Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 02:51

Οι 5 βασικές αρχές της συναισθηματικής νοημοσύνης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έχεις γνωρίσει ποτέ κάποιον ο οποίος μπορεί να κρατάει πάντα την ψυχραιμία του, μπορεί να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις εύκολα και να κάνει και τους υπόλοιπους να αισθάνονται άνετα;

Αν ναι, τότε υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα πως αυτός ο άνθρωπος έχει πολύ υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει την δυνατότητα κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων. Οι ειδικοί συμφωνούν πως αυτός ο τύπος νοημοσύνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και ορισμένοι εξ’ αυτών ισχυρίζονται πως η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο σημαντική από το IQ.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως η συναισθηματική νοημοσύνη συνδέεται με τα πάντα, από την λήψη αποφάσεων μέχρι της ακαδημαϊκή επιτυχία.

Τι χρειάζεται λοιπόν κάποιος ώστε να είναι συναισθηματικά ευφυής; Ο ψυχολόγος και συγγραφέας του best seller «συναισθηματική νοημοσύνη» Daniel Goleman ισχυρίζεται πως υπάρχουν 5 βασικά στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης.

1. Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα μας και είναι μια καίρια ικανότητα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Πέρα από την απλή αναγνώριση των συναισθημάτων μας, περιλαμβάνει επίσης και την αναγνώριση των συνεπειών των πράξεων μας, της διάθεσής μας και των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.

Προκειμένου να αποκτήσεις αυτογνωσία, πρέπει να είσαι σε θέση να παρακολουθείς τα συναισθήματα σου, να αναγνωρίζεις διαφορετικές συναισθηματικές αντιδράσεις και να μπορείς να τα προσδιορίζεις.

Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αυτογνωσία μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν την σχέση μεταξύ των συναισθημάτων και των συμπεριφορών τους. Αυτοί οι άνθρωποι, είναι επίσης ικανοί να αναγνωρίσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, είναι ανοιχτοί σε νέες πληροφορίες και μαθαίνουν από την συναναστροφή που έχουν με τους άλλους.

Ο Daniel Goleman ισχυρίζεται πως οι άνθρωποι που έχουν αυτού του είδους την αυτογνωσία, έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ, έχουν αυτοπεποίθηση και έχουν επίγνωση για το πώς τους βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι.

2. Αυτορύθμιση

Εκτός από την επίγνωση των δικών μας συναισθημάτων και της επίδρασης που έχει η συμπεριφοράς μας στους άλλους, η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει επίσης και την ικανότητα να ρυθμίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

Αυτό δεν σημαίνει να θάβουμε τα συναισθήματα μας και να μην δείχνουμε πως πραγματικά αισθανόμαστε, αλλά να περιμένουμε την σωστή στιγμή, τον σωστό χρόνο και τον σωστό τόπο για να τα εκφράσουμε. Η αυτορύθμιση έχει να κάνει με την σωστή έκφραση των συναισθημάτων μας.

Αυτοί που είναι ειδήμονες στην αυτορύθμιση, τείνουν να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζονται ευκολότερα στις αλλαγές. Είναι επίσης καλοί στην διαχείριση των συγκρούσεων και την αντιμετώπιση τεταμένων ή δύσκολων καταστάσεων.

Ο Goleman ισχυρίζεται επίσης πως όσοι διαθέτουν την δεξιότητα της αυτορύθμισης έχουν πολύ υψηλή ευσυνειδησία. Είναι προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους προς τους άλλους και αναλαμβάνουν την ευθύνη των ενεργειών τους.

3.Κοινωνικές δεξιότητες

Η ικανότητα να αλληλεπιδρούμε θετικά με τους άλλους είναι άλλη μια σημαντική πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η πραγματική συναισθηματική κατανόηση δεν είναι απλώς η κατανόηση των συναισθημάτων μας και των συναισθημάτων των άλλων. Πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις και να ρυθμίζουμε ανάλογα την συμπεριφορά μας.

Στον επαγγελματικό χώρο οι διευθυντές επωφελούνται απο την δυνατότητα τους να δημιουργούν καλές σχέσεις με τους υπαλλήλους και το ίδιο ισχύει και για τους υπαλλήλους.

Μερικές από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες είναι: η ενεργητική ακρόαση, οι λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες, οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες, η ηγεσία και η πειθώ.

4.Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοούμε πως αισθάνονται οι άλλοι, όμως συμπεριλαμβάνει πολύ περισσότερα από την απλή κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων.

Συμπεριλαμβάνει επίσης την αντίδραση μας βάση αυτών των πληροφοριών. Αν γνωρίζουμε πως κάποιος αισθάνεται λυπημένος ή απελπισμένος, για παράδειγμα, η γνώση αυτή θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουμε αυτό τον άνθρωπο. Θα τον προσεγγίσουμε προσεκτικά με ιδιαίτερη φροντίδα και ανησυχία ή θα κάνουμε μια προσπάθεια να τον ενθαρρύνουμε.

Η ενσυναίσθηση επιτρέπει επίσης στους ανθρώπους να κατανοήσουν τις λεπτές γραμμές που επηρεάζουν τις σχέσεις, ιδιαίτερα αυτές του επαγγελματικού τομέα.

Οσοι διαθέτουν την ικανότητα της ενσυναίσθησης, είναι σε θέση να αντιληφθούν ποιος είναι στην θέση ισχύος σε κάθε σχέση, να κατανοήσουν πως αυτές οι δυναμικές επηρεάζουν τις διάφορες συμπεριφορές και να ερμηνεύσουν με ακρίβεια τις διαφορετικές καταστάσεις που εξαρτώνται από αυτές.

5.Παρακίνηση

Η αυτοπαρακίνηση είναι μία επίσης σημαντική πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά έξυπνοι υποκινούνται από πράγματα πέρα από απλές εξωτερικές ανταμοιβές, όπως φήμη, χρήματα και αναγνώριση.

Αντί αυτού έχουν το πάθος να εκπληρώσουν τις δικές τους εσωτερικές ανάγκες και στόχους. Επιδιώκουν πράγματα που οδηγούν σε εσωτερικές ανταμοιβές, την πλήρη εναρμόνιση με τον σκοπό τους και επιδιώκουν να ζήσουν κορυφαίες εμπειρίες.

Όσοι διαθέτουν την ικανότητα της αυτοπαρακίνησης τείνουν να αναλαμβάνουν γρήγορα δράση. Θέτουν στόχους, έχουν μεγάλη ανάγκη για επιτεύγματα και ψάχνουν πάντα τρόπους να βελτιωθούν. Επίσης είναι πολύ αφοσιωμένοι και είναι πολύ πρόθυμοι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

http://successhype.com

 

Διαβάστηκε 5484 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.