Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 00:10

Η ομιλία του Σπήλιου Λιβανού στο ΤΟΕΒ Καλυβίων για τα αρδευτικά έργα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων πραγματοποιήθηκε σήμερα η ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σπήλιου Λιβανού για τα σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα του εμβληματικού προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0» όπου συμμετέχει και το ΤΟΕΒ Καλυβίων.

Αρχικά ο κ.Λιβανός αναφέρθηκε στα όσα έγιναν επί θητείας του ως υπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην συνέχεια ανέλυσε το επενδυτικό πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα το οποίο θα γίνει μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αποτελεί, όπως σημείωσε, ένεση ανάπτυξης για ολόκληρες περιοχές αλλά και για το σύνολο της οικονομίας μας. Κι αυτό γιατί μέσω της καλύτερης άρδευσης επιτυγχάνεται μεγαλύτερη παραγωγή και αυξάνεται η αποδοτικότητα των καλλιεργειών.

Με το ΥΔΩΡ 2.0 ανέφερε ο κ. Λιβανός, θέσαμε τις βάσεις για την δημιουργία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, 31 νέων και σύγχρονων αρδευτικών δικτύων με προϋπολογισμό 242 εκ. ευρώ, για 29 ΤΟΕΒ, την κάτω ζώνη Αχελώου 11A και τα εγγειοβελτιωτικά έργα Αμβρακίας, Αμφιλοχίας και Βάλτου, όπου θα χρησιμοποιηθούν συστήματα ευφυούς γεωργίας και έξυπνης άρδευσης.

Με την κατασκευή των νέων αρδευτικών δικτύων και την εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου γεωργικής αξιοποίησης θα αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης στη γεωργία και κατά συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών της περιοχής. Παράλληλα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού και στην προστασία του υπερπολύτιμου αυτού πόρου, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τα ΤΟΕΒ Καλυβίων, τόνισε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει μέσα στους επόμενους 17 μήνες να συνεργαστούν με τον ανάδοχο της μελέτης, να συγκεντρώσουν και να προσκομίσουν τα στοιχεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς όπως ανέφερε, τα χρήματα έχουν δεσμευθεί για τον σκοπό αυτό με βάση την αρχική προμελέτη, που ετοιμάστηκε σε πολύ σύντομο χρόνο από το ΤΟΕΒ, ώστε να διαμορφωθεί και η τελική μελέτη.

Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του έργου για την περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Καλυβίων έχουν ως εξής:

ΥΔΩΡ 2.0 - ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

- Το έργο έχει ενταχθεί στο Π.Α.Α του Υπουργείο Αγροτικής Α’ Τροφίμων με προϋπολογισμό περί τα 3 εκ. ευρώ

- Αφορά το Τ.Ο.Ε.Β. Καλυβίων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καλύπτοντς συνολική έκταση περί τα 20.000 χιλιάδες στρέμματα.

- θα καλύψει τις ανάγκες περίπου 850 αγροτών της συγκεκριμένης περιο]

- Αφορά σε αντικατάσταση και αναβάθμιση ανοικτών δικτύων.

- θα παρέχει τηλεμετρία και έξυπνα μέσα υδροληψιών

- Τεχνικός Σύμβουλος για την ωρίμανση της μελέτης, έχει ορισθεί ο Γεωργόπουλος Αναστάσιος

Μετά το τέλος της ομιλίας- παρουσίασης ακολούθησε εκτενής διάλογος μεταξύ του κ. Σπήλιου Λιβανού με τους παρευρισκόμενους παραγωγούς και τους εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλυβίων, Κώστας Ζαπαντιώτης, ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι παρεμβάσεις στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής, ενώ ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς που υπέστησαν απώλειες στις καλλιέργειές τους και ειδικά στα εσπεριδοειδή, από τις χαλαζοπτώσεις και την κακοκαιρία που έπληξαν την περιοχή. Μάλιστα ο κ. Ζαπαντιώτης εξέφρασε τον προβληματισμό του και πρότεινε εάν μπορούν να εξευρεθούν κονδύλια για τις αποζημιώσεις των αγροτών, από χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, ζήτησε να στηριχθούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, λόγω χαμηλών τιμών, έλλειψης υποδομών και μεγάλου κόστους παραγωγής.

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός απαντώντας ανέφερε ότι, οι αγρότες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα και ομάδες παραγωγών, ώστε να εκμεταλλευτούν τις πολλές δυνατότητες που τους παρέχει το νομικό πλαίσιο και οι αντίστοιχες χρηματοδοτικές ¨πηγές¨ από τους ευρωπαικούς πόρους, ώστε να πάρουν το ¨μερίδιο¨ που τους αναλογεί, σε μια έντονα ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά, όπως είναι αυτή που έχει να κάνει με τα προιόντα διατροφής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου Πάνος Μαρνέζος και Κωνσταντίνος Ζώης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλυβίων, Κώστας Ζαπαντιώτης τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Καλυβίων, Μαρία Αναστασίου – Διονυσάτου και Θανάσης Καραγιώργος και πολλοί παραγωγοί της περιοχής.

kalyvia.gr

Διαβάστηκε 433 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.