Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 09:21

Διαιτητικές ίνες για τη δυσκοιλιότητα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μπορεί το φαγητό να είναι φάρμακο; Μερικές φορές ναι. Γίνεται σαφές τα τελευταία χρόνια ότι η διατροφή μας μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη ή την αναστροφή ορισμένων προβλημάτων υγείας, ιδιαίτερα της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Η δυσκοιλιότητα είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια. Υπάρχουν ορισμένες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια δυσκοιλιότητα. Εάν είστε υγιείς και αναζητάτε ασφαλή και αποτελεσματική ανακούφιση για τη χρόνια δυσκοιλιότητα, μπορεί να βρείτε βοήθεια στα ράφια του παντοπωλείου σας. Εκατοντάδες τρόφιμα και προϊόντα φυτικών ινών είναι διαθέσιμα για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα-φυσικά.

Τι είναι οι Φυτικές ίνες;

Οι διαιτητικές φυτικές ίνες αναφέρονται στα βρώσιμα μέρη των φυτών ή στους υδατάνθρακες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε όλα τα φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των οσπρίων.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια όπως φασόλια και φακές. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή και τα όσπρια διεγείρουν την ανάπτυξη της χλωρίδας του παχέος εντέρου, η οποία αυξάνει το βάρος των κοπράνων και την ποσότητα των βακτηρίων στα κόπρανα. Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης ορισμένων βακτηρίων στο παχύ έντερο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός υγιούς εντέρου.

Ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών

Περισσότερο από το 90% των γυναικών και το 97% των ανδρών δεν πληρούν τις συνιστώμενες προσλήψεις σε διαιτητικές ίνες. Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Οι άνδρες κάτω των 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 38 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Οι γυναίκες πάνω από 50 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 21 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά. Οι άνδρες πάνω από 50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 30 γραμμάρια ημερησίως.

Για τους ενήλικες, οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν μεταξύ 2 και 4 κούπες λαχανικά και 1 με 2 μπολ φρούτα ημερησίως ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των θερμίδων που απαιτούνται την ημέρα. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν μήλα, πορτοκάλια, μπρόκολο, μούρα, αχλάδια, μπιζέλια, σύκα, καρότα και φασόλια. Μερικοί παθαίνουν κράμπες στο στομάχι και αέρια όταν αυξάνουν την πρόσληψη φυτικών ινών. Αλλάξτε τη διατροφή σας σταδιακά και αυξήστε τα υγρά για να μειώσετε την ενόχληση.

Δαμάσκηνα για τη δυσκοιλιότητα

Τα δαμάσκηνα περιέχουν σορβιτόλη, η οποία έχει φυσική, καθαρτική δράση στον οργανισμό. Τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και έχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες. Ένα μικρό μπολ δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, άψητα περιέχουν 12 γραμμάρια φυτικών ινών. Τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Είναι καλύτερο να λαμβάνετε φυτικές ίνες από τα τρόφιμα. Εάν αυτό όμως δεν είναι αρκετό, τότε επιλέξτε συμπληρώματα φυτικών ινών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το ψύλλιο, μεθυλοκυτταρίνη, δεξτρίνη σίτου και πολυκαρβόφιλο ασβέστιο. Οι φυτικές ίνες χρειάζονται άφθονο νερό για να περάσουν το παχύ έντερο και να απομακρύνουν τα κόπρανα από το σώμα σας. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό μαζί με τα συμπληρώματα.

Όταν οι φυτικές ίνες δεν λειτουργούν

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες δίνει τέλος στη χρόνια δυσκοιλιότητα στους περισσότερους. Η επόμενη κίνηση είναι να μιλήστε με το γιατρό σας. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει προκληθεί από μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

https://www.diskoiliotita.gr/

Διαβάστηκε 506 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 09:23
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.