Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 19:53

Μια βόλτα στην χιονισμένη Ευηνολίμνη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα μικρό θαύμα του ανθρώπου και της φύσης «γέννησε» το εντυπωσιακό φράγμα του Ευήνου που το πλαισιώνουν με εντυπωσιακό τρόπο οι καταπράσινες κορυφές του Παναιτωλικού όρους.

Η Ευηνολίμνη και τα Ευηνοχώρια, όπως ονομάζονται, είναι ακόμα ένας παράδεισος για τους εναλλακτικούς ταξιδιώτες, όπου θα βρουν γαλήνη και ησυχία, ενώ χωριά απείραχτα από την τουριστική βιομηχανία προσφέρουν απλή κι αφτιασίδωτη την ομορφιά τους.

Η τεχνητή λίμνη του Εύηνου ποταμού, που δημιουργήθηκε για να καλύψει ανάγκες ύδρευσης, τελικά πρόσθεσε στο τοπίο μια ακόμη πανέμορφη εικόνα στο ήδη μοναδικό τοπίο των ορεινών όγκων του Παναιτωλικού όρους και των Βαρδουσίων.

Το φράγμα του Εύηνου

Βασικά, ο λόγος της κατασκευής του φράγματος έγινε προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος λειψυδρίας για την Αθήνα. Έτσι, ανάμεσα στα χωριά Αράχοβα, Άγιο Δημήτριο και Νεοχώρι κατασκευάστηκε το φράγμα με αποτέλεσμα τα νερά των Βαρδουσίων να συγκεντρώνονται σε τεχνητή λίμνη εμβαδού 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων.

Η έναρξη των εργασιών ξεκίνησε το 1992, σε μια εποχή όπου κυρίως η νότια Ελλάδα μαστιζόταν από ξηρασία και τα αποθέματα νερού για την ύδρευση του λεκανοπεδίου της Αττικής στους ταμιευτήρες του Μαραθώνα, της Υλίκης και του γειτονικού στον Εύηνο, Μόρνου είχαν φτάσει στα κατώτατα επίπεδα.

Η κατασκευή του χωμάτινου φράγματος (ύψους 127 μέτρων και μήκους 610 μέτρων) αποπερατώθηκε τον Ιούνιο του 2001, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία της πλήρωσης του ταμιευτήρα η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2002.

Με το πέρας των εργασιών και την πλήρωση του ταμιευτήρια δημιουργήθηκε μια τεχνητή λίμνη με μέγιστη χωρητικότητα 138 εκατ. κ.μ. νερού. Μέσω μιας σήραγγας συνολικού μήκους 29.393 μ., που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1992 και ολοκληρώθηκε το 1994, τα νερά του ταμιευτήρα του Εύηνου μεταφέρονται και διοχετεύονται στον ταμιευτήρα του Μόρνου προς ενίσχυση των αποθεμάτων του.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου αυτού μεταφέρονταν περίπου 100 εκατ. κ.μ. νερού τον χρόνο, απευθείας από τον ποταμό Εύηνο στον ταμιευτήρα του Μόρνου.

Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης

Ευηνολίμνη

Η Ευηνολίμνη, το νέο αυτό οικοσύστημα, δίνει σημαντική ώθηση για την εναλλακτική οικοανάπτυξη της ορεινής περιοχής δημιουργώντας νέες δραστηριότητες και νέες απασχολήσεις συμπληρωματικές στις παραδοσιακές γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και ασχολίες του τοπικού πληθυσμού.

Τα μονοπάτια που συνέδεαν τα χωριά είναι ακόμη βατά και σε οδηγούν μέσα από ρεματιές σε απίστευτα τοπία, οι δασικοί δρόμοι σε φέρνουν στην καρδιά των βουνών και η διαδρομή γύρω από την Ευηνολίμνη κόβει την ανάσα.

Το τοπίο γύρω από την Ευηνολίμνη προσφέρεται για πεζοπορία, για πικνικ, αλλά για περίπατο ή παρατήρηση μέσα στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα που περιβάλλουν την σαγηνευτική λίμνη. 

Απολαύστε τις φωτογραφίες από την χιονισμένη Ευηνολίμνη της Σπυριδούλας Ζώη…

Τα χωριά

Οι κοντινοί οικισμοί της Ευηνολίμνης όπου μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες ένα παραδοσιακά εδέσματα, ντόπια κάστανα ή τσίπουρο και γενικά ζεστή φιλοξενία είναι το Νεοχώρι, ο Άγιος Δημήτριος, ο Πλάτανος, η Αράχοβα, τα Κλεπά και ο Διπλάτανος.

Αναμφίβολα, η Αράχοβα είναι το μπαλκόνι της Ευηνολίμνης, καθώς όλα τα σπίτια κοιτούν προς τη λεκάνη της λίμνης. Όπως θα διαπιστώσετε, το χωριό έχει συνολικά επτά (!) συνοικισμούς που επεκτείνονται τόσο προς τις όχθες, όσο και προς το βουνό δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για διαφορετικά χωριά.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Η θέση της Ευηνολίμνης στην Αιτωλοακαρνανία

Η διαδρομή στην λίμνη από την Ναύπακτο

Κεντρική φωτογραφία: Κώστας Βέλλιος

http://iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 4935 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 20:05
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.