Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 22:36

Tο παλιό χωριό της Στράτου (φωτο - βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Tο παλιό χωριό της Στράτου. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Σουροβίγλι ή Σωροβίγλι και το χωριό βρισκόταν στο λόφο της αρχαίας πόλης στρατηγικά τοποθετημένο. Ο Γάλλος περιηγητής Leon Heuzey το αναφέρει ήδη από το 1856 ως αγροτοποιμενικό συνοικισμό μεγάλων αρχόντων.

Από το 1871 και ύστερα παρουσιάζεται ως χωριό με λιθόκτιστες διώροφες οικοδομές για την ανέγερση των οποίων αρκετές φορές χρησιμοποιήθηκε και υλικό από τα αρχαία οικοδομήματα.

Μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 1960, το 1962-1963, μεταφέρθηκε νοτιότερα, επί της Εθνικής οδού για να πραγματοποιηθούν ανασκαφές οι οποίες ανέδειξαν το χωριό με μεγάλα ευρήματα που φυλάσσονται σε μουσεία της ευρύτερης περιοχής.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε σπάνια πλάνα από τον παλιό οικισμό μέσα από το ντοκιμαντέρ της ΕΤ2 στα τέλη της δεκαετίας του ’80) και βίντεο από το προσωπικό αρχείο του κ. Χρήστου Μπέκου τα Χριστούγεννα του 1993.

Σήμερα, από τον οικισμό που βρίσκεται δίπλα στο αρχαίο θέατρο Στράτου έχουν διατηρηθεί και επισκευαστεί 4-5 σπίτια που κρατούν ζωντανές τις μνήμες μετά από μισό αιώνα.

stratos 01

stratos 02

stratos 03

stratos 04

stratos 05

stratos 06

stratos 07

stratos 08

stratos 09

stratos 10

stratos 11

stratos 12

stratos 13

stratos 14

stratos 15

stratos 16

stratos 17

 Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 21961 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Μαρτίου 2020 23:55
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Κωνσταντίνος Σαμψών

Ο Κωνσταντίνος Σαμψών ασχολείται επαγγελματικά με την επιστήμη της Πληροφορικής και σαν χόμπι έχει τον Αεραθλητισμό (είναι χειριστής Υπερελαφρών Αεροσκαφών και Αλεξιπτώτου Πλαγιάς - μέλος της Αερολέσχης Αγρινίου) και την Ορειβασία (Ιδρυτικό μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου). Ασχολείται επίσης με την Μουσική Σύνθεση έχοντας παρουσιάσει αρκετά μουσικά έργα τα τελευταία χρόνια όπως τα "Mystic Flight", "On Air... myths and tales","Escape to Freedom","Βρες τα φτερά σου..", "Ωδή στην Τριχωνίδα", "Time to Relax", "Το κίτρινο μπλουζάκι", "Γιν' αγέρας και έλα", "Cinematica", "Lounge time" κλπ. Μεγάλη δημοτικότητα έχουν τα τραγούδια που έγραψε για την ομάδα του Παναιτωλικού "Της Καρδιάς μου Ομάδα", "Του Τόπου μας Ζωή", "Παναιτωλικός Ιππότης - 90 χρόνια ιστορία και νέοι στόχοι" και το "Ξέρω μια ομαδάρα". Επιμελείται το παρών site θέλοντας να παρουσιάσει την θετική πλευρά των πραγμάτων καθώς και άγνωστα για τον πολύ κόσμο στοιχεία που αφορούν την περιοχή μας και έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρων.

ksamson.gr