Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 00:04

Το ΙΕΚ ΟΑΕΔ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Τετάρτη 16/1/2019

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την περασμένη Τετάρτη 16/1/2019 στο ΙΕΚ του ΟΑΕΔ Αγρινίου εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές σε ενα πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα, έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Την βασιλόπιτα την προσέφερε το τμήμα Μαγειρικής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Μεσολογγίου. Τo AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή βρέθηκαν εκεί και μίλησαν με πολλούς παρευρισκομένους στην εκδήλωση.

image 39

image 44

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Αγρινίου κος Μουτόπουλος Κων/νος δήλωσε: «Σήμερα με την ευκαιρία που θα κόψουμε την βασιλόπιτα για το νέο έτος 2019 έχουν μαζευτεί όλα τα τμήματα να ανταλλάξουμε ευχές και δώρα και να πούμε τι στόχους θα βάλουμε σαν σχολή αυτή την χρονιά. Έχουμε τμήματα που συνεχίζουν από πέρισυ στο Γ΄εξάμηνο όπως είναι το τμήμα Κομμωτικής, Διοίκησης Οικονομίας, Ονυχοπλαστικής καθώς και δύο νέα τμήματα που ξεκίνησαν από φέτος. Το τμήμα Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου Φοροτεχνικού Γραφείου και ένα ακόμη τμήμα Κομμωτικής. Για κάποιον που θέλει να φοιτήσει στα τμηματά μας πρέπει να κάνει κάποια προεγγραφή τον Ιούνιο, που πρέπει να προγραμματίσουμε την νεα χρονιά, ξέρουμε περίπου ποιές είναι οι ειδικότητες, οπότε πρέπει να κάνει την προεγγραφή για να πάρει σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές που ξεκινάνε αρχές Σεπτεβρίου. Φέτος έχουμε στα τμηματά μας 90 εκπαιδευόμενους. Στα ΙΕΚ δεν προβλέπεται επίδομα, ούτε φοίτησης, ούτε στέγασης. Επειδή οι εκπαιδευόμενοι είναι ενήλικες θεωρούμε ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, καθότι οι περισσότεροι δουλεύουν και όσοι δεν δουλεύουν μπαίνουν εδώ στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που είναι όμως μη αμειβόμενο μέχρι στιγμής. Η μόνη αμοιβή που έχουν είναι η ασφαλισή τους και μέσα στο χώρο του ΙΕΚ και στον χώρο εργασίας τους και η πριμοδότηση που παίρνουν από την πιστοποίηση από τα ΙΕΚ. Η πιστοποίηση αυτή του κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας. Παίρνουν επίπεδο πτυχίου «5» που έχει την ίδια ισχύ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης και έχουν ανάλογα τις ειδικότητες που τελειώνουν και τις ανάλογες άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος που τους αντιστοιχούν βάση νομοθεσίας. Έχουμε πρωϊνά τμήματα από 09:00 εως 14:00 και απογευματινά τμήματα από 15:00 εως 19:30. Όλα αυτά τα χρόνια που τα παιδιά φοιτούν στην σχολή δημιουργείται ένα οικογενειακό κλίμα, συζητάμε καθημερινά μαζί τους, η πόρτα των γραφείων μας είναι ανοικτή να έρθουν να μας πούν τα προβλήματά τους. Πάντως προβλήματα με την φοίτηση και την συμπεριφορά τους δεν έχουν παρουσιαστεί. Είναι όλα παιδιά εργαζόμενα που αγωνιούν για το μέλλον τους, ξέρουν γιατί έρχονται, σέβονται τον χώρο τους, τους συναδέλφους τους, τους εκπαιδευτικούς. Δεν έχουμε παράπονο ούτε από τους σπουδαστές ούτε από τους εκπαιδευτές. Τα μόνα προβλήματα που έχουμε είναι τα προβλήματα που μας δημιούργησε η οικονομική κρίση και επηρεάζουν όλους μας. Εχουμε ηλικίες σπουδαστών έως 50 ετών. Το μηνυμά μας είναι ότι πάντα βλέπουμε με αισιοδοξία μπροστά, πάντα βάζουμε ειδικότητες που θα δώσουνε εφόδια στα παιδιά να ξεπεράσουν τον οικονομικό σκόπελο που έχουμε μπροστά μας. Πιστεύω ότι με την αλληλεγγύη που υπάρχει, με την αισιοδοξία και την όρεξη που έχει η νέα γενιά ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.»

image 08

image 16

Η Σαμαντά Μαρία η οποία έχει την ειδικότητα Πολιτικών και Νομικών Επιστημών και διδάσκει μαθήματα Νομικής Κατεύθυνσης μας δήλωσε: «Ασχολούμαι με την εκπαίδευση στις σχολικές δομές του ΟΑΕΔ τα τελευταία έξη χρόνια. Εκτός από την προσωπική μου εμπειρία όλα αυτά τα έτη, τελειώνω και ένα μεταπτυχιακό με διατριβή πάνω στο θέμα της επιλογής αντικειμένου εκπαίδευσης από τα παιδιά. Αυτό που έχω διαπιστώσει από την διατριβή αυτή έιναι ότι από την κρίση του 2009 και μετά, οι ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι ότι χρειάζονται ανθρώπους με πιο πολλά προσόντα και τεχνικές εξιδεικεύσεις. Γιατί ένας άνθρωπος που έχει πτυχία, παρόλη την ανώτατη εκπαίδευση που έχει δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό που ζητά η αγορά εργασίας σήμερα. Ερχόμενος ένας εκπαιδευόμενος στις συγκεκριμένες σχολές σαν αυτή που βρισκόμαστε σήμερα, μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα τεχνικής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, καθότι όλοι οι συνάδελφοι είναι άρτια καταρτισμένοι και να έχει περισσότερες πιθανότητες να βρεί μια εργασία. Επίσης η τάση της αγοράς, μιλώντας για την περιοχή την δική μας, βλέπουμε ότι πχ ο τομές της Κομμωτικής και της Αισθητικής είναι τομείς που έχουν πέραση. Επίσης όσον αφορά το κομμάτι της διοίκησης δίνει ένα παραπάνω προσόν στους εκπαιδευόμενους γιατί τελειώνοντας την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια βεβαίωση (Πιστοποίηση) από ένα ΙΕΚ είναι το επιπλέων που θα του δώσει την ώθηση για να μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στις αντοίστιχες προκυρήξεις της Δευτεροβάθμιας. Οπότε θεωρώ ότι είναι κάτι που ανοίγει πόρτες αρκεί ο εκπαιδευόμενος να θέλει να κάνει κάτι παρπάνω στην ζωή του. Υπάρχουν ειδικότητες στις σχολές του ΟΑΕΔ όπως Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου όχι μόνο κατά την διάρκεια της εκπαιδευσής τους αλλά και στο τέλος μας ζητάνε οι εργοδότες άτομα για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους. Για παράδειγμα υπάρχει ένα τμήμα Στελεχών Τουριστικων Επιχειρήσεων και ένα άλλο Μαγειρικής και το καλοκαίρι που είναι κλειστό το σχολείο ζητάνε άτομα για πρακτική. Το καλό που έχει ο ΟΑΕΔ σε σχέση με όλη την άλλη τεχνική εκπαίδευση είναι οτι το παιδί οταν επιλέξει συγκεκριμένες σχολικές δομές έχει την δυναντότητα να δουλέψει ασφαλισμένο και το ένσημο να μοιράζετε μισό μισό με τον εργοδότη. Σε μια αγορά που υπάρχει κρίση και ο εργοδότης δεν μπορεί να αντπαξέλεθει, είναι και καλυμένος ασφαλιστικά αυτός και ο εργαζόμενος και το σχολείο εξυπηρετείται στο πρόγραμμα σπουδών. Δηλαδή και οι τρείς φορείς (ΟΑΕΔ, Εργοδότης, Εργαζόμενος) συνεργάζονται και είναι όλοι ωφελημένοι. Το μήνυμα μου είναι ότι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην γνώση, χωρίς ηλικιακό όριο και αφού η Ευρωπαική Ένωση προωθεί το δια βίου μάθηση για όλους, θεωρώ ότι οποιαδήποτε και αν είναι η βαθμίδα που θα τελειώσει ένας άνθρωπος, ένα χαρτί από την τεχνική εκπαίδευση το βρίσκει πάντα μπροστά του.»

image 33

Η κα Παπαλέξη Παρασκευή είναι ειδικευόμενη γενικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Αγρινίου και μας δήλωσε: «Έχω την χαρά και την τιμή να βοηθώ στην εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του ΟΑΕΔ. Είμαι στο δεύτερο έτος συνεργασίας και είμαι ενθουσιασμένη. Είμαι στο τμήμα Ονυχοπλαστικής – Ποδολογίας και κάνω κομμάτια της Ιατρικής φέτος. Συγκεκριμένα στοιχεία ορθοπεδικής, κινησιολογίας και ενδοκρινολογίας. Το επίπεδο σπουδών εδώ στις σχολές ΙΕΚ του ΟΑΕΔ είναι πάρα πολύ υψηλό. Τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρων. Θα πάρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τα καταστήσουν ικανά να σταθούν στους χώρους εργασίας σε καιρούς πολύ δύσκολους και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτό. Σε σχέση με το ειδικό κομμάτι της Ιατρικής σε ένα αντικείμενο της Ποδολογίας φαίνεται ότι οι ειδικές γνώσεις είναι πολυτέλεια. Και όμως δεν είναι, γιατί τα παιδιά προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και Ιατρικά προβλήματα. Σε ένα διαβητικό πόδι για παράδειγμα οί Ονυχομητυκιάσεις που είναι πολύ συχνές και πιστεύω ότι τα παιδιά βγαίνουν πολλαπλώς ωφελημένα από την συμπερίληψη στο πρόγραμμα σπουδών και γνώσεων Ιατρικής. Είναι κάτι που το βλέπουν και εκείνα στις δικές τους εμπειρίες στην αγορά εργασίας. Για το νέο έτος έχουν όλοι τις καλύτερες ευχές από τις σχολές του ΟΑΕΔ. Η εργασία μας εδώ και το επίπεδο των παιδιών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι σχολές του ΟΑΕΔ είναι μιια καλή και ασφαλής επιλογή.»

image 21

Η Ροίδη Καλιόπη φοιτά στο τμήμα Κομμωτικής στο Α εξάμηνο και δήλωσε: «Ήθελα να ασχοληθώ με την Κομμωτική από μικρή. Οι σχολές του ΟΑΕΔ εκτός από το υψηλό επίπεδο γνώσεων, μας εξυπηρετούν και στις ώρες που γίνονται τα μαθήματα ώστε να βολευόμαστε με τις εργασίες μας. Αυτό που θέλω να πώ στα παιδιά είναι ότι θεωρώ ότι είναι καλό να ακολουθούμε αυτό που αγαπάμε παρά αυτό που μας παροτρύνουν οι άλλοι όπως εμένα πχ που με παροτρύναν οι γονείς μου να δώσω Πανελλήνιες, γιατί αυτό που αγαπάς πραγματικά το πετυχαίνεις καλύτερα και είναι αυτό που τελικά γίνεται.»

image 38

Η κα Πατούλα Δήμητρα είναι Οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακό στην διοίκηση επιχειρήσεων και μας δήλωσε: «Έχω δέκα χρόνια προυπηρεσία στην εκπαίδευση ενηλίκων. Το επίπεδο στις σχολές του ΟΑΕΔ είναι πολύ υψηλό. Μαθητές είναι παιδιά που έχουν τελειώσει την Γ’ Λυκείου και από εκεί και πέρα προσπαθούμε και εμείς για το καλύτερο, προσφέροντας γνώση στο αντικείμενο που διδάσκουμε. Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για το παιδί που δεν έχει περάσει πανελλήνιες και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για κάτι άλλο. Μπορεί να εγγραφεί στο ΙΕΚ να μάθει κάποια ειδικότητα και να απορροφηθεί στην αγορά εργασίας. Οι σπουδές πάνω στον οικονομικό τομέα έχουν μέλλον, καθότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στον νομό ή σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Ευελπιστούμε να έχουμε περισσότερους εκπαιδευόμενους στο μέλλον και να τους δώσουμε επαρκή εφόδια ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν κάποια αξιόλογη θέση εργασίας.»

image 40

Η Βασιλική Ντζαμή φοιτά στο τμήμα Κομμωτικής και δηλώνει ότι: « Το επίπεδο σπουδών στο ΙΕΚ είναι πάρα πολύ υψηλό και σου δίνει τις βάσεις να βγείς έξω και να βρείς μια δουλειά. Βοηθάει πάρα πολύ με τα εργαστήρια, με τα project, τις εταιρείες που έρχονται και μας δείχνουν κλπ. Κάνουμε και διάφορα σεμινάρια, μάλιστα τον Φεβρουάριο θα πάμε και στην Αθήνα προσκεκλημένοι από κάποια εταιρεία. Επίσης θα πάμε Θεσσαλονίκη να διαγωνισθούμε και να δείξουμε τι μάθαμε.»

image 31

Η Σταυρούλα Νάκκα φοιτά στο τμήμα Κομμωτικής Α’ εξάμηνο και δηλώνει ότι: «Ασχολούμαι από μικρή με τις «τρίχες». Μου αρέσει πολύ. Είχα ασχοληθεί και παλιότερα σαν κομμώτρια. Φέτος ήρθα στην σχολή. Είμαι πολύ ικανοποιημένη. Θεωρώ ότι αν έχεις θέληση μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα. Οι καθηγήτριες είναι πολύ καλές είναι πρόθυμες να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις, το κλίμα είναι πολύ καλό και συνιστώ επιφύλακτα σε όποιο παιδί θέλει να έρθει άφοβα.»

image 48

Η κα Κοσμά Παναγιώτα είναι εκπαιδευτικός Κομμωτικής τέχνης και μας δήλωσε: «Στην εκπαίδευση εργάζομαι από το 1999-2000. Οι συνθήκες εδώ είναι πολύ καλές, έχουμε κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμό. Είναι ένα ενεργό σχολείο με πολλές δράσεις ώστε οι σπουδαστές να μπορούν να ευαισθητοποιηθούν πάνω στην τέχνη της Κομμωτικής και να συνειδητοποιήσουν τους πολλούς επαγγελματικούς δρόμους που ανοίγονται μέσα από αυτή την ειδικότητα. Με τους σπουδαστές ανεπτύχθησαν σχέσεις συναδελφικότητας - εμπιστοσύνης και σεβασμού. Προσπαθούμε να τους κατευθύνουμε έτσι ώστε να γίνουν σωστοί και υπέυθυνοι επαγγελματίες. Για τα παιδιά που δεν θα περάσουν τις πανελλήνιες έχω να τους πω ότι δεν τελείωσε τίποτα και σίγουρα μπορούν να βρουν κάποιο ταλέντο που έχουν και να το εξελίξουν με πολύ καλύτερες προοπτικές εργασίας»

Η κα Μαρία Κουτσοσπύρου είναι εκπαιδευτικός και συνεργάζεται πολλά χρόνια με την Παναγιώτα Κοσμά. Η ίδια μας δήλωσε: «Δουλεύουμε μαζί και συνεργαζόμαστε πολύ καλά με την Γιώτα, κάτι που προσπαθούμε να το μεταφέρουμε και στα παιδιά. Δηλαδή να συνεργάζονται, να αλληλοβοηθιούνται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Όταν απευθύνονται σε εμάς, εμείς τους συμβουλεύουμε και προσπαθούμε πάντα να τους δώσουμε λύσεις σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Είμαστε δίπλα τους σε τυχόν δυσκολίες που έχουν, σε επαγγελματικές εφαρμογές άλλα και στην πιστοποίηση τους. Αξίζει να πούμε ότι δουλεύουμε και σε άλλα σχολεία αλλά η αντιμετώπιση που έχουμε εδώ από την διεύθυνση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το περιγράψουμε. Μας βοηθάνε πάρα πολύ, μας δίνουν το ελεύθερο να πάμε έξω να δείξουμε στους σπουδαστές μας ότι η κομμωτική δεν είναι το να ανοίξουμε μόνο κομμωτήριο, αλλά υπάρχουν και άλλοι ορίζοντες όπως το να γίνουν κομμωτές στο θέατρο, στην τηλεόραση, να γίνουν τεχνικοί σε εταιρείες που κάνουν σεμινάρια κλπ. Η κομμωτική προσφέρει μεγάλες προοπτικές εξέλιξης. Προσπαθούμε να τους δείξουμε και άλλους ορίζοντες, κάνουμε διάφορα project κάνουμε αναδρομή σε άλλες εποχές π.χ. σε χτενίσματα στην αρχαία Ελλάδα και πολλά ακόμη που δεσμευόμαστε να τα παρουσιάσετε σε επόμενο άρθρο. Γενικά προσπαθούμε να ανοίξουμε τον ορίζοντα των σπουδαστών ώστε και αυτά να τύχουν μιας καλής επαγγελματικής σταδιοδρομίας»

image 35

Φωτογραφίες: Μαίρη Ζαπαντιώτη

Τμήμα Παραγωγής ΕΙδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 3729 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 21:30
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033