Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025 23:42

Εσπερίδα στο Αγρίνιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τετάρτη βράδυ της 9ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε εσπερίδα στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, στο εμβληματικό κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της πόλης.

Στην εσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Αιτωλοακαρνανίας και το κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου οι ομιλητές για την Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν τρεις.

Ο Ψυχίατρος του Κ.Ψ.Υ. επιμελητής Β’ κύριος Δημήτριος Ζαρκαλής μίλησε με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη, επαναπροσδιορίζοντας την επικοινωνία την εργασία και τις Ανθρώπινες σχέσεις».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κύριος Παναγιώτης Λανόπουλος με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και εργασία. Μια νέα πραγματικότητα».

Και τρίτος ομιλητής ο Ψυχίατρος σ. Διευθυντής Κ.Ψ.Υ. κύριος Χρήστος Σκαμνέλος με θέμα: «Ζώντας ανάμεσα σε δύο κόσμους, το σημερινό μετέωρο βήμα».  

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο-πλέον των δυο δεκαετιών-Πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας» συνταξιούχος Υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. κύριος Θέμης Γαμβρούλης.

Χαιρετισμό στην εσπερίδα εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής κύριος Βασίλειος Φωτάκης και η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων της Δ.Ο.Υ. Αιτωλοακαρνανίας κυρία Νίκη Τσιαφίτσα.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, εκ μέρους του επικεφαλής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εργαζομένων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών της Αιτωλοακαρνανίας, στην εσπερίδα που είχε θέμα την «Ανθρώπινη επικοινωνία στα χρόνια της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Ο κύριος Γαμβρούλης συνέχισε λέγοντας: «Εντελώς συμπτωματικά είναι σήμερα ημέρα Πανεργατικής και πανδημοσιουπαλληλικής απεργιακής κινητοποιήσεως. Για όσους συμμετείχαν θα τους λέγαμε ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και σε όσους όχι, ότι θα πρέπει πάντα να έχουν κατά νου ότι η απεργία είναι το πιο δυνατό μέσο αντίστασης σε κάθε μορφής εργοδοσία.

Πιστεύουμε ότι η ιδιαιτερότητα της σημερινής ημέρας δεν αποτελεί εμπόδιο, ίσως προσφέρεται κατ’ εξοχήν για να αναλύσουμε τους δεοντολογικούς προβληματισμούς αλλά και τις μοναδικές προκλήσεις, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του τόσο προηγμένου ανθρώπινου τεχνολογικού επιτεύγματος, της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Υπ’ αυτή την έννοια ήταν εξαιρετική θεωρούμενη η έμπνευση και η πρωτοβουλία τόσο των υπευθύνων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας όσο και του Συλλόγου εργαζομένων στην Δ.Ο.Υ. για την αποψινή επιστημονική εσπερίδα και αποτελεί μια ακόμα απόπειρα κατανόησης των συναρπαστικών ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, ένας βοηθός πλοήγησης σε αυτό το περίπλοκο θέμα της μηχανικής νοημοσύνης και κυρίως ένας οδηγός επιβίωσης στην εποχή της αυτοματοποίησης».

Μίλησε ο συντονιστής για την ανάγκη της εκπαίδευσης και την απόκτηση γνώσεων, για πληρέστερη κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε «η πανίσχυρη δύναμη της Τ.Ν. να βοηθήσει την ανθρωπότητα να λύσει μεγάλα προβλήματα» και να φέρει αποτελέσματα ωφέλιμα και όχι βλαβερά για το ανθρώπινο είδος.

Και έκλεισε λέγοντας: «Η Τ.Ν. όπως κάθε μεγάλη δύναμη, έτσι και αυτή φέρει εντός της μεγάλη ευθύνη, μπορεί να έχει εξαιρετικά επιζήμια αποτελέσματα που αν δεν τα υπολογίσουμε θα προξενήσουν πόνο, υπό προϋποθέσεις μπορεί να απειλήσει ακόμα και την βιωσιμότητα του ανθρώπινου είδους. Γι’ αυτό κυρίες και κύριοι θα πρέπει να επιμερίσουμε το ενδιαφέρον μας ανάμεσα στους βραχυπρόθεσμους κινδύνους και στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις με συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση».

Ο Συντονιστής κύριος Θέμης Γαμβρούλης προλογίζοντας τους εξαιρετικούς ομιλητές της επιστημονικής εσπερίδας διάβασε τα βιογραφικά τους. (Σύντομα βιογραφικά ακολουθούν στο τέλος του κειμένου).

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν ο κάθε ένας σε μερικές από τις πτυχές της Τ.Ν. που όσο περνούν τα χρόνια «μπαίνει» στις καθημερινές συζητήσεις των ανθρώπων παγκοσμίως, ακολουθώντας το επίπεδο γνώσεων του κάθε λαού.

Οι γνώσεις που μετέφεραν στους λίγους τυχερούς που παρακολούθησαν την εσπερίδα, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και  κατατοπιστικές, έτσι  «προλείαναν» το έδαφος για ακόμα περισσότερες-το ευχόμαστε-εκδηλώσεις πληροφόρησης του κοινού για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αυτό φάνηκε και από τους αρκετούς ενδιαφερόμενους από το ακροατήριο να ρωτήσουν για απορίες τους και να λάβουν απαντήσεις.

Ο Υποδιευθυντής της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου κύριος Κωνσταντίνος Λιανός και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου κύριος Κωνσταντίνος Ζώης, σε αναγνώριση της προσφοράς των επιστημόνων που μας έφεραν με τις ομιλίες τους πολλά βήματα πιο κοντά στην κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τους πρόσφεραν αναμνηστικές πλακέτες.

Και οι οργανωτές της επιμορφωτικής εσπερίδας υπέγραψαν και πρόσφεραν «Βεβαίωση Παρακολούθησης» σε όλους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Η εξέλιξη της Τ.Ν. είναι τόσο ραγδαία που την επέκτασή της και την επιρροή της, που σιγά σιγά ασκεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων, το σύνολο του γήινου πληθυσμού δεν την αντιλαμβάνεται.

————————–ο————————-

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των ομιλητών:

Βιογραφικό του Δημήτρη Ζαρκαλή:

Ο Δημήτρης Ζαρκαλής είναι Ψυχίατρος, Επιμελητής Α’ και εργάζεται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας 8 χρόνια. Φοίτησε στην Ιατρική Ιωαννίνων και πήρε ειδικότητα στην Ψυχιατρική στο «Γεώργιος Γεννηματάς». Εξειδικεύτηκε στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, εκπαιδεύτηκε στην Παιδοψυχιατρική, Δικαστική Ψυχιατρική, Διαχείριση Διαζυγίων και σύγχρονες μορφές ψυχοθεραπείας. Είναι πραγματογνώμονας στα Δικαστήρια του νομού Αιτωλ/νίας, υπεύθυνος Ψυχίατρος στο «Παναγία Ελεούσα», ενδιαφέρεται για τις τέχνες και την τεχνολογία. Κατάγεται από την κοντινή μας Άρτα και έχει 2 παιδιά

Βιογραφικό του Παναγιώτη Λανόπουλου:

Ο Παναγιώτης Λανόπουλος είναι Εφοριακός στην Δ.Ο.Υ. Αγρινίου 14 χρόνια. Σπούδασε Λογιστική στην Πάτρα, έχει μεταπτυχιακό στην Τραπεζική, Λογιστική, και Χρηματοοικονομική. Εργάστηκε σαν λογιστής, σαν Τραπεζοϋπάλληλος στην Αγροτική, στην ΔΥΟ Μετσόβου-Αστακού & Θέρμου. Είναι Πρόεδρος του ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων στις ΔΥΟ Αιτωλ/νίας. Είναι από τις Παπαδάτες Μακρυνείας και έχει 3 παιδιά.

Βιογραφικό του Χρήστου Σκαμνέλου:

Ο Χρήστος Σκαμνέλος είναι Ψυχίατρος, απόφοιτος της Ιατρικής Ιωαννίνων από όπου πήρε και την ειδικότητα Ψυχιατρικής. Μεταπτυχιακό από την ίδια σχολή στην Κοινωνική Ψυχιατρική. Εργάστηκε ιδιωτικά το 1992-2001, στην Ψυχιατρική μονάδα Φωκίδας το 1995-2001, Ψυχίατρος στο «Παναγία Ελεούσα» το 1996-2001. Στο κέντρο πρόληψης κατά των ναρκωτικών στην Αιτωλ/νία το 1998-2004, Από το 2001 έως σήμερα εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ενδεικτικά το 2003 & 2004 στην οργάνωση θεραπευτικού προγράμματος με Βουπρενορφίνη, Επιστημονικός Υπεύθυνος προγραμμάτων «Ψυχαργώς» από το 2001 στις μονάδες «Ίριδα»-«Αργώ», επιμελητής Β’ 2001-2006 και μετά το 2006 συντονιστής διευθυντής της Ψυχιατρικής του Κ.Ψ.Υ. Συμμετέχει σε επιστημονικές και εκπαιδευτικές δράσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και βιωματικά σεμινάρια.

Βιογραφικό του Θέμη Γαμβρούλη:

Ο Θέμης Γαμβρούλης είναι χορωδός και Πρόεδρος Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αράχωβα Βοιωτίας. Είναι συνταξιούχος του Υπουργείου Οικονομικών. Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης του Αγρινίου. Από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την μουσική (ευρωπαϊκή και βυζαντινή) και κυρίως τη χορωδιακή τέχνη. Ιδρυτικό μέλος της Χορωδίας Καρπενησίου (1983). Επί σαράντα χρόνια υπηρετεί το χορωδιακό κίνημα της χώρας από τη θέση του χορωδού και ιδιαίτερα τριάντα πέντε χρόνια του Μ.Σ. «ΟΡΦΕΥΣ» Αγρινίου. Από το 1988 μέχρι σήμερα υπηρετεί το Σύλλογο από όλες τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Το 2005 διαδέχθηκε στην Προεδρία του συλλόγου τον αείμνηστο, εμβληματικό επί σαράντα πέντε έτη Πρόεδρο του, Θανάση Ροντήρη. Η χορωδία του ιστορικού μουσικού συλλόγου πραγματοποίησε την τελευταία εικοσαετία οκτώ εξορμήσεις στο εξωτερικό, εκατό και πλέον εμφανίσεις στην Ελλάδα και δέκα πέντε χορωδιακές συναντήσεις στην πόλη του Αγρινίου με απόλυτη επιτυχία. Επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου.

Α.Κ.Κ.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 120 φορές
Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.