Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 01:00

Μια επίσκεψη στο νεοσύστατο Μουσείο Άλατος στην Ι.Π. Μεσολογγίου (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επισκεφθήκαμε το Μουσείο Άλατος στην Ι.Π. Μεσολογγίου προσκεκλημένοι απο τον ιδρυτή του κον Νίκο Κορδόση. Ο ίδιος με πολύ υπομονή και λεπτομέρεια μας έδωσε απίστευτα πολλές πληροφορίες τόσο για το μουσείο αλλά και για το αλάτι γενικότερα.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ αλλά και λεπτομερείς πληροφορίες για το νεοσύστατο Μουσείο Άλατος

mesologgi moyseio alatos 01

Στην απέραντη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, λειτουργούν δύο αλυκές που παράγουν το 65% του ελληνικού αλατιού.
Η πιο μεγάλη, η λεγόμενη Άσπρη Αλυκή, έχει έκταση 12.500 στρέμματα και είναι δημοσίού συμφέροντος. Η πιο μικρή, η λεγόμενη Αλυκή Τουρλίδος, έχει έκταση 1.750 στρεμμάτων και ανήκει στον δήμο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Με αυτά τα δεδομένα πριν από λίγα χρόνια ο Κοινωφελής Ιδιωτικός Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος», που λειτουργεί στην πόλη από το 1999, διοργάνωσε στους χώρους του Ιστορικού του Μουσείου μία έκθεση με τον τίτλο Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός η οποία κατά το διάστημα της τρίμηνης λειτουργίας της υποδέχθηκε περισσότερους από 7.500 επισκέπτες.

mesologgi moyseio alatos 02

mesologgi moyseio alatos 03

mesologgi moyseio alatos 04

mesologgi moyseio alatos 05

mesologgi moyseio alatos 11

mesologgi moyseio alatos 12

mesologgi moyseio alatos 13

Το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός για Μουσείο της περιφέρειας σε συνδυασμό με το ότι η «Διέξοδος» δεν είχε μόνο την τεχνογνωσία αλλά κατείχε και όλο το αναγκαίο πληροφοριακό και εκθεσιακό υλικό μια τον εμπλουτισμό ενός ανάλογου Θεματικού Μουσείου, αποτέλεσε την αιτία να της παραχωρηθεί από τον Δήμο Μεσολογγίου ένα πεπαλαιωμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο της δεκαετίας του 1930, μετά του περιβάλλοντος χώρου 1.500 τ.μ., που βρίσκεται στην καρδιά της Αλυκής Τουρλίδας, πάνω στην ακτογραμμή του Ιονίου Πελάγους, προκειμένου να ιδρύσει και να λειτουργήσει σε αυτό Μουσείο Άλατος.
'Ετσι, χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς να υπαχθεί σε οποιοδήποτε ευρωπάίκό ή εθνικό πρόγραμμα αλλά μόνο με την ψυχή και τις οικονομίες του ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση και της οικογενείας του, την υποστήριξη του δήμου της πόλης και την έμπρακτη αγάπη των συνεργατών και φίλων του, το ανακαίνισε και δημιούργησε το πρώτο Μουσείο Άλατος στη χώρα.

mesologgi moyseio alatos 08

mesologgi moyseio alatos 09

mesologgi moyseio alatos 10

mesologgi moyseio alatos 17

mesologgi moyseio alatos 20

mesologgi moyseio alatos 21

mesologgi moyseio alatos 22

mesologgi moyseio alatos 23

'Ενα θεματικό μουσείο στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει ο,τιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη Θρησκεία. Να γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους και της κοκκομετρίας τους. Να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του. Να πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας, αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής καθώς και εκείνης της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Να δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι αλλά και την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιερών που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας. Να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού και τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του και τέλος από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου να απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της περιοχής.

mesologgi moyseio alatos 06

mesologgi moyseio alatos 07

mesologgi moyseio alatos 14

mesologgi moyseio alatos 15

mesologgi moyseio alatos 16

mesologgi moyseio alatos 18

mesologgi moyseio alatos 24

mesologgi moyseio alatos 25

mesologgi moyseio alatos 26

mesologgi moyseio alatos 27

mesologgi moyseio alatos 28

mesologgi moyseio alatos 29

mesologgi moyseio alatos 30

mesologgi moyseio alatos 31

mesologgi moyseio alatos 33

mesologgi moyseio alatos 34

mesologgi moyseio alatos 35

mesologgi moyseio alatos 36

mesologgi moyseio alatos 37

mesologgi moyseio alatos 38

mesologgi moyseio alatos 39

mesologgi moyseio alatos 40

mesologgi moyseio alatos 41

mesologgi moyseio alatos 42

mesologgi moyseio alatos 43

mesologgi moyseio alatos 44

mesologgi moyseio alatos 46

mesologgi moyseio alatos 47

mesologgi moyseio alatos 48

mesologgi moyseio alatos 49

mesologgi moyseio alatos 50

mesologgi moyseio alatos 51

mesologgi moyseio alatos 52

mesologgi moyseio alatos 53

mesologgi moyseio alatos 54

mesologgi moyseio alatos 55

mesologgi moyseio alatos 56

mesologgi moyseio alatos 57

mesologgi moyseio alatos 58

Τμημα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 1063 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 02:13
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.