Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 19:29

Αγρίνιο: «Θέλουμε πτυχία με αξία» το μήνυμα των φοιτητών της Γεωπονικής (φωτο, βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με σύνθημα «Τέρμα πια η κοροϊδία – θέλουμε πτυχία με αξία!»,  φοιτητές του Αγρινίου προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου σε κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας να αναγνωριστούν τα πτυχία τους και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Χιλιάδες φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών, όχι μόνο σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αλλά και σε όλη τη χώρα βρίσκονται στον «αέρα». Στους αποφοίτους τους δεν αποδίδονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται, καθότι δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και συνεπώς να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή υποστηρίζουν ότι δεν λύνει το καθεστώς «ομηρείας» στο οποίο βρίσκονται φοιτητές και απόφοιτοι, καθότι επιλέγει να διατηρήσει τον διαχωρισμό ανάμεσα στις γεωπονικές σχολές.

Όλα αυτά τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση ορισμένων εκ των τμημάτων, ενώ έχουν επανειλημμένα τονιστεί τα ζητήματα αυτά από φοιτητές και καθηγητές. Κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, με τους καθηγητές της σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να προχωρούν σε μαζικές παραιτήσεις.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου ίδρυσε τμήματα χωρίς να κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους αναλογούν.

Στο Αγρίνιο, περί τους 50 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία το πρωί της Πέμπτης. Με πανό και ενημερωτικά φυλλάδια, ενημέρωσαν τους πολίτες για τα αιτήματά τους.

Διεκδικούν:

  • Να αναγνωριστούν τα πτυχία μας ως ΠΕ (σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου).
  • Να αναγνωριστούν και να κατοχυρωθούν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών (ΓΕΩΤΕΕ, Indegrated master)
  • Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα, με βάση τις αυξημένες ανάγκες που έχουν.
  • Να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη μόνιμου και σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού, να γίνει μονιμοποίηση θέσεων και προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικό, διοικητικό προσωπικό με βάση τις αυξημένες ανάγκες των ιδρυμάτων.

«Καταλαβαίνουμε όλοι το πόσο υποβαθμίζονται οι σπουδές μας με αυτό το νομοσχέδιο που θέλει να περαστεί και πώς τα Γεωπονικά τμήματα μένουν ουσιαστικά στον αέρα καθώς και χιλιάδες φοιτητές. Με τα τωρινά δεδομένα δεν θα υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα, δεν θα υπάρχει αντίκρισμα, δικαίωμα συμμετοχής στους δημόσιους διαγωνισμούς. Είναι μία πάγια τακτική των κυβερνήσεων. Να υποβαθμίζονται οι σχολές και να βγαίνουν απόφοιτοι χωρίς δικαιώματα. Ο νόμος Γαβρόγλου το 2019 ίδρυσε το Τμήμα Τεχνολόγων Τροφίμων», δήλωσε η φοιτήτρια Νικολέττα Μίλλη.

«Οι ενεργοί φοιτητές στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, που είναι Γεωπονικό Τμήμα, είμαστε περίπου 250-300 άτομα. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την κατοχύρωση του Master Degree 7, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα στο ΓΕΩΤΕ, που δεν το έχουμε κατοχυρώσει και την πιστοποίηση. Για να κατοχυρωθεί αυτό πιθανόν πρέπει να υπάρξει απόφοιτος. Αυτό δεν γνωρίζουμε ακόμα, προσπαθούμε να κάνουμε όσα περισσότερα γίνεται, αρμόδιες είναι οι αρχές. Σήμερα περνιέται στη βουλή το νομοσχέδιο. Μας εντάσσει με 17 τμήματα, όσα υπάρχουν σε ένα γενικό πλαίσιο. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καλύπτονται όλα τα δικαιώματά μας.  Ένας απόφοιτος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δουλέψει στον δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί να συμμετάσχει σε προγράμματα ή ΑΣΕΠ επειδή δεν αναγνωριζόμαστε από το ΓΕΩΤΕΕ. Ο ιδιωτικός τομέας καλύπτεται. Αλλά το να μην κάνουμε κάτι και να κοιτάμε και να περιμένουμε δεν γίνεται» , δήλωσε ο φοιτητής Παναγιώτης Καλογερόπουλος.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους φοιτητές να δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 196 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.