι συμμετέχοντες. Εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την φιλοξενία και την περιοχή μας κάτι που το μετέφεραν και στα social media και φυσικά εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να ξανάρθουν. Έχουμε στα χέρια μας τα έντυπα αξιολόγησης στα οποία εκφράζονται όλοι τους με άριστα σε όλες τις παροχές του φεστιβάλ.

Να ευχαριστήσουμε και τους επιχειρηματίες της πόλης που συμβάλλανε ως χορηγοί του φεστιβάλ, όλα τα ΜΜΕ, τον Αχελώο TV και την ΕΡΤ.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι εκτός των άλλων το φεστιβάλ προάγει και τον θρησκευτικό τουρισμό καθότι οι ξεναγήσεις είχαν να κάνουν και με βυζαντινά μνημεία και την βυζαντινή μουσική. Την Κυριακή 4/10 χορωδία έψαλε στον Ι.Ν. Μεγάλης Χώρας και η μουσικολόγος Βυζαντινής μουσικής κα Σέρη Μαζέρα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μας έκανε την τιμώ να ψάλλει στην εκκλησία μας.

Να ευχαριστήσω την οργανωτική και την επιστημονική μας επιτροπή. Η επιστημονική μας επιτροπή αποτελείται από τον κο Νίκο Καζαντζή ο οποίος είναι υπεύθυνος νομικών θεμάτων, τον κο Σαπλαούρα Θανάση στα οικονομικά θέματα και την κα Βάσω Μαραγιάννη για τα πνευματικά δικαιώματα, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς μήνες τώρα σε οτιδήποτε συμβουλευτικό χρειαζόμασταν και όχι μόνο.

Να ευχαριστήσω τα μέλη του συλλόγου «Αγία Σκέπη» που βοήθησαν στην διοργάνωση.

Η ανταμοιβή μας ήταν η αγάπη του κόσμου και αυτό φάνηκε με τα πολλά τηλεφωνήματα σε όλα τα μέσα για να μας εκφράσουν τα συγχαρητήρια για την διοργάνωση και να μας προτρέψουν να συνεχίσουμε και να ξεκινήσουμε την οργάνωση του 2ου Φεστιβάλ.

Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι Φεστιβάλ δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά μόνο συμμετοχικό. Ο λόγος ήταν για να μπορέσουν και οι ερασιτεχνικές χορωδίες να πάρουν μέρος. Κάτι που δεν θα γινόταν αν αυτό είχε άλλον χαρακτήρα.


Δείτε ενα συνοπτικό βίντεο απο την εκδήλωση

(βιντεοσκόπηση: Γιώργος Πανταζόπουλος, Επεξεργασία-Μοντάζ: Κωνσταντίνος Σαμψών)
 


To AgrinioBestOf.gr εύχεται να συνεχίσετε την προσπάθεια και το επόμενο Φεστιβάλ να είναι Διεθνές και πιο διευρυμένο ώστε πολλοί περισσότεροι άνθρωποι να μας χαρίσουν μελωδικές στιγμές καθώς επίσης να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά την περιοχή μας.

ellinis 11

ellinis 08

fest xor agrinio 13

fest xor agrinio 16

fest xor agrinio 15

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 2830 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033