Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης για τους 120 εκτελεσμένους της Αγίας Τριάδας στο Αγρίνιο, στον χώρο του μνημείου, στην πλατεία των 120 (Ρήγα Φεραίου και Απ. Παύλου).
Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αλέξανδρος Παγώνης, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας. Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος από το Παράρτημα Αγρινίου-Αμφιλοχίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρικό δρώμενο και μουσικό αφιέρωμα.
Η ομιλία του Αλέξανδρου Παγώνη, μέλους της ΚΕΟΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας:
Ο χαιρετισμός Γιάννη Λίτσα, προέδρου του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ:
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 82 ετών από τα γεγονότα της Μεγάλης Παρασκευής του 1944, όταν 120 άτομα εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Αγία Τριάδα. Επίσης, ο Πάνος Σούλος, ο Χρήστος Σαλάκος και ο Αβραάμ Αναστασιάδης κρεμάστηκαν από τους κατακτητές στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ανάμεσα στους εκτελεσμένους ήταν και η Κατίνα Χατζάρα, η οποία είχε αναπτύξει σημαντική δράση μέσα από την Εθνική Αλληλεγγύη στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης, με αναφορές στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την απόδοση τιμής στους εκτελεσμένους της περιόδου της Κατοχής.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε «σύνδεση» με τις σημερινές πολεμικές εξελίξεις. Ειδικότερα τονίστηκε πως: «σήμερα με τον πόλεμο να «χτυπάει» για μια ακόμα φορά την πόρτα μας, με τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις να είναι σε εξέλιξη σε δεκάδες εστίες παγκοσμίως και την πιθανότητα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου να είναι περισσότερο ορατή από ποτέ, ο λαός σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να σηκώσει τη σημαία της αντεπίθεσης και να βάλει πλώρη για έναν αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την οριστική απαλλαγή από το σύστημα της φτώχειας, των πολέμων και της εκμετάλλευσης, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό».
Δείτε φωτογραφίες:
sinidisi.gr















