Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Μαϊος 2023 10:27

«Πράσινο» βήμα – Όσα έχει κάνει ο Δήμος Αγρινίου για το μέλλον μέσα στην Κλιματική Αλλαγή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο προβληματισμός για το μέλλον της Πράσινης Μετάβασης στους Δήμους. «Πράσινο» βήμα όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”.Όσα έχει κάνει ο Δήμος Αγρινίου για το μέλλον μέσα στην Κλιματική Αλλαγή

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Το μέλλον των δήμων και των περιφερειών της Ευρώπης σε ένα διαφορετικό περιβαλλοντικό πλαίσιο, με πιο σκληρές και απρόβλεπτες συνθήκες, είναι μια συζήτηση που συνεχίζεται και γίνεται αντικείμενο συνεδρίων. Με αυτό τον τρόπο οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για την Πράσινη Μετάβαση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Γενικών Γραμματέων και Διευθυντών των εθνικών Ενώσεων, μελών του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα παραπάνω θα αποτελέσουν μέγα θέμα για την Αυτοδιοίκηση στις πόλεις με κυκλική οικονομία, κοινωνική συνοχή, ενεργειακό κλπ να απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, τα κράτη αλλά και την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

Στο στόχο για μια «πράσινη Ευρώπη» οι ελληνικοί δήμοι δεν πάνε και τόσο άσχημα όσο θα νόμιζε κανείς.  Ειδικά για το θέμα της ενέργειας, υπάρχουν στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 50% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ελλάδα, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Ποια έργα στο Αγρίνιο έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου, που εγκρίθηκε το περασμένο φθινόπωρο και περιλαμβάνει το άθροισμα των έργων του Δήμου Αγρινίου που είναι ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά και έργα που ωριμάζουν με σκοπό να προταθούν για χρηματοδότηση εντός του 2023, υπάρχουν 331 έργα πλην των έργων της ΔΕΥΑΑ.

Το 59.5% των έργων και δράσεων έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου και υλοποιείται, για το 14.64% των έργων και δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος έχουν ήδη υποβληθεί αιτήματα χρηματοδότησης και αναμένονται οι αποφάσεις ένταξής τους, ενώ το 40.53% των έργων και δράσεων είναι σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης και αναμένεται η υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης μέχρι και τη λήξη του 2023. Η ανάπλαση του Πάρκου, τα εκατοντάδες δέντρα που έχουν φυτευτεί εντός του αστικού ιστού και στις δημοτικές ενότητες ή η κατασκευή του 19ου Δημοτικού Σχολείου ως πλήρως αυτόνομου ενεργειακά είναι κάποια δείγματα της πράσινης μετάβασης, αλλά υπάρχουν και σχέδια που γίνονται.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με σύγχρονα led συστήματα επεκτείνεται μέσα από ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ που υπάρχουν μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας για παρέμβαση με προϋπολογισμό δύο εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά μέρος του δημοτικού φωτισμού στον αστικό ιστό της πόλης για 23.241 φωτιστικά σημεία με ενεργειακή αναβάθμιση που προβλέπει εξοικονόμηση της τάξης του 68,98%! Ένα έργο που θα συμβαδίσει με την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου, η οποία βρίσκεται στα σκαριά και περιλαμβάνει εκτός από τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 18 MW και τους σταθμούς φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Το οικονομικό όφελος – εξοικονόμηση για το Δήμο Αγρινίου εκτιμάται περίπου στα 2,6 εκατ. ευρώ ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει περίσσευμα ενέργειας που θα επιτρέπει στον δήμο Αγρινίου να δώσει ρεύμα στους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ρεύμα 3.600 kWh σε πάνω από 2.000 ευάλωτες οικογένειες! Εφόσον όμως το επιτρέψουν τα δίκτυα που είναι αναμονή και για τον λόγο αυτό το έργο ακόμη δεν έχει εγκριθεί παρά το ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν.

Εκτός από τη δική του «Ενεργειακή Κοινότητα», ο δήμος Αγρινίου συμμετέχει και στις – επίσης υπό αδειοδότηση- ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος μαζί με άλλους 37 φορείς συνεταίρους (11 δήμους, τα νομικά τους πρόσωπα τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ της δυτικής Ελλάδος).

-Διαχείριση Απορριμμάτων που είναι υπό δημοπράτηση

-Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων εντός του ΧΥΤΑ 2ης Δ.Ε.

-Κατασκευή τριών Πράσινων σημείων.

Στις νέες – πράσινες Τεχνολογίες ο Δήμος χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την εξυπηρέτηση των πολιτών, εστιάζει σε δράσεις

μετασχηματισμού που ανήκουν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες εφαρμογών Ευφυών Πόλεων.

Οι πέντε αυτές κατηγορίες είναι:

1. Ποιότητα ζωής – Διαβίωση (Quality of Life) που περιλαμβάνει Εφαρμογές και έργα σχετικά με την ποιότητα ζωής, το κοινωνικό και ψηφιακό χάσμα, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και την κοινωνική φροντίδα.

Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Είναι ένα έργο που ολοκληρώνεται άμεσα και Περιλαμβάνει:

-Συστήματα Παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ποιότητας των Υδάτων, περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων σχεδόν πραγματικού χρόνου,

αξιολόγησης της απόδοσης με τη χρήση ποσοτικών δεικτών

-Πύλη ανοικτών περιβαλλοντικών δεδομένων, μελετών και στοιχείων

-Πλατφόρμα επικοινωνίας και συμμετοχικού χωρικού σχεδιασμού

Πρόκειται για το κορυφαίο έργο νέων τεχνολογιών -που χάρισε τη διάκριση στον

Δήμο Αγρινίου με το «Ασημένιο βραβείο» των  Best City Awards 2022-2023. Αφορά το

περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου και διευκολύνει στην λήψη αποφάσεων

θεμάτων πολιτικής προστασίας , βελτίωσης της ποιότητα ζωής, αλλά ταυτόχρονα

αποτελεί σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης για επιστημονικούς και παραγωγικούς

φορείς της πόλης μας και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, ενδυναμώνει τη ενεργή συμμετοχή

των πολιτών στην λήψη αποφάσεων, μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας.

– Σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων

To σύστημα λειτουργεί από τέλος Μαρτίου του 2021 και είναι δωρεάν. Περιλαμβάνει: 9 κλειστούς σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων με εγκατεστημένο σύστημα φωτοβολταϊκών στην οροφή τους και 81 ποδήλατα ηλεκτρικά και 2 ΑΜΕΑ.

-Ελεγχόμενη στάθμευση: Πρόκειται για ένα σύστημα που υλοποιείται με : 850 αισθητήρες, mobile εφαρμογή για τους επισκέπτες, Πινακίδες πληροφόρησης (περιμετρικά της πόλης) ελεύθερων θέσεων στάθμευσης κ.ά., καθώς και mobile εξοπλισμό για την Δημοτική

Αστυνομία και διαδικτυακό σύστημα διαχείρισης του συστήματος.

2. Διακυβέρνηση πόλεων (City Governance)με πράξεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της πόλης, τη λήψη αποφάσεων, την μέτρηση των επιπτώσεων και την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που τους παρέχονται.

3. Υποδομές της πόλης (Infrastructure and Utilities): Περιλαμβάνονται υποδομές νέων τεχνολογιών που αφορούν όλους τους δημόσιους φορείς που εδρεύουν στον Δήμο, επιτυγχάνοντας παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους δημότες, όπως:

-Παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο

-Εντοπισμό πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο

-Παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων

-Έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης πολιτών για θέματα Πολιτικής Προστασίας

4. Οικονομία της καινοτομίας (Innovation Economy): με Εφαρμογές σχετικά με τους παραγωγικούς τομείς τις πόλης όπως: εμπόριο, επιχειρηματικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, υγεία, τουρισμός, δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα. Σε καίρια σημεία της πόλης, έχουν εγκατασταθεί ηλιακά παγκάκια πουπροσφέρουν φόρτιση κινητών συσκευών, Wifi και οθόνες ενημέρωσης των δημοτών και επισκεπτών της πόλης.

5. Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Εγκαταστάσεων

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί και στα Έργα ενεργειακής αναβάθμισης

σημαντικών κτιρίων της πόλης με εφαρμογές νέων τεχνολογιών σε μία προσπάθεια

να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.

-Το Δημαρχείο της πόλης και σημαντικό αριθμό σχολικών κτιρίων

-Το κτίριο του Δημοτικού πάρκου

-Το κλειστό γυμναστήριου του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αγρινίου

-Το σχολικό συγκρότημα του 3 ου Λυκείου και 2 ου και 6 ου Γυμνασίου

-Τα 11 ο και 17 ο Δημοτικά σχολεία

-Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

-Έχει υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού Σχολείου και έχει ολοκληρωθεί  μελέτη Επανάχρησης του κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαστράτου ενός κτιρίου εμβαδού 9.000 μ2 στην καρδιά της πόλης για τη στέγαση των υπηρεσιών πολιτισμού του Δήμου που θα χρηματοδοτηθεί τη Νέα Προγραμματική Περίοδο μέσω της ΣΒΑΑ Αγρινίου.

-Ανέγερση του 7ου Γυμνασίου με σύγχρονες προδιαγραφές και καινοτόμα στοιχεία, όπως δομικά υλικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, φυτεμένο δώμα, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, διαδραστικούς πίνακες.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι εξής δράσεις για την Αστική Ανάπλαση ( αστικό μικροκλίμα, περιβαλλοντική απόκριση υλικών)

-Στον δημοτικό φωτισμό της πόλης του Αγρινίου αντικαθιστώντας τα παλιά φωτιστικά με τεχνολογίας LED και εγκαθιστώντας σύστημα κεντρικής διαχείρισης ηλεκτροφωτισμού και στην  ύδρευση – αποχέτευση

-Κατασκευή νέου αγωγού υδροδότησης Αγρινίου – Αναβάθμιση Συστήματος Διύλισης Σπολάιτας και Προμήθεια/Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

-Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Μακρυνείας

-Ολοκλήρωση αποχετευτικών έργων λυμάτων παραλίμνιων οικισμών Τριχωνίδας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 179 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.