Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 18:58

Εντυπωσίασε η «Κοιμωμένη Μαινάδα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης και η Διευθύντρια του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου,Δρ Ολυμπία Βικάτου διοργάνωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης  την πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Κοιμωμένη μαινάδα», μια ποιητική και μουσική συνομιλία με τα ευρήματα του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου του 2023 στον χώρο του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ι.Π Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η  Αρχαιολόγος και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου, Φωτεινή Σαράντη, αναφερόμενη στην αξία του αρχαιολογικού ευρήματος της «Κοιμωμένης Μαινάδας» και στον καλλιτεχνικό συμβολισμό της ως έρεισμα καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μουσικό μέρος με την απόδοση τραγουδιών μελοποιημένης ποίησης και οργανικά intermezzi υπό τη μουσική επιμέλεια του Νίκου Χατζηελευθερίου και τους Όσβαλντ Αμιράλη (Κόντρα μπάσο) Χάρη Κανελλίδη (κιθάρα) Νίκο Χατζηελευθερίου (κιθάρα) και τους τραγουδιστές, Χριστίνα Πουπάλου και Δημήτρη Βουτσά, ενώ ήταν βασισμένο στα ποιητικά αποσπάσματα που προέρχονται από τον ευρύ ιστορικό-γεωγραφικό «κύκλο» της Μεσογείου (αποσπάσματα ποιητικών δημιουργημάτων ενός άγνωστου Κύπριου ποιητή του 16ου αι. ,G. A. Becquer, F.G. Lorka- Σεβίλλη, Κ.Π. Καβάφης- Αλεξάνδρεια, F. Pessoa- Λισαβόνα),  σε αφήγηση της Ράνιας Κατσιγιάννη και σε μελοποίηση των συνθετών, Μιχάλη Τρανουδάκη και Νίκου Χατζηελευθερίου.

Η καλλιτεχνική αυτή σύμπραξη-με τις μοναδικές μελωδίες, τις εκπληκτικές αποδόσεις τόσο των ερμηνευτών όσο και της αφηγήσεως- συγκίνησε τους παρευρισκομένους που κατέκλυσαν τον εκλεπτυσμένο χώρο υποδοχής του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου, γευόμενοι μια υψηλού επιπέδου πολιτιστική εκδήλωση.  Η δε απονομή των αναμνηστικών δώρων πραγματοποιήθηκε από την Εθελόντρια του Τομέα Πολιτισμού της ΠΔΕ-ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και Msc Φιλόλογο, Σόφη Λαναρά. Η παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την υπάλληλο του Κτιρίου Χρυσόγελου, Μαρία Καρατζογιάννη.

Η «Κοιμωμένη Μαινάδα» ήταν  μια μεικτή παράσταση ποίησης και μουσικής που στόχευσε στην ανάδειξη της ερωτικής και φιλοσοφικής υπερβατικότητας μιας Μαινάδας. Επρόκειτο για μια μουσική  πράξη σε συνέργεια με την ποίηση, για το ξύπνημά αυτού του αρχαίου ευρήματος μέσα στη σύγχρονη εποχή με σκοπό την αφύπνιση του προσωπικού και συλλογικού μας εκφραστικού δυναμικού.

Αντίστοιχα, η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε ένα ακόμη τεκμήριο της γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας του Τομέα Πολιτισμού της ΠΔΕ-ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας με το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο και του αδιάλειπτου στόχου τους για την  ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως στοιχείων έμπνευσης και τεκμηρίων για την καλλιτεχνική δημιουργία στην τέχνη του λόγου και της μουσικής.

Ο Τομέας Πολιτισμού ευχαριστεί θερμά όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που προβάλλουν και στηρίζουν αδιάλειπτα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του και ιδιαιτέρως για την παρούσα πολιτιστική δράση την Εφημερίδα Αιχμή και τον εκπρόσωπό της, Δημήτρη Κουφό, την Νάντια Μπούτα του Ραδιοφώνου Antenna Star Αγρινίου  και τον Νίκο Παπαλέξη για την φωτογραφική κάλυψη του δρώμενου.

Επιπρόσθετα, ο Τομέας Πολιτισμού ευχαριστεί θερμώς για την αγαστή συνεργασία τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Δρ Ολυμπία Βικάτου, την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου, Φωτεινή Σαράντη και όλους τους Υπαλλήλους του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς και τον Γιάννη Ρόμπολα για την επιμέλεια του φύλλου ενημέρωσης (αφίσας) της εκδήλωσης

20230321 Φωτο ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΜΑΙΝΑΔΑ

 

Διαβάστηκε 273 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.