Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Μαϊος 2023 14:31

Αρχαίος Θέρμος | "ακρόπολις συμπάσης τής Αιτωλίας" | Μέρος Β'

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Κυκλοφόρησε το 17ο τεύχος τού πολύ καλού περιοδικού ΝΟΗΜΑ, του Τετραμηνιαίου πυρήνα Νόησης και Λόγου, με πολλά σημαντικά θέματα.
 
ancient thermo part b 02
 
Στις σελίδες 42 - 50 δημοσιεύεται το Β' μέρος τού άρθρου μου για τον αρχαίο Θέρμο, με τίτλο Αρχαίος Θέρμος: "ακρόπολις συμπάσης τής Αιτωλίας".
 
Ο αρχαίος Θέρμος, το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών, με το πέρασμα του χρόνου θάφτηκε και η θέση του ξεχάστηκε.
 
Η αναζήτησή του εντάθηκε κατά τον 19ο αιώνα, όταν ιστορικοί και αρχαιολόγοι τον τοποθετούσαν στον Βλοχό, μια σημαντική θέση βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας.
 
Όμως, ο αρχαιολόγος Γεώργιος Σωτηριάδης είχε διαβάσει προσεκτικά το κείμενο του ιστορικού Πολύβιου, που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία που ακολούθησε το 218 π.Χ. ο βασιλιάς τής Μακεδονίας Φίλιππος Ε' με τα στρατεύματά του για να καταστρέψει τον Θέρμο.
 
ancient thermo part b 04
 
Αποφάσισε λοιπόν να ακολουθήσει τα βήματα των Μακεδόνων για να εντοπίσει την πραγματική θέση τού αρχαίου Θέρμου.
 
Ο Σωτηριάδης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο αρχαίος Θέρμος έπρεπε να αναζητηθεί στο οροπέδιο που βρίσκεται 350 μέτρα πάνω από τη λίμνη Τριχωνίδα, ανατολικά, στο οροπέδιο του Κεφαλόβρυσου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Θέρμο.
 
Έτσι, το καλοκαίρι τού 1897, μια μέρα τού Ιουνίου, στις 10 το πρωί, έφθασε ένα αμάξι στο Κεφαλόβρυσο, κοντά στην πηγή τού σημερινού Θέρμου, κάτω από τα βαθύσκια πλατάνια.
 
Κατέβηκε ένας λεπτοκαμωμένος άντρας με γλυκιά φυσιογνωμία και κάσκα στο κεφάλι, σαν λόρδος, που όλοι τον πέρασαν για ξένο περιηγητή. Ήταν ο Γεώργιος Σωτηριάδης. Τον υποδέχθηκε ο σημαντικός λαογράφος τής Ρούμελης, Δημήτρης Λουκόπουλος, που υπηρετούσε τότε στο Κεφαλόβρυσο ως δάσκαλος.
 
ancient thermo part b 03
 
Όταν τού έδειξαν πού υπάρχουν αρχαία, έλαμψε από χαρά το πρόσωπό του, έβγαλε απ' τη βαλιτσούλα του τον Πολύβιο και τους διάβασε το σχετικό χωρίο.
 
Τον οδήγησαν στη θέση Παλιοπάζαρο με τις αρχαιότητες και την επομένη ξεκίνησε το σκάψιμο, με πρώτο εργάτη τον Τασιοβασίλη, έναν περίεργο άνθρωπο, που νοιαζόταν πολύ για τις αρχαιότητες.
 
Αυτή είναι η αρχή των ανασκαφών που έφεραν σταδιακά στο φως τον αρχαίο Θέρμο, με τον μεγάλο ναό τού Θερμίου Απόλλωνα και τον μικρότερο του Λυσείου Απόλλωνα, τον ναό τής Αρτέμιδας, τις τρεις επιμήκεις στοές, το Βουλευτήριο, τη μεγάλη κρήνη και τα βάθρα των ανδριάντων.
 
Το έργο τού Σωτηριάδη συνέχισε από το1912 έως το 1932 ο διαπρεπής αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Ρωμαίος, ενώ την έρευνα συνεχίζει σήμερα ο ομότιμος καθηγητής τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Α. Παπαποστολου.
 
ancient thermo part b 05
 
 
ancient thermo part b 06
 
 
Η εκπληκτική πορεία των ανασκαφών τού αρχαίου Θέρμου περιγράφεται στις σελίδες τού περιοδικού, ενώ στο επόμενο τεύχος θα παρουσιαστούν τα αγροτικά ιερά γύρω από τον αρχαίο Θέρμο.
Το περιοδικό ΝΟΗΜΑ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις GRDiscoveryBooks καί μπορεί να το βρει κανείς στα κεντρικά βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ ή να το παραγγείλει σε κάθε βιβλιοπωλείο ή στο τηλέφωνο 6977491298 ή στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ancient thermo part b 07
 
Σελίδα facebook: Περιοδικό ΝΟΗΜΑ
 
Καλή ανάγνωση!
 
Μάκης Εξαρχόπουλος
 
 
 
Διαβάστηκε 3355 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαϊος 2023 15:05
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.