Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023 22:43

«Ηλιακό δέντρο» θα «φυτρώσει» στο κέντρο του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Ηλιακό δέντρο» θα τοποθετηθεί στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην πλατεία Ειρήνης. Την σχετική απόφαση έλαβε- κατά πλειοψηφία- το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου αν και το Συμβούλιο Κοινότητας γνωμοδότησε αρνητικά.

Το «ηλιακό δένδρο» με φωτοβολταϊκά πάνελ τεχνολογίας LED θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγρινίου»

Ωστόσο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις και ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση και φωτορεαλιστική απεικόνιση.

Σημειωτέον πως μέλη του συμβουλίου της Κοινότητας Αγρινίου υπήρξαν αρνητικά θεωρώντας πως ο χώρος δεν ενδείκνυται καθώς η πλατεία Ειρήνης δε είναι μεγάλη.  Για την τοποθέτηση του στην Πλατεία Ειρήνης έχει ωστόσο αποφασίσει θετικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονική Ν. Αιτωλοακαρνανίας .

Ο δήμος Αγρινίου, από την πλευρά του, το χαρακτηρίζει σημείο αναφοράς  που θα ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και θα δείχνει , με τον πιο καλαίσθητο τρόπο, την έννοια της «έξυπνης πόλης».

Επέλεξε την εγκατάσταση του ηλιακού δέντρου, στην πλατεία Ειρήνης, ελπίζοντας να γίνει το σημείο αυτό, πόλος έλξης του κοινού και σημείο αναφοράς.

Ένα ηλιακό δέντρο είναι δομή που ενσωματώνει τεχνολογία ηλιακής ενέργειας σε έναν μόνο πυλώνα, όπως ένας κορμός δέντρου.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα έργο τέχνης και εικαστική παρέμβαση και ταυτόχρονα μια λειτουργική γεννήτρια ισχύος.

Μέγιστο ύψος του δέντρου είναι τα έξι μέτρα ενώ ο κορμός θα αποτελείται από πολλαπλά μεταλλικά στηρίγματα, που θα δημιουργούν την αίσθηση των κλαδιών.  Τα ύψη των μίσχων δεν θα είναι ίδια. Έτσι θα γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι μίσχοι θα είναι μεταλλικοί και σχεδιασμένοι να αντέχουν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Τα ηλιακά πάνελ θα βρίσκονται στα «φύλλα» του δέντρου, τα οποία θα είναι οβάλ ή κυκλικά ώστε να έχουν δυνατότητα αυτοκαθαρισμού.

Κάτω από τα φύλλα θα υπάρχουν φωτιστικά τύπου LED, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον φωτισμό της κατασκευής. Θα τροφοδοτούνται από μπαταρία των ηλιακών συλλεκτών.

Τα φύλλα, τα ηλιακά πάνελ και τα φωτιστικά, να μπορούν να λειτουργούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη βάση του δένδρου, θα υπάρχει κάθισμα κοινού (παγκάκι), κυκλικού σχήματος, που θα εκτείνεται, γύρω από τη βάση των μίσχων, για να μεγιστοποιηθούν οι θέσεις καθήμενων. Στην εσωτερική πλευρά του πάγκου ή σε άλλο πρόσφορο σημείο και πάντως σε εύκολα προσβάσιμη περιοχή, θα υπάρχουν οι πρίζες παροχής ρεύματος και φόρτισης συσκευών.

Στη βάση του πάγκου, σε μη εμφανή σημείο με ελεγχόμενη πρόσβαση, θα υπάρχουν το σύστημα ελέγχου της δομής, οι μπαταρίες και ο μετατροπέας ενέργειας από DC σε AC.

Σε ειδικό σημείο, με ελεγχόμενη πρόσβαση, θα υπάρχει και το σύστημα παροχής μέσω WiFi, δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Σε ειδικό σημείο, με ελεγχόμενη πρόσβαση, θα υπάρχει και το σύστημα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο (σε περίπτωση που δεν επαρκεί η ενέργεια από το δέντρο), η γείωση και το αντικεραυνικό σύστημα.

Φωτογραφία αρχείου από αντίστοιχο “ηλιακό δένδρο” στα Τρίκαλα 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 362 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.