Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 17:08

Κέφι και γλέντι μέχρι πρωίας στο πανηγύρι που διοργάνωσε στο Παναιτώλιο ο «Ιππικός Ομιλος Παναιτωλίου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το AgrinioBestOF.gr  την Δευτέρα 24 Ιουλίου βρεθήκε προσκεκλημένο στο Παναιτώλιο Αγρινίου στον χώρο που διοργάνωσε  το πανηγύρι ο «Ιππικός Ομιλος Παναιτωλίου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η οικονομική ενίσχυση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Η Χρύσα Σπαή είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον υπεύθυνο του ομίλου καθώς και με αρκετούς καλλιτέχνες που πλαισίωναν το μουσικό πρόγραμμα και να μάθει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που σας τα μεταφέρουμε στην συνέχεια.

panigiri panetolio 000


Ο κος Γιγκλάς Φώτης είναι αρχηγός του Ιππικού Ομίλου Παναιτωλίου που διοργάνωσε την εκδήλωση αυτή και μας δήλωσε τα εξής:

η εκδήλωση  εγινε για να βοηθήσει την αποπεράτωση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Εχουμε ένα εξαίρετο ιερέα εδώ στην Αγία Παρασκευή τον πατέρα Κωνσταντίνο, που από τότε που ήρθε πριν δεκαπέντε χρόνια εδώ, όλο φτιάχνει. Λεφτά δεν υπάρχουν, μεσούσης της κρίσης είπαμε οι κάτοικοι του χωριού να τελειώσει το έργο που ξεκίνησε, για αυτό και διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση σήμερα και όλα τα έσοδα 100% θα πάνε για τον σκοπό αυτό. Ο Ιππικός Όμιλος έχει τέσσερα  χρόνια που ιδρύθηκε και έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις και πηγαίνουμε σε πάρα πολλές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου θα κάνουμε και το 2ο φεστιβάλ αλόγων εδώ στο Παναιτώλιο. Όπως και πέρσι που ήρθαν άλογα από όλη την Ελλάδα και είχε μεγάλη επιτυχία. Τα ομορφότερα άλογα της Ελλάδος θα παρελάσουν από εδώ. Πέρυσι το δικό μας άλογο πήρε το πρώτο βραβείο. Είναι η τρίτη χρονιά που παίρνει αυτό το βραβείο και Θεωρείτε το ομορφότερο άλογο στον κόσμο αυτή την στιγμή. Είναι γιός του αλόγου του Ζορό (Αστραπή) στην ομώνυμη ταινία και είναι τιμή μας που το έχουμε στο σύλλογο μας. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως έγινε αυτή σήμερα γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα καθώς και να συνεχίσει ο θεσμός των πανηγυριών ώστε να το μάθουν και οι μικρότερες ηλικίες και να συνεχιστεί η παράδοση.

panigiri panetolio 016

panigiri panetolio 015


Ο κος Βασίλης Αγραφιώτης κατάγεται από τα Τοπόλιανα Ευρυτανίας και ασχολείται  γύρω στα σαράντα χρόνια με το τραγούδι. Ο ίδιος δηλώνει: 

Ξεκίνησα παίζοντας βιολί σε γάμους και πανηγύρια με τον πατέρα μου, ο οποίος έπαιζε λαούτο. Μετά σιγά σιγά άρχισα να τραγουδάω από τα δεκαπέντε, κατέβηκα στην Αθήνα το 1983 για να κάνω ένα δίσκο με τον «μεγάλο» Κώστα Σούκα. Τον δίσκο  "Οταν κλαίει το παιδί". Εκεί είχα την τύχη να γνωρίσω το χρυσό κλαρίνο τον Γιάννη Βασιλόπουλο, ο οποίος με πήρε μαζί του μαζί με τον Χριστοδουλόπουλο τον Μάκη και κάναμε περιοδείες. Πιο πολύ στον νομό Αιτωλοακαρνανίας που φημίζεται για τα πανηγύρια του. Ειδικά εκείνη την εποχή που ήταν στα καλυτερά τους, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής. Οι νέοι σήμερα πηγαίνουν στα πανηγύρια αλλά το δημοτικό τραγούδι έχει επισκιαστεί από το λαϊκό. Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να ακούγονται περισσότερα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Ο Κόσμος συμμετέχει στα πανηγύρια, χορεύει μέχρι το πρωί αλλά λόγω οικονομικής στενότητας δεν χαλάει πολλά χρήματα, όπως παλιότερα. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία και να μην χάνει το κέφι του. Επίσης να κάνουμε τον σταυρό μας για να μας βοηθήσει ο θεός και να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκίνησα από την Αιτωλοακαρνανία, δούλευα γύρω στα δέκα χρόνια με τον Τάκη Καρναβά και  τον Νίκο Μακρυγεώργο και η οφείλω να πω ότι η Αιτωλοακαρνανία με έχει βοηθήσει πολύ.

panigiri panetolio 018

panigiri panetolio 019

panigiri panetolio 023

Ο κος Παύλος Μπερμπερίδης κατάγεται και διαμένει στο Αγρίνιο και ασχολείται 24 χρόνια με το μπουζούκι, ξεκινώντας από μικρή ηλικία και πηγαίνοντας σε ωδεία στο Αγρίνιο και Αθήνα. Ο ίδιος ασχολείται και με την εκπαίδευση στο Μπουζούκι. Ο ίδιος μας δήλωσε:

Στην οικογένεια μου δεν ασχολείται κάποιος άλλος με την μουσική αλλά ακούγαμε όλοι ποιοτική μουσική. Έχω κυκλοφορήσει δύο δίσκους, πρίν πέντε χρόνια με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και πριν δύο χρόνια με την Σοφία Παπάζογλου, την Ζωή Παπαδοπούλου, την Ναταλία Ρασούλη και διάφορους σολίστ του μπουζουκιού. Τώρα ετοιμάζω μια τρίτη δουλεία. Το Αγρίνιο έχει σημαντική  πολιτιστική ανάπτυξη και πολλά νέα παιδιά ασχολούνται με μουσικά όργανα κλπ. Το Αγρίνιο έχει βγάλει μεγάλα ονόματα στο χώρο της μουσικής σκηνής όπως πχ ο Πυθαγορας, ο Λίνος Κόκοτος κλπ. Οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά αλλά οι σύλλογοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουν την φλόγα της παραδοσιακής λαικής μουσικής αναμένη. Σήμερα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας καθότι με την συμμετοχή μας στη σημερινή εκδήλωση, βοηθάμε την αποπεράτωση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Το μήνυμα προς τους αναγνώστες σας είναι να συνεχίζουν να στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες.

panigiri panetolio 021

panigiri panetolio 003

panigiri panetolio 011
Μάκης και Κώστας Αριστόπουλος (Γιός και Πατέρας)


Ο κος Κώστας Αριστόπουλος από το Αγρίνιο δεξιοτέχνης του κλαρίνου ξεκίνησε από δέκα χρονών μαθαίνοντας από τον πατέρα του τον Θύμιο και με την σειρά του ο ίδιος έμαθε τον γιό του τον Μάκη. Ο ίδιος μας δήλωσε:

Το κλαρίνο είναι κάτι που δεν μπορεί το καταλάβει ο οποιοδήποτε, το πονάω το αγάπησα και το αγαπώ ακόμη. Παίζω οτι θέλει ο κόσμος, παραδοσιακά και μοντέρνα, η νεολαία έρχεται στα πανηγύρια και είναι σημαντικό να έρχονται οι νέοι καθότι το δημοτικό είναι παράδοση, είναι Ελλάδα είναι σημαία μας. βέβαια έχει αλλάξει το ύφος του δημοτικού πανηγυριού και τα παραδοσιακά δημοτικά παίζονται λιγότερο. Όπως και να έχει προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παράδοση. Έχω συνεργαστεί με την Αννούλα Τσαχάλου, τον Γιάννη Κωνσταντίνου, τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, την Τασία Βέρα, την Σοφία Κολλητήρι, Την Βαγγελιώ Χρηστία, τον Νίκο Βλαχοδήμο, τον Τάκη Καρναβά και τον Θανάση Βαρσαμά.Τα μεγαλύτερα πανηγύρια γινόταν εδώ στην περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα. Τώρα βέβαια ο συνδυασμός μπουζουκιού και κλαρίνου έχει αλλάξει το ύφος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πατριώτες μου εδώ στο Αγρίνιο και πιο πέρα από τα περίχωρα που με στήριξαν και συνεχίζουν να με στηρίζουν. Φυσικά οφείλω να πω ότι η παράδοση της οικογένειας μου συνεχίζεται με τον γιό μου τον Μάκη.

panigiri panetolio 026

panigiri panetolio 006


Η δεσποινίς Εβίτα Σαρηγιάννη είναι από την Πρέβεζα, έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής σε ωδείο και μαθήματα πιάνου. Ασχολείται εννέα χρόνια με το τραγούδι. Η ίδια μας δήλωσε: 

Εχω κάνει δυο τραγούδια, το ένα το είχε πει αρχικά ο Γιώργος Τσαλίκης και το εχω κάνει επανεκτέλεση. Αυτό είναι το "ΚΑΙ ΛΕΙ ΛΕΙ" σε στίχους Πάνου Φαλάρα και μουσική ο Χριστόφορου Γερμενή. Το καινούργιο μου τραγούδι λέγεται "ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥ" σε στίχους του Βασίλη Διαμαντόπουλου και μουσική ενός νέου και ταλαντούχου συνθέτη του Παναγιώτη Ραφαήλ από την δισκογραφική εταιρεία "PANIΚ PLATINUM". Είμαι του λαϊκού τραγουδιού και  εχω τραγουδήσει σε αρκετές πόλεις. Κατά την αποψή μου, ο κόσμος που συμπαθεί το λαϊκό δεν συμπαθεί το δημοτικό. Αυτοί που πάνε στα πανηγύρια για τα λαϊκά θα πάνε για τα λαϊκά και αυτοί που πάνε για τα δημοτικά θα πάνε για τα δημοτικά. Πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε τις παλιές αξίες, βλέπω να υπάρχει στους νέους ένα πρότυπο παγκοσμιοποίησης με ξένο ρεπερτόριο και όλα τα σχετικά. για μένα σημαντικό είναι η οικογένεια. Η οικογένεια μπορεί να φτιάξει πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί να δημιουργήσει τους νέους. Η Αιτωλοακαρνανία συμπαθεί το δημοτικό τραγούδι και έχει μεγάλη παράδοση στα πανηγύρια. Τώρα  τελευταία βέβαια το πανηγύρι έχει γίνει λαικοδημοτικό. Οι προσπάθειες που κάνουν οι σύλλογοι είναι πολύ σημαντικές και βοηθάνε την διατήρηση της παράδοσης. Ο κόσμος έρχεται στις εκδηλώσεις αλλά εκτιμώ ότι δεν γίνονται τόσες πολλές. Δεν παίρνουν εύκολα το ρίσκο. Ο Έλληνας βγαίνει έξω, είναι λίγο συγκρατημένος βέβαια. Η Ελλάδα θα επιβιώσει γιατί όπως δήλωσε και ένας φίλος μου δημοσιογράφος, έχει ήλιο καί θάλλασα. Πιστεύω ότι είμαστε λαός που αντέχει για αυτό τον λόγο. Ο κόσμος ζητάει τα χαρούμενα τραγούδια. Εμείς οι τραγουδιστές γινόμαστε και λίγο διασκεδαστές καθότι ο κόσμος έρχεται για να φεύγει το μυαλό του από τα προβλήματα και έρχεται σε εμάς για να ξεχάσει. Γινόμαστε και λίγο ψυχολόγοι με τον κόσμο. Μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει ο καθένας. Θέλω ο κόσμος να έχει υγεία και να μην φεύγει το χαμόγελο από τα χείλη του, να είναι όλοι αισιόδοξοι γιατί είμαστε Έλληνες και έχουμε αντέξει πολύ χειρότερα και σαν λαός  πάντα μας ζήλευαν γιατί έχουμε ελευθερίες. Θέλω χαμόγελο και υγεία και οι οικογένειες να είναι δεμένες σαν μια γροθιά. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και με θετική ενέργεια όλα θα πάνε καλά.

panigiri panetolio 007

panigiri panetolio 009

panigiri panetolio 014

panigiri panetolio 027

panigiri panetolio 022

 

Ωφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κα Αντζελα για την βοήθεια που μας προσέφερε στην επικοινωνία καθώς και τον κο Αποστόλη Κρανιά για την βοήθεια που μας προσέφερε στην φωτογράφηση.

Τμήμα Παραγωγής ΕΙδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 15770 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 00:13
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033