Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 16:52

Ο γνωστός τραγουδιστής και δάσκαλος μουσικής Νίκος Φρίντζος στο AgrinioBestOf.gr

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συναντήσαμε τον Νίκο Φρίντζο στον φιλόξενο και ζεστό χώρο του ΡΑΚΟΡΥΧΕΙΟΥ όπου και τραγουδάει κάθε Πέμπτη με την ορχήστρα του. Γόνος μιας οικογένειας με παράδοση στην δημοτική μουσική και στο παίξιμο διαφόρων μουσικών οργάνων, πατέρας του είναι ο Θωμάς Φρίντζος γνωστός παραδοσιακός τραγουδιστής, δεν θα μπορούσε και ο ίδιος να αποτελέσει εξαίρεση. Μόνιμος κάτοικος Αγρινίου, ασχολείται με το τραγούδι γύρω στα τριάντα χρόνια αλλά από το 2000 διδάσκει ως καθηγητής μουσικής σε Γυμνάσια και Λύκεια των Πατρών και του Αγρινίου. Στην συνάντηση που είχε με την Χρύσα Σπαή μίλησε για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr

nkos frintzos 02

Νίκο ποιά είναι τα ακουσματά σου απο μικρό παιδί και τι είναι εκείνο που σε προέτρεψε να ασχοληθείς με το τραγούδι;

Κατά αρχήν κατάγομαι από οικογένεια μουσικών. Το μικρόβιο προυπήρχε. Ακολουθώντας τα βήματα της οικογένειας και τις προσωπιικές μου επιθυμίες αποφάσισα να ασχοληθώ και εγώ με το τραγούδι. Είχα ακούσματα παραδοσιακών τραγουδιών λόγω του πατέρα μου, ωστόσο επιθυμία μου ήταν να ακούω όλα τα είδη μουσικής, από παραδοσιακό, λαικό , έντεχνο, ροκ, ποπ, τζαζ κλπ. Οι σπουδές μου είναι πάνω σε βυζαντινή μουσική σε παίξιμο διαφόρων οργάνων.

Εξωτερικό έχεις πάει;

Εχω δουλέψει σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό όπως Καναδά, Αμερική, Ιταλία, Γερμανία. Αξίζει να πώ ότι έξω αγαπάνε τον Ελληνα και μάλιστα αν είσαι τραγουδιστής και κτυπήσεις στην καρδιά τους σε αγαπάνε δυο φορές περισσότερο. Οι Έλληνες του εξωτερικού αγαπάνε το λαικό τραγούδι, το πιστεύουν. Εμας μας αγκάλιασαν και μας έβαλαν στα σπίτια τους.

Εχεις κυκλοφορήσει κάποια CD δικά σου ;

Εχω εκδώσει τρία CD με LIVE ηχογραφήσεις και ένα CD με δικά μου τραογυδια. Εχω κάνει πάρα πολλές ενορχηστρώσεις σε τραγούδια του πατέρα μου καθώς και με άλλους παραδοσιακούς καλλιτέχνες αλλά είχα και πολλές συνεργασίες με μεγάλα και γνωστά ονόματα όπως: Στράτο Διονυσίου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Στανίση, Γιώργο Μαργαρίτη, Ζαφείρη Μελά, Στέλιο Περπινιάδη, Σπύρο Ζαγοραίο, Δήμητρα Γαλάνη, Γεώργο Γερολυμάτο και πολλούς ακόμη. Αυτοί βέβαια ήταν δάσκαλοι στο λαικό και ρεμπέτικο τραγούδι. Πρόλαβα ακόμη και την Σωτηρία Μπέλλου.

nkos frintzos 09

Πως διασκεδάζει ο Ελληνας σήμερα;

Η διασκέδαση σήμερα έχει διαφοροποιηθεί. Τώρα υπάρχουν μικροί χώροι, όπως πχ το κατάστημα που βρισκόμαστε τώρα, το ΡΑΚΟΡΥΧΕΙΟ οι οποίοι προσφέρουν διασκέδαση και καλές τιμές στον κόσμο. Παλιότερα τα κέντρα χωρούσαν περισσότερα άτομα, οι χώροι ήταν μεγαλύτεροι οι ορχήστρες απαρτίζονταν από επτά οκτώ άτομα ενώ σήμερα ένα σχηματάκι με τρία τέσσερα άτομα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός τέτοιου μαγαζιού. Παλιότερα δουλεύαμε πέντε και έξη μέρες την εβδομάδα μέχρι αργά το πρωί, τα μπουζούκια σαν τρόπος διασκέδασης ήταν στις δόξες τους. Ο μουσικός ζούσε από αυτό, ήταν η δουλειά του. Με τα σημερινά δεδομένα ο μουσικός μόνο συμπληρωματικά μπορεί να το δεί σε επίπεδο εισοδήματος. Τόσο οι μέρες που εργαζόμαστε είναι λίγες όσο και τα μεροκάματα είναι πολύ μικρά. Δύσκολα γεμίζει ένα μεγάλος χώρος σήμερα. Για αυτό είναι σε έξαρση οι μικροί χώροι όπου από πλευράς ορχήστρας βολεύονται με τρία ή τέσσερα άτομα.

Η οικογενειακή σου κατάσταση;

Είμαι παντρεμένος, έχω δυο γιούς. έναν 25 ετών που έχει τελειώσει παιδαγωγική και έναν 21 ετών που πηγαίνει τουριστικών επαγγελμάτων. Ο μεγάλος ασχολείται περιστασιακά με την μουσική, δεν φαίνεται ότι θα συνεχίσει την δική μου πορεία.

Πως βλέπεις την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής;

Βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές κινήσεις, πολλά πολιτιστικά δρώμενα σε καθημερινή βάση και στη μουσική και στο θέατρο. Όμως σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, υπάρχει αρκετό έδαφος για ανάπτυξη και πιο μαζική συμμετοχή. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένα αστικό κέντρο 100.000 κατοίκων. Η πολιτιστική δράση πρέπει να είναι ανάλογη του πληθυσμού.

nkos frintzos 16

Να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με την μουσική;

Θα σου μιλήσω οχι μόνο με την ιδιότητα του καλλιτέχνη αλλά και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού. Τα παιδιά από μικρά πρέπει να παίρνουν μέρος στις χορωδίες ή να μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο. Η ενασχόληση με την μουσική τονώνει την αυτοπεποίθηση, εμπλουτίζει την γνώση, βοηθάει την κοινωνική ένταξη κλπ. Εν ολίγοις μόνο καλό μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί. Από μικρό πρέπει να ξεκινήσει ώστε να έχει την δημιουργική απασχολησή του και να μην πάρει λάθος δρόμους στην αρχή του. Ανεξάρτητα από τι θα σπουδάσει τελικά, καλό είναι να έχει και μουσικές γνώσεις. Κάπου θα του φανούν χρήσιμες.

Συναυλίες έχεις προγραμματίσει φέτος;

Συνήθως κάθε καλοκαίρι προγραμματίζω συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Πέρισυ κάναμε με τον Θέμη Αδαμαντίδη κάποιες συναυλίες σε Γιάννενα, Τρίπολη, Καλαμάτα. Βέβαια πηγαίνω και σε πανηγύρια και σε διάφορες εκδηλώσεις, όπου με καλούν. Βέβαια θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι το παραδοσιακό πανηγύρι δεν υφίσταται πλέον καθότι τα τραγούδια που ακούγονται είναι λαιοκοδημοτικά και όχι παραδοσιακά δημοτικά. Είναι η μόδα, η τάση της εποχής μας και αφού ο κόσμος το θέλει εμείς ακολουθούμε.

Από ξένους καλλιτέχνες της γενιά μας ποιούς θαυμάζεις;

Όταν λές της γενιάς υποθέτω εννοείς δεκαετία 60’ 70’. Πάρα πολλούς. Επιγραμματικά αναφέρω μερικά ονόματα. Rod Stewart, Eric Clapton, Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd και πολλούς ακόμα της εποχής. Μπορεί να τραγουδάω λαικά και παραδοσιακά τραγούδια αλλά αυτό δεν με περιορίζει στο να έχω ανοικτούς ορίζοντες σε ακούσματα και από άλλες μουσικές τεχνοτροπίες. Μπορώ να ακούσω μια όπερα ή μουσική jazz σε κάποια στιγμή χαλάρωσης ανεξάρτητα αν έχω επιστρέψει από ένα λαικό πρόγραμμα.

nkos frintzos 13

Που εμφανίζεσαι αυτή την περίοδο;

Ολες τις Πέμπτες εδώ και δύο εβδομάδες εμφανίζομαι εδώ στο μεζεδοπωλείο ΡΑΚΟΡΥΧΕΙΟ. Έναν αξιόλογο χώρο όπως βλέπετε και εσείς. Παίζουμε από Ρεμπέτικο, λαικό, έντεχνο. Παρασκευή και Σάββατο είμαστε στην Ψαροταβέρνα ΤΡΑΤΑ.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι πάνω από όλα υγεία σε όλο τον κόσμο, αγάπη, γιατί άνθρωπος που αγαπάει, αγαπάει σίγουρα και την μουσική. Υγεία και Αγάπη σε όλο τον κόσμο λοιπόν και να ζεστάνουμε τις σχέσεις μεταξύ μας σαν άνθρωποι. Φυσικά σας προτρέπω να διασκεδάζετε γιατί είναι μεταδοτικό και αγχολυτικό.

nkos frintzos 19

*Το hair styling της Χρύσας Σπαή επιμελήθηκε η κα Δήμητρα Γκέκα

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

Διαβάστηκε 5863 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 21:17
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033