Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 12:09

Οι σχολικές εκδρομές προβληματίζουν και τους Αιτωλοακαρνάνες εκπαιδευτικούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προβληματισμός επικρατεί στους εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Αιτωλοακαρνανία, με το θάνατο της μαθήτριας στην εκδρομή στα Τρίκαλα. Ο προβληματισμός, είναι διάχυτος από τη στιγμή μάλιστα που η ΕΛΜΕ Πιερίας ζητά από τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από τη συμμετοχή τους στις σχολικές εκδρομές, ως συνοδοί, μέχρι η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της αναφορικά με τα ζητήματα που εγείρονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΜΕ Πιερίας με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά να επικαιροποιηθεί το νομικό πλαίσιο των σχολικών εκδρομών, με σκοπό να αποσαφηνίζονται τα όρια ευθύνης των συνοδών εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα απευθυνόμενη στην ΟΛΜΕ ζητά να αναδειχθεί το ζήτημα των σχολικών εκδρομών, επισημαίνοντας μάλιστα πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για αμοιβή των συνοδών εκπαιδευτικών στις εκδρομές!

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας μιλώντας στη «Σ» ναι μεν τονίζει το ζήτημα του προβληματισμού, αλλά και του φόβου που επικρατεί πλέον στους κύκλους των εκπαιδευτικών, αλλά συνάμα ξεκαθαρίζει πως από την πλευρά της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας δεν τίθεται θέμα να μην συνοδέψουν εκπαιδευτικοί κάποια σχολική εκδρομή.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσούκας τονίζει: «αυξήθηκε πολύ ο προβληματισμός των εκπαιδευτικών που συνοδεύουν τους μαθητές στις εκδρομές μετά το θλιβερό γεγονός με την μαθήτρια που ήταν εκδρομή στα Τρίκαλα, όταν μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας λέει πως η σωματική ακεραιότητα των μαθητών είναι αποκλειστική ευθύνη των εκπαιδευτικών.

Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα, αν και εννοείται πως οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για το κάθε παιδί. Αυτό ίσχυε ανέκαθεν. Δεν πρόκειται να αλλάξει όμως κάτι και θα συνεχίσουμε να συνοδεύουμε τα παιδιά μας στις εκδρομές τους, γιατί τους μαθητές μας τους βλέπουμε και ως παιδιά μας. Μετά το δυσάρεστο αυτό γεγονός όμως υπάρχει μεγαλύτερος προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς και εννοείται πως υπάρχει και μεγαλύτερος φόβος, που είναι διάχυτος στην εκπαιδευτική κοινότητα, ακόμη και στην περιοχή εμβέλειας της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας και γενικότερα σε όλο το νομό και σε όλη την Ελλάδα, όπως προαναφέραμε.

Υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία, διότι το Υπουργείο Παιδείας μεταθέτει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς και εκτός αυτού, την ίδια στιγμή, εκτός από την ευθύνη που αναλαμβάνεις για όλα τα παιδιά και για το καθένα ξεχωριστά υπάρχουν και πολλοί απρόβλεπτοι και αστάθμητοι παράγοντες. Επίσης, συχνά δεν αποκλείεται να εμπεριέχονται και άλλοι δύσκολοι παράγοντες σε μια εκδρομή όπως λ.χ. μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν στην εκδρομή να βρίσκονται και «δύσκολα» παιδιά.

Οι εκδρομές είναι κυρίως την άνοιξη, αλλά και μετά τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο είθισται να διοργανώνονται, καθώς πλέον εκτός από τις πενταήμερες της Γ’ Λυκείου που είναι συνήθως στο εξωτερικό, διοργανώνονται εκδρομές που έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι εκδρομές αυτές σχετίζονται με κάποια προγράμματα, μέσω των οποίων μπορεί να συνδυαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα λ.χ. επαγγελματικής σταδιοδρομίας που παρακολούθησαν τα παιδιά στη σχολική αίθουσα με μια επίσκεψη λ.χ. στη Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην Θεσσαλονίκη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ποικίλουν,, συνεπώς και οι προορισμοί μιας εκπαιδευτικής εκδρομής ποικίλουν».

Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 274 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.