Σάββατο, 19η Ιουνίου 2021  5:58 πμ
 
wm small
Σάββατο, 27 Απριλίου 2019 20:00

Η Αγρινιώτισσα συγγραφέας Ιωάννα Κουτρολού στο AgrinioBestOf.gr

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τις μέρες του Πάσχα, συναντήσαμε τη συγγραφέα κα Ιωάννα Κουτρολού στη γενέτειρα πόλη της, στο Αγρίνιο. Αφού είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σε ένα καφέ της πόλης μας, αυτή τη φορά μας παραχώρησε μια σύντομη συνέντευξη.

ioanna koytroyloy 005

Λίγα Λόγια για τη συγγραφέα Ιωάννα Κουτρολού από το βιβλίο “Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας”:

H Ιωάννα Κουτρολού, γεννήθηκε το 1986 στο Αγρίνιο και κατοικεί στην Αθήνα. Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Επιστήμες της αγωγής - Ειδική εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας (Ε.Λ.Β.Ε), μέλος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, μέλος της Μ.Κ.Ο – Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδος (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.), μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, όπου και έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα βιωματικά σεμινάρια φιλολογικού και παιδαγωγικού περιεχομένου. Μετέχει ως ομιλήτρια σε παιδαγωγικά συνέδρια, σε εργαστήρια για το σχολικό εκφοβισμό και σε παρουσιάσεις βιβλίων. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημοσιογραφίας και Δημιουργικής Γραφής.

ioanna koytroyloy 002

Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία.

Το 2013 εξέδωσε δύο επιστημονικά εγχειρίδια για την εκπαίδευση με τίτλους: “Σχολική Φοβία” και “Θυματοποίηση και Σχολική Βία”, από τις εκδόσεις το ανώνυμο βιβλίο. Για το φαινόμενο της σχολικής βίας μίλησε εκτενέστερα σε τηλεοπτικές εκπομπές στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στο τηλεοπτικό σταθμό ΕΨΙΛΟΝ, σε ιντερνετικές εκπομπές, σε παιδαγωγικά συνέδρεια και ημερίδες κ.α.

Το 2015 συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, όπου και εξέδωσε το παιδικό βιβλίο “Ο Ωκεανούλης”, το οποίο παραγματεύεται την έννοια της ελευθερίας, ως κεντρικός άξονας της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, αλλά και το δρόμο της αυτογνωσίας, την αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας, έξω από τις αόρατες κοινωνικές φόρμες, γυάλες – φυλακές.

Αργότερα, το 2017, η Ιωάννα Κουτρολού εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Αθέατες Όψεις”, από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Ποιήματα κοινωνικού περιεχομένου σε πεζό λόγο, γύρω από τη γενικότερη κρίση του ανθρώπου κοινωνική και ανθρωπιστική.

Η ποιητική συλλογή “Αθέατες 'Οψεις” ανέβηκε στη θεατρική σκηνή, στο “Θέατρο Άλμα” και παρουσιάστηκε μέσα από μια μουσικοθεατρική παράσταση με την ονομασία “Αθέατες Όψεις” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερύκιου και με ηθοποιους τον Γιώργο Γεροντιδάκη, τη Μαρία Θωμά, τον Δημητρη Βερύκιο και τους μουσικούς Μάνο Οράτη και Πάνο Φωτάκου. Η μουσικοθεατρική παράσταση δημοσιοποιήθηκε στο ευρύτερο κοινο από τη δημόσια ελληνική τηλεόραση ΕΡΤ1 και από ειδησεογραφικά σαιτ.

Το 2017 της απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο ως τιμής ένεκεν για την πνευματική συμβολή στην παιδική λογοτεχνία από το Δήμο Αγρινίου. Η τελετή απονομής βραβείων έγινε με έναυσμα την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού βιβλίου, όπου και βραβευτηκαν οι Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας.

Το 2019, το συγγραφικό της έργο συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στην εργογραφία δεκαεννέα Αιτωλοακαρνάνων Συγγραφέων Παιδικής Λογοτεχνίας, στο βιβλίο της συγγραφέως Μεταξούλας Μανικάρου,“Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας”.

Κα Κουτρολού, αρχικά σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να παραχωρήσετε μια συνέντευξη σας στο AgrinioBestof, αν και γνωρίζουμε ότι δεν επιλέγετε να δίνετε συνεντεύξεις.

Ας μιλάμε στον ενικό.

Βεβαίως. Θα το δεχτούμε με χαρά.

Χρύσα, ξέρεις ότι σέβομαι και αναγνωρίζω την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται στο AgrinioBestof και συγχαρητήρια για την έγκυρη δημοσιογραφία που προσφέρετε στο τόπο μας.

Δεν είναι ότι δεν προτιμώ να δίνω συνεντεύξεις, απλά επιλέγω πότε πρέπει να μιλήσω. Και ομιλώ όταν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος, η παρουσίαση ενός νέου βιβλίου για παράδειγμα. Διαφορετικά, θαρρώ ότι δεν υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε έκθεση.

Σε ευχαριστούμε για τα όμορφα λόγια.

Πρόσφατα βρισκόμασταν στην παρουσίαση του βιβλίου της κα Μανικάρου, “Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας”. Ξεφυλίσσοντας το βιβλίο μπορεί να δει κανείς την εργογραφία σου ανάμεσα σε άλλους δεκαεννεά συγγραφείς τους τόπου μας. Πώς νιώθεις γι' αυτό;

Τιμή. Νιώθω μεγάλη τιμή από το τόπο που μεγάλωσα, αλλά και από την κα Μανικάρου, την οποία και ευχαρίστησα προσωπικώς. Όπως ευχαρίστησα και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, την κα Παπαγεωργίου για το βραβείο αναγνώρισης ως συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, που μου προσέφερε η πόλη μου. Νιώθω όμως και περισσότερη ευθύνη... ευθύνη απέναντι στα μελλοντικά μου κείμενα, στη θεματολογία του βιβλίου, στον αναγνώστη. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, που μελετώ, εξετάζω λίγο παραπάνω την ενδεχόμενη έκδοση ενός βιβλίου.

ioanna koytroyloy 004

Έχεις γράψει τέσσερα βιβλία και μάλιστα το παιδικό βιβλίο “Ο Ωκεανούλης” έκανε μεγάλη αίσθηση στο αναγνωστικό κοινό. Ήταν μια προσωπική σου επιτυχία. Έγραψες για το σχολικό εκφοβισμό, έκανες ομιλίες σχετικά με το φαινόμενο, ανέβασες την ποιητική σου συλλογή στο θεατρικό σανίδι. Θα έλεγε κανείς ότι ξεκίνησες ανοδικά και ξαφνικά κάπου σε χάσαμε. Σου είχαμε ζητήσει αν θυμάσαι παλιότερα καποια συνέντευξη και μας είχες αναφέρει ότι δεν ήταν κατάλληλη η στιγμή...

Καταρχάς ευχαριστώ για όσα ανέφερες. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν κάποιες φιλότιμες προσπάθειες... Το βιβλίο “Ο Ωκεανούλης”αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά και χαίρομαι γι΄αυτό.

Ωστόσο, δεν κάνω τίποτα επειδή πρέπει να το κάνω.

Επιλέγω να κάνω ένα βήμα πίσω, όταν πρέπει και για αρκετό διάστημα δεν συμμετείχα σε κάποιες δραστηριότητες. Υπήρχαν ουσιαστικοί λόγοι. Η αγάπη μου για τη συγγραφή και τα βιβλία δεν έπαψε λεπτό. Βέβαια, δεν θα έβαζα ποτέ τα όνειρά μου, τις προσδοκίες μου πιο πάνω από την οικογένεια. Και η οικογένεια μου, οι γονείς μου, εκείνη την περίοδο που είχες την αίσθηση ότι “χάθηκα”, με ήθελαν δίπλα τους και τους ήθελα δίπλα μου. Αλλά δεν είχα και τη διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές. Έπειτα, αυτή η “αποστασιοποίηση” κάτα κάποιο τρόπο με δίδαξε πολλά. Και έγινε τρόπος. Επιλογή. Και σήμερα είναι μια συνειδητή επιλογή το να καθορίζω το που, το πότε και το γιατί.

ioanna koytroyloy 001

Ας αλλάξουμε τώρα θέμα και να πάμε σε ένα επίκαιρο ζήτημα. Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και Ιωάννα, με μια τέτοια προσωπικότητα, με πολιτική θέση, ισχυρό και αιχμηρό λόγο πώς και δεν μετέχεις σε κάποιο ψηφοδέλτιο ενός υποψήφιου δημάρχου;

Σας ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι μου προτάθηκε να μετέχω στην ομάδα ενός υποψήφιου δημάρχου. Και μάλιστα από μια έντονη προσωπικότητα που εκτιμώ βαθύτατα και πιστεύω θα πάει πολύ καλά, το εύχομαι!

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που είναι κατάλληλοι για αυτές τις δραστηριότητες. Και είναι πολλοί. Όχι εγώ.

Μπορώ να βοηθήσω το τόπο μου, εκθέτοντας με μεγάλη μου χαρά προτάσεις, σκέψεις, ιδέες, κινήσεις, οτιδήποτε θα συντελούσε στην πρόοδο του τόπου μας & ειδικότερα σε θέματα γύρω από την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Ήδη συζητάω με ανθρώπους της τέχνης για μια σκέψη που αφορά τον καλλιτεχνικό χώρο. Προτιμώ όμως μόνο σε αυτό το επίπεδο, όχι μέσα από τη συμμετοχή μου σε κάποιο ψηφοδέλτιο...

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; θα εκδόσεις κάποιο νέο βιβλίο; και τι είδος αυτή τη φορά;

Σχέδια; Σίγουρα θα χαμογελάει ο Θεός αυτή τη στιγμή. Σκέφτομαι και θέλω να εκδώσω ένα νέο βιβλίο. Είδος; δεν θέλω να περιορίσω αυτή τη στιγμή τη σκέψη μου. Θα δούμε σε τι θα εξελιχθεί το εν λόγω βιβλίο. Θα μιλήσουμε εν καιρώ.

Τις ευχές σου για τις ημέρες του Πάσχα

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου είναι μήνυμα ελπίδας και ζωής. Ένα θείο προσκλητήριο για τον κάθε άνθρωπο. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο Καλή Ανάσταση. Καλή Πνευματική Αναγέννηση.

Σας ευχαριστώ πολύ. Εις το επανιδείν.

ioanna koytroyloy 003

ioanna koytroyloy 006

Τμήμα Παραγωγής Eιδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 5403 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Απριλίου 2019 20:48
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα