Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 18:03

1897: Το σχέδιο των Τούρκων για κατάληψη Αγρινίου-Σπολάιτας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

O Edhem Πασάς, αρχιστράτηγος των Οθωμανών στη Θεσσαλία στον πόλεμο του 1897.

Θα επιτίθονταν  όχι από την Ήπειρο αλλά από Θεσσαλία μέσω Ευρυτανίας

Του Λίνου Υφαντή,

Ο πόλεμος του 1897 ήταν από τις μελανές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Η Ελλάδα ηττήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και πλήρωσε βαριές πολεμικές αποζημιώσεις. Σημαντικό ρόλο στην τότε σύγκρουση έπαιζε η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο ως παραμεθόρια περιοχή στο τότε Ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστικά μόνο από την πόλη του Αγρινίου στρατολογήθηκαν 300 εθελοντές για το μέτωπο της Ηπείρου. 

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, το μέτωπο της Ηπείρου οι Οθωμανικές δυνάμεις συγκρατήθηκαν και οι Έλληνες σημείωσαν κάποιες επιτυχίες. Το μέτωπο της Θεσσαλίας όμως έσπασε λόγω των επιτυχιών του Edhem Πασά, αρχιστράτηγου των Οθωμανών στην περιοχή και οι Έλληνες συμπτύχθηκαν. Αν και διατάχθηκε ανακωχή τον Μάιο του 1897, οι δυνάμεις του Εdhem Πασά εξακολουθούσαν να συσσωρεύονται.

Τότε, σύμφωνα δημοσίευμα της Αγγλικής εφημερίδας Morning Post της 30ης Ιουνίου του 1897 υπήρχε σχέδιο αντιπερισπασμού των Οθωμανών όχι από την γειτονική Ήπειρο αλλά από τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα εκφράζονταν φόβοι ότι θα περνούσαν μέσω της Ευρυτανίας και των Αγράφων και θα κατελάμβαναν το Καρπενήσι. Κάτι τέτοιο ήταν εύκολο γιατί το ορεινό αυτό πέρασμα δεν φυλάσσονταν ιδιαίτερα. Στη συνέχεια με αστραπιαίες κινήσεις θα κατέβαιναν παράλληλα του Αχελώου και θα καταλάμβανε τη Σπολάιτα και το Αγρίνιο. Αυτό θα σήμαινε την αποκοπή των Ελληνικών στρατευμάτων της Ηπείρου από την υπόλοιπη χώρα και θα έπαυε η επικοινωνία Αθήνας και Άρτας. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε   φυσικά πολύ πιο δυσμενείς όρους ανακωχής.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έγινε αλλά και αν επιχειρούνταν, η έκβαση του θα ήταν αμφίβολη. Άλλωστε οι Οθωμανοί συνήθως δεν σημείωναν στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον των Ελλήνων σε ορεινές και δύσβατες περιοχές. Αντιθέτως σε πεδινές περιοχές εκμεταλλεύονταν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Έτσι τελείωσε ο ατυχής πόλεμος του 1897. Λίγα χρόνια αργότερα το κλίμα θα αντιστρέφονταν και η Ελλάδα θα διπλασιάζονταν απελευθερώνοντας την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου.

Το μέτωπο της Άρτας, το οποίο θα παρακάμπτονταν, αν ο Edhem Πασάς επιτίθονταν στο Αγρίνιο μέσω Ευρυτανίας


Πηγές :
Morning Post – Wednesday 30 June 1897
https://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνοτουρκικός_πόλεμος_του_1897

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 3771 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.