Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 14:46

Γιώργος Λουριδάς: Ο σκηνοθέτης που έβαλε το Αγρίνιο στον κινηματογραφικό χάρτη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης μιλάει για το «3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ: Οι Μονόλογοι της Λήδας», για το Αγρίνιο που αγάπησε και για τη ζωή του – Το αισιόδοξο μήνυμα στους νέους που θέλουν να γίνουν καλλιτέχνες

Από την Αμιένη της Γαλλίας, στο Αγρίνιο. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης του θεάτρου και του σινεμά Γιώργος Λουριδάς, με καταγωγή από την Καλαμάτα, βρέθηκε τυχαία το 2020 στο Αγρίνιο, το αγάπησε κι έμεινε εδώ. Μόλις τρία χρόνια μετά αποτελεί έναν απ’ τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ που διοργανώνει, κάνει γνωστό το Αγρίνιο σε δεκάδες χώρες όλου του κόσμου και βάζει την πόλη στον Πανευρωπαϊκό και στον Παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη! Το φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Οι Μονόλογοι της Λήδας» που θα διεξαχθεί από 16 έως και 18 Ιουνίου, αποτελεί μία Πανευρωπαϊκή πρωτοπορία κι έχει ήδη λάβει 300 και πλέον συμμετοχές από 50 χώρες σε κάθε γωνιά της υφηλίου!


Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Φλωρόπουλο


Η παραγωγή ταινιών ήταν αχαρτογράφητα νερά για το Αγρίνιο πριν από λίγα χρόνια. Η έλευση του Γιώργου Λουριδά το 2020 έχει αλλάξει τη συνθήκη αυτή, με την πόλη να εμφανίζει πλέον μία κινηματογραφική δυναμική, την οποία ουδείς υπολόγιζε. Η παρουσία του στην περιοχή και το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ που ο ίδιος διοργανώνει, αποτέλεσαν το έναυσμα για την παραγωγή δεκάδων ταινιών αυτά τα τρία χρόνια, «γεννώντας» ένα κινηματογραφικό κύμα. «Μία εξ αυτών είναι και του φίλου μου, του Zephy Ross, με τίτλο “Νεράιδες του δρόμου”, τα γυρίσματα της οποίας μόλις ολοκληρώθηκαν», σημειώνει ο Γιώργος και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι εύκολη τέχνη το σινεμά, αλλά ενθαρρύνουμε την κάθε κινηματογραφική προσπάθεια και τον κάθε κινηματογραφιστή να εκφραστεί».

Στα γυρίσματα της ταινίας του Zephy Ross «Νεράιδες του δρόμου» – Από αριστερά στα δεξιά: Zephy Ross – Κωνσταντίνος Σαμψών – Γιώργος Λουριδάς / Photo © tale_matters

 

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης μπορεί να βρέθηκε τυχαία στο Αγρίνιο, αλλ’ αυτό δεν τον εμπόδισε ν’ αγαπήσει την περιοχή και τους ανθρώπους της, φτάνοντας στην δημιουργία μίας πολυάριθμης κινηματογραφικής ομάδας: «Το ότι έμεινα στο Αγρίνιο δεν είναι τυχαίο. Μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ η εξέλιξη. Έμεινα, γιατί έβλεπα ότι υπάρχει η προοπτική της εξέλιξης. Ξεκίνησε ένα σχέδιο με κάποια κινηματογραφικά μαθήματα, το οποίο κατέληξε στο να έχουμε μία ολόκληρη ομάδα και να διοργανώνουμε ένα Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ».

Μία Πανευρωπαϊκή πρωτοπορία στο Αγρίνιο

Ο Γιώργος είναι ο πρωτεργάτης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου «Οι Μονόλογοι της Λήδας», το οποίο θα διεξαχθεί φέτος στο 1ο Παπαστράτειο Γυμνάσιο (16-18 Ιουνίου). «Η ιδέα του Φεστιβάλ προϋπήρχε στο μυαλό μου και στόχος είναι να καθιερωθεί ως θεσμός», λέει και υποστηρίζει ότι στο Αγρίνιο βρήκε όλες τις κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία του, τονίζοντας ότι Μούσα του είναι η βασίλισσα Λήδα (κόρη του Βασιλιά της Αιτωλίας Θέστιου). Ο μύθος της είναι «μία ιστορία που πάντα μου άρεσε πολύ» επεξηγεί ο Γιώργος και συνεχίζει συνεπαρμένος: «Ήθελα -μέσω του Φεστιβάλ- ν’ αναδειχθεί κάτι σημαντικό και βρήκα αυτό το ζητούμενο στη μυθική μορφή της Λήδας, η οποία έχει πολύ μεγάλη καλλιτεχνική αξία για την περιοχή».

»Νιώθω λίγο ότι τα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ έχουν χάσει αυτόν τον αυθεντικό “αέρα” που είχαν όταν ξεκίνησαν. Το δικό μας έχει τον “αέρα” του ενθουσιασμού. Θέλω να δημιουργήσω έναν τρόπο διανομής της δουλειάς των τοπικών κινηματογραφιστών, αλλά και των νέων παιδιών που ασχολούνται τώρα με τον Κινηματογράφο, ώστε να προβάλλουν τα έργα τους σε Διεθνές επίπεδο. Στο περσινό Φεστιβάλ, κάποιοι συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Διεθνή διοργάνωση. Αυτό είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό», καταλήγει.

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου 2022 – Photo © Nick Stefanakis Manitsas

 

Αισίως φτάσαμε στην 3η διοργάνωση, με το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Αγρινίου ν’ αποτελεί μία Πανευρωπαϊκή πρωτοπορία.«Για πρώτη φορά ένα Φεστιβάλ εστιάζει στους κινηματογραφικούς μονολόγους», εξηγεί ο Γιώργος και τονίζει ότι «αυτό το στοιχείο ενθουσιάζει την Πανευρωπαϊκή, αλλά και την Παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα, γιατί δημιουργήσαμε κάτι καινούργιο».

Με τον τρόπο αυτό, στη θέση του Αγρινίου έχει μπει μία… πινέζα πάνω στον Πανευρωπαϊκό, αλλά και τον Παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

300+ συμμετοχές από 50 χώρες

Φέτος υπάρχουν 300 και πλέον συμμετοχές από 50 διαφορετικές χώρες, ενώ αρκετές είναι οι συμμετοχές ντόπιων κινηματογραφιστών, αλλά και μαθητών. «Θέλουμε να δώσουμε φωνή σε όλους, θέλουμε το φετινό Φεστιβάλ να είναι υπό μία έννοια all inclusive, με μία έμφαση στο τοπικό στοιχείο, αλλά να μην απορρίπτονται οι φανατικοί ερασιτέχνες της τέχνης του σινεμά. Δυστυχώς δε μπορούμε να προβάλλουμε όλες τις ταινίες, συνεπώς υπάρχουν κάποια κριτήρια επιλογής. Φέτος θα προβληθούν περίπου 35-40 ταινίες», σχολιάζει ο Γιώργος.

Ως προς τις κατηγορίες που θα διαγωνιστούν φέτος, «θα έχουμε τις εξής: Καλύτερη ταινία μικρού μήκους, καλύτερος διεθνής μονόλογος, καλύτερος τοπικός μονόλογος και καλύτερου original soundtrack μουσικής, με βασικό κριτή στην τελευταία κατηγορία τον Χρήστο Ντανάκα, αναγνωρισμένο πιανίστα στη Γερμανία, ο οποίος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δώσει και το “παρών”».

Για το τριήμερο του Φεστιβάλ, το Αγρίνιο θα υποδεχτεί πολύ κόσμο από διάφορες χώρες, αν και οι δυσκολίες στη μετακίνηση είναι πολλές, καθώς η πόλη δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. «Υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα τουριστικής ενημέρωσης και διαφήμισης του Αγρινίου, αλλά είμαι άνθρωπος των δύσκολων εγχειρημάτων», παρατηρεί ο Γιώργος.

«Κύριος υποστηρικτής μας είναι πάντα ο κόσμος»

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους στήριξη, σε κάθε είδους πρόταση. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχτεί ένα Φεστιβάλ, το οποίο επενδύει χρήματα στην τοπική Οικονομία και τονώνει τουριστικά την περιοχή σε μία ουσιαστικά “νεκρή” περίοδο», σχολιάζει ο Γιώργος και συνεχίζει: «Υπάρχουν Φεστιβάλ στη χώρα μας που τρέχουν πολλά χρόνια, ωστόσο δεν έχουν το βεληνεκές που αυτή τη στιγμή βλέπω να έχει το Φεστιβάλ του Αγρινίου, γιατί λείπει η διαφοροποίηση και το υλικό που θα κάνει τον θεατή να συμμετέχει».

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ επενδύουν στη μεγάλη στήριξη του κοινού: «Βασικός και κύριος υποστηρικτής μας είναι πάντα ο κόσμος, εκεί ποντάρουμε, εκεί στηριζόμαστε. Παράλληλα ευχαριστούμε την Διευθύντρια του 1ου Παπαστρατείου Γυμνασίου, την κα. Γεωργιάδη, την υποδιευθύντρια κα. Παναγιωτακοπούλου και όλο το προσωπικό του σχολείου για την άψογη συνεργασία».

Ο Γιώργος Λουριδάς – Photo © Areta Katsoula

 

Το προφίλ του και οι επαφές στη Γαλλία

Ο Γιώργος Λουριδάς είναι σκηνοθέτης θεάτρου και σινεμά. Γεννήθηκε το 1987 στην Καλαμάτα, σε ηλικία 7 ετών μετακόμισε στην Αθήνα. Το 2012 σπούδασε στη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά στο Université de Picardie Jules Verne, στην Γαλλία. Διατηρεί ακόμη σήμερα εξαιρετικούς δεσμούς με τη Γαλλία, ενώ, όπως είπε, «θα έχουμε φέτος στο Φεστιβάλ τουλάχιστον δύο Γάλλους σκηνοθέτες, τον Hervé Cohen και την Sophie Blondy».

Αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του προτάσεις από δουλειές στη Γαλλία κάτι που, όπως υποστηρίζει, μπορεί να συνδυαστεί με τη διαμονή του στο Αγρίνιο, το οποίο θέλει να κρατήσει ως βάση του: «Το έχω αγαπήσει και μιλώ για το Αγρίνιο όπου βρεθώ κι όπου σταθώ. Έχω γνωρίσει πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους εδώ».

Ως κομβικά ορόσημα της ζωής του θέτει τις γνωριμίες που έχει κάνει με ενδιαφέροντες ανθρώπους, όπως τον συνάδελφό του Zephy Ross με τον οποίο συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Αγρίνιο, αν και τέλειωσαν την ίδια σχολή, την απόφασή του να μείνει στο Αγρίνιο και τη μεγάλου μήκους ταινία του «La Compagne Des Morts» (=Η Σύντροφος των Νεκρών), η οποία έλαβε βραβεία καλύτερης ταινίας από τα Φεστιβάλ Independent Prisma Awards (2020) στη Ρώμη και Wallachia Film Festival (2020) στο Βουκουρέστι.

Το μήνυμά του στους νέους καλλιτέχνες

Ο Γιώργος Λουριδάς είναι από τους ανθρώπους που έχει επιλέξει να βιοπορίζεται από την τέχνη. Και θέλει να ενθαρρύνει τους νέους λέγοντας: «Έχω καταφέρει να βιοπορίζομαι από τον κινηματογράφο και την σκηνοθεσία. Είναι εφικτό να βιοπορίζεται κάποιος από αυτό που αγαπάει. Είναι εφικτό να ζήσει από την τέχνη. Είμαστε εδώ, για να τονώσουμε το ηθικό των νέων ανθρώπων και να τους δείξουμε τον δρόμο, ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους στην περιοχή μας»…

Εν τάχει πληροφορίες για το Φεστιβάλ:

  • 3ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου «Οι Μονόλογοι της Λήδας».
  • Χώρος: 1ο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου.
  • Ημερομηνίες: 16, 17 και 18 Ιουνίου 2023.
  • Γενική είσοδος ημέρας: €7. Είσοδος και για τις 3 ημέρες: €15. Ανήλικα παιδιά εως 12 ετών: δωρεάν.
  • Πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.agriniofilmfestival.com.
  • Εισιτήρια μπορούν να κλειστούν και μέσω viva.gr (πατήστε ΕΔΩ).
  • Κρατήσεις: 6942838569 – Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. www.agriniofilmfestival.com.

Δείτε ενδεικτικά ορισμένες δουλειές του Γιώργου Λουριδά:

«Ο Πηλός και η Κοπέλα»:

Trailer νέας ταινίας «Ελεύθερη»:

«La Compagne Des Morts» – «Η σύντροφος των Νεκρών»:

*Κεντρική φωτογραφία: Photo © Areta Katsoula

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 642 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 18:37
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.