Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 16:59

Τέλη 19ου αιώνα:Πως ήρθαν οι πρώτες σοσιαλιστικές ιδέες στο Αγρίνιο μέσω των “χριστιανοσοσιαλιστών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Στα τέλη του 19ου αιώνα η Πάτρα και ο Πύργος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση των σοσιαλιστικών ιδεών.  Πολλές ομάδες δραστηριοποιούνταν, διάφορες τάσεις υπήρχαν όπως ο αναρχισμός και πολλές ακόμα τάσεις. Μία από αυτές ήταν ο χριστιανοσοσιαλισμός. Στην Πάτρα συγκροτήθηκαν και χριστιανοσοσιαλιστικές οργανώσεις, στο ρεύμα αυτό εντασσόταν ο Μαρίνος Αντύπας, που δολοφονήθηκε   στο Κιλελέρ το 1907.

Με την χριστιανοσοσιαλιστική εκδοχή οι σοσιαλιστικές ιδέες “πέρασαν απέναντι” ιδίως στο Αγρίνιο. Μιλούσαν για μια μελλοντική “κοινοκτημονική κοινωνία” και καταδικάζουν ως “αντίχριστον την ατομική ιδιοκτησία” Οι αντιλήψεις αυτές επηρέασαν μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων και διανοουμένων στην πόλη όπως τον δημοσιογράφο Γεώργιο Σταυρόπουλο. Ήταν συνέταιρος του πατέρα του Αλέξανδρου Ευμορφόπουλου, ο οποίος εξέδιδε στην Πάτρα το αναρχοσοσιαλιστικό περιοδικό “Επί τα Πρόσω” το οποίο φιλοξενούσε φυσικά και αυτή την χριστιανοσοσιαλιστική τάση.   Κάποια άρθρα περνούσαν και στον Αγρινιώτικο τύπο και άρχισαν να εκφράζουν κάποιους Αγρινιώτες.  Οι σοσιαλιστικές ιδέες άρχισαν να περνάνε στην τοπική κοινωνία με το στυλ “Χριστιανισμός και ιδιοκτησία δεν δύναται να συνυπάρξουν και μόνο ο κοινωνισμός ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ουσίας του Χριστιανισμού”. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Αγρίνιο δεν είχε εργατική τάξη ακόμα, ήταν πιο συντηρητική κοινωνία έναντι άλλων αναδυόμενων πόλεων. Για το λόγο αυτό η σύνδεση Χριστιανισμού και Σοσιαλισμού ήταν πιο φιλική για τον πέρασμα των πρωτόγνωρων αυτών ιδεών.

Ανάλογα έντυπα υπήρξαν και στο Μεσολόγγι, όπου εκεί εκδίδεται η εφημερίδα “Σοσιαλιστής” του Σταύρου Καλλέργη, που είχε ως ανταποκριτή τον Γεώργιο Αθανασάκη.Φύλλα του “Σοσιαλιστή” έφταναν και στο Αγρίνιο όπως και η εφημερίδα “Επί τα Πρόσω” λόγω του Γ. Σταυρόπουλου.

Έτσι η πόλη έφτασε σε λίγους νέους διανοούμενους της πόλης μεταξύ των οποίων και ο νεαρός τότε δικηγόρος και λογοτέχνης Κώστας Χατζόπουλος. Λίγα χρόνια αργότερα θα γινόνταν ο πρώτος μεταφραστής του Μάρξ στην Ελλάδα ( διαβάστε σχετικό παλαιότερο άρθρο εδώ: https://www.agrinionews.gr/o-agriniotis-pou-efere-protos-ton-marx-stin-ellada/).

Με πληροφορίες από

Μάρκου Α. Γκιόλια, Το Εργατικό Κίνημα στην Ελλάδα και ο Κώστας Χατζόπουλος, Εκδόσεις Π. Μοσχονά, Αγρίνιο 1996.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2620 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.