Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023 19:30

Το εκκλησάκι της Αγίας Αγάθης και το Αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στη Σταμνά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του Βασίλη Γαλατά 

Η Αγία Αγάθη είναι μάρτυρας της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, η οποία έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, (249-251 μ.Χ).

Στη Σταμνά Αιτωλικού του δήμου Μεσολογγίου εδρεύει εκκλησάκι προς τιμή της που βρίσκεται σε μικρή απόσταση ενώ ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι σε καλή κατάσταση.

Ο ναϊσκος είναι χτισμένος γύρω στα 1840 κοντά στην Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού. Εκεί, πριν φυσικά χτιστεί το Εκκλησάκι, κατέφευγαν τα γυναικόπαιδα όταν το Αιτωλικό έπεφτε στα χέρια του Ιμπραήμ. Ως εκ τούτου, σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, οι κάτοικοι της περιοχή πανηγυρίζουν στην Αγία Αγάθη.

Ξακουστό είναι και το πανηγύρι καθώς πενθήμερο εορταστικών/ πανηγυρικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στην Αγία Αγάθη με θέμα τα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης του 1821, την απελευθέρωση του Αιτωλικού από τους Τούρκους και την απόδοση τιμής στους πεσόντες αρματωμένους της επανάστασης. Ξεκινάει στις 15 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 24 Αυγούστου. Περιλαμβάνει ολονύκτια γλέντια και παρελάσεις.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 401 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.