Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 14:34

Το Μεσολόγγι του Νίκου Αλιάγα (φωτο) (www.athensvoice.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής της γαλλικής τηλεόρασης γράφει και φωτογραφίζει για την Athens Voice το πιο τρυφερό κομμάτι της ελληνικής ψυχής του: τη γη των προγόνων του

«Στον υδάτινο ορίζοντα του Μεσολογγίου έχω ραντεβού με έναν «χρονότοπο» που δεν επιδιώκει να σε  αποπλανήσει. Εδώ το χθες και το σήμερα συνυπάρχουν, στην επιβλητική σιωπή της Λιμνοθάλασσας. Μια λωρίδα γης που τα βάζει με τη φύση, με την αδίστακτη ροή των κυμάτων και τις «δαγκωσιές» του βασιλιά Ήλιου. Ο Μεσολογγίτης δεν προσκυνάει, ούτε τον ήλιο ούτε τον ίσκιο, στέκεται και αντιστέκεται στις κίβδηλες υποσχέσεις του παρόντος. Στην κάθε σιωπή του, ουρλιάζει ένας ελεύθερος πολιορκημένος που ζητάει δικαίωση. Όλα από λάσπη και θειάφι. Όποιος δεν μύρισε μούτιλη χαράματα στα Σάλτσινα παρέα με τον γκιόνη και τον αυγερινό, όποιος δεν πέρασε την ιερή πύλη της πόλης νιώθοντας μια ανατριχίλα στη ράχη, όποιος δεν χάθηκε μες στο καταμεσήμερο στους δαιδαλώδεις ελαιώνες της Αιτωλίας, όποιος δεν λύγισε στον ήχο της πίπιζας και του ξεροντάουλου στον Αη-Συμιό και την Αγία Αγάθη, δεν κατάλαβε το Μεσολόγγι. Στον βάλτο οι άνθρωποι ζωγράφισαν τα όνειρα με καλάμια και γαΐτες σα να ’πρεπε να ξορκίσουν το κακό. Στον δρόμο για την Τουρλίδα, η επιβλητική Βαράσοβα στέκεται σαν φάρος περήφανος απέναντι στον Πατραϊκό κόλπο και προς το Ιόνιο, το Αιτωλικό με τις μυστήριες αλυκές του, η όμορφη Σταμνά, μπαλκόνι της Αιτωλοακαρνανίας, ο Εύηνος ποταμός κι ο Αχελώος που παντρεύουν τα νερά τους, εκεί σ’ αυτό το μαγικό τρίγωνο, σαν θεοί που ξέχασαν να πεθάνουν.

Το Μεσολόγγι, το δικό μου Μεσολόγγι, θέατρο σκιών, όπου τα παιδιά μοιάζουν με γέρους σοφούς και οι πρόγονοι μάς κοιτάζουν με τη σπίθα της νιότης στα μάτια. Εδώ ο περαστικός δεν έρχεται να πάρει, έρχεται για να βρει. Να βρει τον εαυτό του»

Ο Νίκος Αλιάγας γεννήθηκε στο Παρίσι από Έλληνες γονείς. Έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και μιλάει πέντε γλώσσες. Δημοσιογράφος, τηλεοπτικός παρουσιαστής και φωτογράφος, έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στα γαλλικά ΜΜΕ. Επίσης, έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία τόσο στη Γαλλία (Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων το 2007) όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα είναι παρουσιαστής του The Voice France. Το 2013 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παρουσίασαν γραμματόσημα με το πορτρέτο του. Το σημερινό εξώφυλλο φωτογραφήθηκε στο Μεσολόγγι αποκλειστικά για την A.V. και απεικονίζει ένα ζευγάρι λουομένων την εποχή του κορωνοϊού στην παραλία Τουρλίδα.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες του Νίκου Αλιάγα ΕΔΩ

athensvoice.gr

Διαβάστηκε 1618 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.