Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 09:09

Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Ποιοι θα στελεχώσουν τα κρίσιμα υπουργεία για ένα μήνα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σήμερα Πέμπτη, 25 Μαΐου και ώρα 16:00, θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Χθες η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον κ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά, πολλές είναι οι φήμες που ακούγονται για τους νέους υπουργούς.Οι πληροφορίες του in αναφέρουν στο μεταξύ ότι υπάρχουν και κάποια πρόσωπα που δεν πρόκειται να αλλάξουν έδρα. Αυτά είναι όλοι οι γενικοί γραμματείς και οι υπηρεσιακοί γραμματείς αλλά επιπλέον και κάποιοι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι.

Αλλωστε, «οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, είναι έτοιμοι να παράσχουν στους υπηρεσιακούς πλήρη ενημέρωση», όπως είπε ο Μητσοτάκης στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι επικρατέστεροι υπουργοί

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, και δη στο υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί υπουργός ο πρέσβης ε.τ Βασίλης Κασκαρέλης.

Ο Βασίλης Κασκαρέλης ακούγεται για τη θέση του υπ. Εξωτερικών

Τρεις πρώην ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αναλαμβάνουν επίσης νευραλγικά υπουργεία.

Συγκεκριμένα, υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να οριστεί, ο  στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ. Στο Άμυνας αρχικά προοριζόταν ο Παύλος Αποστολίδης (πρώην αρχηγός της ΕΥΠ), αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξε το πλάνο και τοποθέτησαν τον στρατηγό Στεφανή.

Στο Προστασίας Πολίτη: Ο στρατηγός ε.α., πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στο Πολιτικής Προστασίας ο πτέραρχος έ.α. υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Στο υπουργείο Υγείας πιθανότατα θα τοποθετηθεί η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοττανίδου.

Αν. Κοτανίδου

Στο υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να τοποθετηθεί, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας, ο οποίος είχε διατελέσει υπηρεσιακός Υγείας, το 2012. Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται ο Θόδωρος Πελαγίδης (υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας), στο Ανάπτυξης αναμένεται να αναλάβει η Ελένη Λουρή, υποδιοικήτρια στην Τράπεζα της Ελλάδος στο διάστημα 2008- 2014, στο υπουργείο Τουρισμού η Ιωάννα Δρέττα και στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο καθηγητής Νομικής Φίλιππος Σπυρόπουλος.

Τελετές παραλαβής

Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει έπειτα από συνεννοήσεις των κομμάτων για πρόσωπα κοινής αποδοχής, αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Σαρμάς μετά την ορκωμοσία του, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του από τον προκάτοχό του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή το πρωί, ενώπιον της ΠτΔ.

Όπως έγραψε εγκαίρως το in αναμένονται, άλλωστε, επίσημες τελετές παράδοσης. Μετά τις τελετές παράδοσης ακολουθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που αναδείχθηκαν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Η ορκωμοσία τους θα γίνει την Κυριακή στις 18:00. Την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται και η ανάδειξη του προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια μέσα στην ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί για να διεξαχθούν οι νέες εκλογές.

in.gr

Διαβάστηκε 524 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 09:13
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/