Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 17:53

Η Ναυμαχία της”Ναυπάκτου” δεν ήταν η μόνη που έγινε στις Εχινάδες. Εκεί νίκησαν οι Μακεδόνες και οι Βυζαντινοί για τελευταία φορά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι Εχινάδες είχε αποδειχθεί ένα στρατηγικό σημείο για τη ναυσιπλοΐα και τις ναυμαχίες της αρχαιότητες και του μεσαίωνα. Πρόκειται για νησάκια που βρίσκονται στις εκβολές του Αχελώου στο νοτιοδυτικό άκρο της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι Εχινάδες και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή είναι γνωστές για τη νίκη των Δυτικών Χριστιανικών δυνάμεων έναντι των Οθωμανών το 1571, γνωστή και ως “Ναυμαχία της Ναυπάκτου”. Επικράτησε έτσι να λέγεται διότι όλος ο κόλπος λέγονταν από τους Ενετούς “Κόλπος της Ναυπάκτου”.

Πριν το γεγονός αυτό όμως παγκόσμιας σημασίας άλλες δύο ναυμαχίες είχαν λάβει χώρα στο ίδιο σημείο.

Συγκεκριμένα το 323 π.Χ. στο ίδιο σημείο έγινε αναμέτρηση ανάμεσα στους Αθηναίους με τον αντι-μακεδονικό συνασπισμό και τους Μακεδόνες κατά τη διάρκεια του Λαμιακού πολέμου. Εκεί ο Μακεδόνας ναύαρχος Κλείτος νίκησε κατά κράτος τον Αθηναίο στρατηγό Αέτωνα. Μετά την ήττα αυτή η ναυτική υπεροχή των Αθηναίων περιήλθε στα χέρια των Μακεδόνων.

Οι Εχινάδες ξαναήρθαν στο προσκήνιο το 1423. Εκεί αναμετρήθηκαν ο βυζαντινός στόλος που είχε απομείνει με επικεφαλής τον Δημήτριο Λάσκαρη Λεοντάριο έναντι του Κάρολου Τόκκου, ο οποίος πέρα από την Αιτωλοακαρνανία ήθελε να επεκταθεί στην Πελοπόννησο. στόλος του Τόκο αφανίστηκε ολοκληρωτικά. Οι περισσότεροι άνδρες του σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 150 αιχμαλωτίσθηκαν. Ο επικεφαλής του Τόρνο Τόκο κατάφερε μόλις να ξεφύγει.Με εξασφαλισμένα τα νώτα τους οι Παλαιολόγοι απελευθέρωσαν όλη την Πελοπόννησο, πλην των ελεγχόμενων από τη Βενετία, περιοχών, απελευθερώνοντας και την Πάτρα, το 1430.

Η νίκη αυτή του Λάσκαρη στις Εχινάδες καταγράφεται ως  η τελευταία των Βυζαντινών στη θάλασσα καθώς λίγα χρόνια αργότερα η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.

Με πληροφορίες από:

el.wikipedia.org

Ναυμαχία Εχινάδων: Η τελευταία κατά θάλασσα νίκη του Βυζαντίου

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 916 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.