Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2025 18:12

Αιτωλοακαρνανία: Σε εξέλιξη η συγκομιδή της ελιάς- «Κρατά όρθιο τον κλάδο, παρά τα προβλήματα», λένε παραγωγοί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή της ελιάς, με την παραγωγή στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας να είναι αυτή που «κρατά όρθιο» τον αγροτικό κλάδο, όπως συνηγορούν τα όσα αναφέρουν στο agriniopress άνθρωποι του χώρου.

Στην φετινή παραγωγή δεν έλειψαν τα προβλήματα, με τους παραγωγούς ωστόσο να επισημαίνουν ότι στις περιοχές υπάρχουν καλά μεγέθη και ποιότητα.

Μείζον ζήτημα αποτελεί ασφαλώς το έλλειμμα εργατικού δυναμικού, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την αγωνία τους.

Το AgrinioPress απευθύνθηκε σε ανθρώπους του χώρου, ώστε να λάβει μία το δυνατόν σφαιρικότερη εικόνα του πώς κινείται ο χώρος της ελαιοπαραγωγής την δεδομένη χρονική στιγμή, με τους παραγωγούς να βρίσκονται παράλληλα εν αναμονή και των επιδοτήσεων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σταμνάς «Αρχαία Ωλένεια» Θανάσης Μπαλτάς δήλωσε:

«Η ελιά ευτυχώς ακόμα αντέχει. Παίζει μεγάλο ρόλο το ότι μιλάμε για μία παραγωγή που δεν στηρίζεται όσο άλλες στις επιδοτήσεις. Έχουμε καταφέρει να εξάγουμε πανελληνίως πάνω από 350 τόνους που αποφέρουν συνάλλαγμα περί τα 800 εκ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε για τι μέγεθος μιλάμε. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και μεγάλες επενδύσεις από τους παραγωγούς. Και στην επιτραπέζια ελιά αλλά όχι μόνο. Ο τζίρος που γίνεται είναι από τους μεγαλύτερους στον τομέα. Πανελλαδικά να φανταστείτε ότι 50.000 και πλέον οικογένειες βιοπορίζονται έχοντας επενδύσει στην ελιά.

Την δεδομένη χρονική στιγμή προχωρά η συγκομιδή, σε μία χρονιά με μέτρια θα έλεγα, παραγωγή. Σε ότι αφορά την πράσινη ελιά έχουμε τελειώσει, η Καλαμών είναι σε ένα ποσοστό 50%. Τα όποια ζητήματα λόγω καιρού στην συγκομιδή αντιμετωπίζονται. Υπάρχουν ωστόσο προβλήματα που πρέπει να σταθούμε σε αυτά και να δούμε την ουσία τους.

Μείζον είναι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Το 50% της παραγωγής μας διοχετεύεται στην εκεί αγορά. Η Καλαμών δεν καλλιεργείται εκεί, θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή και να δούμε πως θα γίνει να υπάρξει μία εξαίρεση σε ότι αφορά και την επιτραπέζια ελιά. Δεν γίνεται αντιληπτό στον πολύ κόσμο όμως οι δασμοί αυτοί δημιουργούν πίεση και έχουν αντίκτυπο και στον τζίρο.

Μείζον είναι επίσης και το θέμα του εργατικού δυναμικού, που δε λύνεται. Υπάρχουν ζητήματα πέραν αυτού ως προς την καταγραφή της παραγωγής και της σύνταξης των μητρώων, τα οποία πρέπει να γίνουν όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Από μεριάς του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου Τριχωνίδας Περικλής Παπασάικας τόνισε:

«Η ελιά είναι ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν για τον τόπο μας. Μιλάμε πάντα για την επιτραπέζια ελιά, με μία σημαντική ποσότητα ελαιολάδου. Η συλλογή έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται καθημερινά, με τα όποια προβλήματα που υπάρχουν. Ζήτημα είναι ασφαλώς -από την άνοιξη- η έλλειψη νερού, όσο παράδοξο κι αν φαίνεται για την Αιτωλοακαρνανία, ζήτημα είναι και το εργατικό δυναμικό.

Οι ελιές θέλουν μάζεμα και εργατικά χέρια δεν υπάρχουν. Υπάρχουν αλλοδαποί που θα μπορούσαν να εργαστούν στην συγκομιδή, ιδίως όσοι εγκαταβιούν σε δομές προσφύγων, ωστόσο το κράτος δεν δείχνει διατεθειμένο να τους επιτρέψει να εργαστούν. Τα μεροκάματα είναι υψηλότατα και παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει και πάλι ορισμένοι Έλληνες να έρχονται για εργασία, δεν αρκούν. Η νέα γενιά -ίσως καλώς- έχει στραφεί αλλού.

Σε ότι αφορά τις τιμές, κυμαινόμαστε σταθερά, συγκριτικά πάντα με πέρυσι. Πρέπει να προσέξουμε την ελιά, αν χάσουμε και αυτή την παραγωγή θα ριμάξουμε ως τόπος. Βλέπετε, ο κτηνοτροφικός κλάδος βάλλεται από παντού, αν χαθεί και η ελιά χαθήκαμε».

Ο επιχειρηματίας στο χώρο της ελιάς στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Παπαευθυμίου δήλωσε:

«Η παραγωγή σε ότι αφορά τον καρπό φέτος είναι αρκετά μεγαλύτερη. Οι παραγωγοί προσπαθούν να προωθήσουν τις ελιές στο εμπόριο, λόγω της χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου, ωστόσο οι εταιρείες έχουν σταματήσει να αγοράζουν στο βαθμό που το έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά την ελιά Καλαμών, υφίσταται σοβαρό ζήτημα με την ασθένεια του γλοιοσπορίου, λόγω της υγρασίας στην περιοχή. Η ασθένεια καλπάζει και πολλές ελιές κινδυνεύουν να μείνουν είτε πάνω στα δέντρα είτε να πάνε στα σκουπίδια.

Μείζον ζήτημα είναι ασφαλώς και το θέμα του εργατικού δυναμικού, που ανεβάζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής.

Γενικά είναι μία χρονιά που κρύβει πολλές εκπλήξεις».

Κωνσταντίνος Ρίγκος

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 89 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.