Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 18:28

H εισβολή του Αλή Πασά στο Βραχώρι το 1779 όταν ακόμα ήταν ληστής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο  μετέπειτα Αλή Πασάς των Ιωαννίνων ήταν γνωστός για τη ληστρική του δράση στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα πριν αναλάβει το πασαλίκι των Ιωαννίνων από τους Οθωμανούς. Προκάτοχος του διοικητικός στην μεγάλη αυτή περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδος ήταν ο πασάς του Βερατίου Κουρτ Αχμέτ, ο οποίος καταδίωκε τον Αλή στη Θεσσαλία το 1779. Ο Αλή  λεηλάτησε με 3000 άνδρες όλη την περιοχή  και στη συνέχεια κατέλυσε στα Φάρσαλα όπου κατέστρωσε το σχέδιο του να εξοντώσει τον Κουρτ Αχμέτ.

Το σχέδιο του προέβλεπε να δημιουργήσει ορμητήριο νότια του πασαλικιού του Βερατίου και της Ηπείρου στο Κάρλελι ( σημερινή Αιτωλοακαρνανία). Επέλεξε το Βραχώρι (σημερινό Αγρίνιο) ως ορμητήριο. Πράγματι ο ληστής τότε Αλή εισέβαλλε με 4000 άνδρες στο Μεσολόγγι και εκεί πήρε με το μέρος του τους κατοίκους υποσχόμενος απαλλαγή από τη φορολογία του Κουρτ Αχμέτ. Στη συνέχεια προχώρησε και κατέλαβε το Βραχώρι, το οποίο αν και ήταν στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών βρέθηκε υπό τον έλεγχο της πολυάριθμης αυτής ληστρικής ομάδας του Αλή. Εκεί ο Αλή διασυνθέθηκε με άλλους άτακτους Αλβανούς ληστές, τους οποίους περίμενε να επιστρέψουν από την Πελοπόννησο, την οποία λεηλατούσαν.

Ο Αλής ουσιαστικά έθεσε υπό την έλεγχο του το Κάρλελι και ασκούσε πίεση στον Κουρτ Αχμέτ. Σε εκείνο το σημείο προτίμησε να κάνει ανασύνταξη δυνάμεων και να διασφαλίσει τα μέλη της οικογενείας του και για αυτό πέρασε στο Τεπελένι. Ήταν η χρονιά που δολοφονήθηκε λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα στο Μπεράτι της Αλβανίας ο Κοσμάς ο Αιτωλός από στρατιώτες του Κουρτ Αχμέτ Πασά.

Ο Αλής εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του και λίγα χρόνια αργότερα κατάφερε να γίνει πασάς των Τρικάλων και αργότερα των Ιωαννίνων (1788). Σε κάθε περίπτωση η εισβολή του στο Βραχώρι με πολυάριθμους άνδρες το 1779 ήταν ένα σκαλοπάτι προς την εξουσία την οποία απέκτησε μία δεκαετία αργότερα.

Με πληροφορίες από Quentin & Eugenia Russel, Ali Pasha, Lion of Ioannina, he Remarkable Life of the Balkan, UK: Pen and Sword Military, 2018.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 402 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 18:36
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.