Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020 13:14

Silvio Biasseti: Ο Ιταλός στρατιώτης που σώθηκε από εκτέλεση στο Αγρίνιο το 1941 παριστάνοντας το νεκρό!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Silvio Biasseti ήταν Ιταλός αλπινιστής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλο που πολέμησε τους Έλληνες το 1940, αποφάσισε να πάει με τους αντάρτες. Όπως ο ίδιος είχε διηγηθεί κατά καιρούς στα Ιταλικά μέσα τον Σεπτέμβριο το 1941 βρισκόταν στο Μεσολόγγι και του ζήτησαν να επιλέξει: Η με τους Γερμανούς ή με τους Έλληνες Αντάρτες. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. “Απάντησα ότι η απόφασή μου είχε ήδη ληφθεί: Θα πήγαινα στα βουνά.  Επίσης επειδή μου είπαν ότι σε δύο εβδομάδες θα έφτανα στα σύνορα με την Ιταλία”.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι. Αφού τον αφόπλισαν, περιπλανιόνταν στα βουνά της Αιτωλίας με μόνο φαγητό μερικά μανιτάρια και χόρτα.  Ο Silvio Biasseti μαζί με τους Ιταλούς που αυτομόλησαν συνελήφθη από τους Γερμανου. Και συνεχίζει την συγκλονιστική του αφήγηση: “Ύστερα φτάσαμε στο Αγρίνιο και βρεθήκαμε  με άλλους Ιταλούς στρατιώτες. Τριάντα από εμάς κυκλωθήκαμε από τους Γερμανούς. Αυτοί μας έδωσαν φτυάρια και μας έβαλαν   να σκάψουμε ένα λάκκο. Στη συνέχεια πήραν το πολυβόλο και ξεκίνησαν να μας πυροβολούν ».

Ο θάνατος για τον Σίλβιο ήταν ένα βήμα κοντά, αλλά η μοίρα αποφάσισε διαφορετικά. : «Οι σφαίρες μόλις με άγγιξαν – θυμάται – προσποιούμουν ότι είμαι νεκρός. Όταν οι εκτελεστές έφυγαν, ο ίδιος διέφυγε ευχαριστώντας ακόμα και σήμερα το θεό για την αναπάντεχη σωτηρία του. Ακόμα και μέχρι πρότινος ο ίδιος θυμάται την Ελλάδα και το φεγγάρι που του έδωσαν την ελπίδα.

Ο Σίλβιο Μπιασσέτι ήταν δημοφιλής στην Ιταλία. Zoύσε μέχρι πρόσφατα και  πέθανε σε ηλικία 107 χρονών τον περασμένο Απρίλιο. Όμως στην κηδεία του δεν μπορούσε να παρευρεθεί κόσμος λόγω των μέτρων της πανδημίας του Covid-19.

Με πληροφορίες από την Ιταλική εφημερίδα La Stampa.

https://www.lastampa.it/biella/2017/05/12/news/in-piazza-a-104-anni-il-decano-degli-alpini-non-si-arrende-mai-1.34598650

agrinionews.gr

 
 
Διαβάστηκε 1216 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.