Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 03 Αυγούστου 2025 17:20

Μετά τις «χρυσές» χρεώσεις στα ΑΤΜ οι τράπεζες σχεδιάζουν συγχώνευση των μηχανημάτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε από τις υπερβολικές χρεώσεις των ιδιωτικών παρόχων για αναλήψεις από ΑΤΜ, οι τράπεζες φαίνεται πως παίρνουν τα μέτρα τους.

Από τις 11 Αυγούστου, καταργούνται οι προμήθειες για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, κάτι που αναγκάζει τις τράπεζες να βρουν νέους τρόπους για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Μια λύση που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος είναι η δημιουργία ενός κοινού δικτύου ΑΤΜ, που θα λειτουργεί με κοινή ονομασία και θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πελάτες, ανεξάρτητα από την τράπεζα που ανήκουν. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας και να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση σε μετρητά για τον κόσμο.

Στόχος είναι η συνύπαρξη των τραπεζών σε ένα κοινό δίκτυο ΑΤΜ, με ενιαία ταυτότητα, προσφέροντας δωρεάν ή χαμηλού κόστους συναλλαγές.

Το ζήτημα της χρέωσης των απλών καταθετικών λογαριασμών έχει βρεθεί στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί λογαριασμοί μετατρέπονται αυτόματα, χωρίς τη συγκατάθεση των δικαιούχων, σε «λογαριασμούς προνομίων», επιβαρύνοντας τους πελάτες με πάγια χρέωση 0,80 ευρώ μηνιαίως.

Μέχρι πρότινος, η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας περιλάμβανε δύο χρεώσεις:

Το Τέλος Απευθείας Χρέωσης (Direct Access Fee – DAF), που εφαρμόζεται από το 2018 και μετά τον συμβιβασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού (2024) έχει ως εξής:

  • Alpha Bank: 1,80 €
  • Eurobank: 1,80 €
  • Εθνική Τράπεζα: 1,90 €
  • Πειραιώς: 2,00 €
  • Attica Bank: 1,50 €

Η προμήθεια της τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα, η οποία κυμαίνεται:

  • 0,75 € για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα
  • 0,50 € για Πειραιώς και Attica Bank

Οι νέες ρυθμίσεις από 11 Αυγούστου 2025

Με την ψήφιση νέας τροπολογίας, από τις 11/08/2025 τίθενται σε εφαρμογή αλλαγές που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά τους καταναλωτές:

  • Κατάργηση προμηθειών για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, εφόσον και οι δύο τράπεζες είναι μέλη του δικτύου ΔΙΑΣ.
  • Μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ παρόχου με τον οποίο η τράπεζα του πελάτη έχει μετοχική σύνδεση.
  • Ανώτατο όριο χρέωσης 1,50 € για οποιαδήποτε άλλη προμήθεια από τράπεζες ή τρίτους παρόχους, ιδίως όταν δεν συμμετέχουν στο δίκτυο ΔΙΑΣ.
  • Δωρεάν αναλήψεις σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, ανεξαρτήτως παρόχου (τράπεζα ή τρίτος φορέας).

Η ερώτηση υπολοίπου θα παρέχεται δωρεάν, ανεξαρτήτως παρόχου ΑΤΜ.

Τέλος, εμβάσματα μέσω ΑΤΜ (εισερχόμενα ή εξερχόμενα) θα έχουν μέγιστη χρέωση 0,50 €, όπως ισχύει από τον Δεκέμβριο 2024 για τραπεζικές συναλλαγές.

pronews.gr

Διαβάστηκε 129 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.