Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 14:42

2ο Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας: Παρουσίαση του βιβλίου "Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

2ο  Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας

Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας

Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Α/θμια,τη Β/θμια Εκπαίδευση Αιτ/νίας και Αγρινιώτες Βιβλιοπώλες συνδιοργάνωσαν το 2ο Φεστιβάλ Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας στο Αγρίνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 6 Απρίλιου 2019, στην  κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μεταξούλας Μανικάρου, ΕΔΙΠ Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο «Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας».

Μια πρωτότυπη και σπουδαία φιλολογική εργασία, επιστημονικά τεκμηριωμένη και μεθοδικά παρουσιασμένη, στην οποία περιλαμβάνονται δεκαεννέα Αιτωλοακαρνάνες Συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, για καθέναν από τους  δεκαεννέα συγγραφείς παρατίθενται: α) βιογραφικό και η συνολική εργογραφία του, β) βραβεύσεις-τιμητικές διακρίσεις για το σύνολο του έργου του, γ) βιβλιογραφικά στοιχεία των παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων του με τις βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, δ) συνεντεύξεις, κείμενα, εργασίες, προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Ακολουθούν εννέα μελέτες που εστιάζουν σε κάποια από τα παρατιθέμενα παιδικά λογοτεχνικά βιβλία. Το βιβλίο ολοκληρώνεται  με έναν «Πίνακα Αιτωλοακαρνάνων Συγγραφέων και Βιβλίων Παιδικής Λογοτεχνίας», ο οποίος αποτελεί ένα φωτογραφικό κάτοπτρο της λογοτεχνικής πεζογραφικής παραγωγής.

Για το βιβλίο μίλησε ο Κώστας Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην αξία του παιδικού βιβλίου και στη συνέχεια επέλεξε και παρουσίασε κάποια αποσπάσματα για καθέναν από τους δεκαεννέα συγγραφείς.

Η Μεταξούλα Μανικάρου φυλλομέτρησε και περιηγήθηκε σε κάποιες σελίδες του βιβλίου της με τη χρήση διαφανειών, ώστε η εικόνα να δέσει με τον λόγο της παρουσίασης, ενώ, παράλληλα, αναγνώρισε τις οφειλές της σε αυτούς που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση της μελέτης της. 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απεύθυνε στην Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ.Μαρία Παπαγεωργίου η οποία εμπνεύστηκε και στήριξε τις εκδηλώσεις.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου , η οποία  τόνισε τη δυναμική της συγγραφής παιδικού βιβλίου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές για τη συμμετοχή τους.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Παντελής Φλωρόπουλος παρουσίασε τα κείμενα τριών παιδιών που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό Παραμυθιού. Επιπλέον, τα παιδιά έλαβαν ευχαριστήρια επιστολή της Επιτροπής, υπογεγραμμένη από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου για να την έχουν ως ενθύμιο της πρώτης συγγραφικής τους εργασίας.

Τιμήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό Παραμυθιού:

Η Ελένη Κιτσάκη, ΣΤ΄ Τάξη του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου για το παραμύθι της “το χαμένο λιβάδι”. 
Η Αγγελική Αναστασία Λούκα, Α΄ Τάξη Γυμνασίου Καλυβίων για το παραμύθι της “το σύννεφο που δεν έκλαιγε”. 
Η Νεφέλη Μαρία Γιολδάση, Β΄ Τάξη Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου για το παραμύθι της “Η πόλη με τα δύο ονόματα”.

Διοργανωτής του Διαγωνισμού ήταν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με την Α΄Βάθμια και Β΄Βάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας.

 

Διαβάστηκε 1455 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 00:10
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.