Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 18:57

Ακολουθώντας τον ρου του Αχελώου – Η μαγεία της ελληνικής φύσης (www.postmodern.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

του Γιάννη Γιαννακόπουλου.

Ο νομός Αιτωλίας και Ακαρνανίας είναι η κατ’ εξοχή περιοχή των λιμνών στη χώρα μας, αφού εδώ υπάρχουν συνολικά δέκα λίμνες. Από αυτές, οι έξι είναι φυσικές και οι υπόλοιπες τέσσερες τεχνητές.

Από τις τεχνητές λίμνες οι τρείς έχουν δημιουργηθεί στο ρου του Αχελώου ποταμού μετά από την κατασκευή φραγμάτων από την ΔΕΔΗΕ ΔΕΗ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και είναι κατά σειρά από βορά προς νότο: των Κρεμαστών, του Καστρακίου και της Στράτου. Το κοινό χαρακτηριστικό των λιμνών αυτών είναι η δημιουργία νέων υδροβιότοπων στη περιοχή.

3-kremast

11-viotopos

Η λίμνη των Κρεμαστών κατασκευάστηκε στο μέσα της δεκαετίας του 1960, καταλαμβάνει έκταση 30.000 στρεμάτων, έχει χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικά μέτρα νερού και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000. Στη λίμνη εκτός του Αχελώου εκβάλουν οι ποταμοί Αγραφιώτης, Μέγδοβας και Τρικεριώτης. Το φράγμα της έχει ύψος 153 μέτρα και μήκος 808 μέτρα. Διαθέτει 4 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνολική ισχύ 440 ΜW. Με την δημιουργία της λίμνης κατασκευάστηκαν οι δύο θαυμάσιες γέφυρες της Τατάρνας και της Επισκοπής. Η γέφυρα της Τατάρνας σχεδιάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Αρίσταρχος Οικονόμου και για την τεχνική της κατασκευής της κέρδισε τρία διεθνή βραβεία που έχουν σχέση με τα ανοίγματά της.

4-kastraki

7-kastraki

Η λίμνη του Καστρακίου δημιουργήθηκε στο τέλος της δεκαετιάς του 1960 πάνω στην κοίτη του ποταμού Αχελώου στην περιοχή της συμβολής του με τον παραπόταμο Ίναχο. Η έκτασή της είναι 28.000 στρέματα και περιέχει 1.000.000 κυβικά μέτρα νερό με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος 350 MW. Το ύψος του φράγματος είναι 95 μέτρα και το μήκος του 530 μέτρα.

6-kastraki

9-axiloos

Η λίμνη Στράτου δημιουργήθηκε το 1989 και έχει έκταση 8.500 στρέμματα με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 150 ΜW. Στη βάση του φράγματος της λίμνης Στράτου έχει δημιουργηθεί πίστα θαλασσίου σκι ολυμπιακών προδιαγραφών που κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί πανελλήνιοι και διεθνής αγώνες. Στη λίμνη της Στράτου υπάρχει και η σιδερένια γέφυρα της παλαιάς εθνικής οδού Αγρινίου-Ιωαννίνων. Αμέσως μετά την πίστα του θαλασσίου σκί η μεγάλη γέφυρα της εθνικής οδού Αγρινίου-Ιωαννίνων.

10-viotopos

Προς τις εκβολές του Αχελώου προς το Ιόνιο πέλαγος υπάρχουν σπουδαίοι βιότοποι που προστατεύονται από διεθνής συνθήκες. Η επίσκεψη στο οικοσύστημα του Αχελώου με τις σπάνιες ομορφιές του αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Δείτε το βίντεο:

http://www.postmodern.gr/

 

Διαβάστηκε 4675 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.