Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 22:32

«Στα κάγκελα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες και στην Αιτωλοακαρνανία – Πρόσθετο βάρος οι εισφορές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Στα κάγκελα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Πρόσθετο βάρος οι εισφορές όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Στη φθηνότερη ασφαλιστική κατηγορία των 90% των ελεύθερων επαγγελματιών

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σε λίγες ημέρες θα μάθουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στους εργαζομένους, γεγονός που θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις την ώρα που ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι αντιδράσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες προκαλεί ακόμη αντιδράσεις, αν και εφαρμόστηκε εδώ και δύο μήνες, διότι η αύξηση, που είναι της τάξεως του 9,6%, θεωρείται από την συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών του Αγρινίου, της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και πανελλαδικά πως έγινε σε λάθος χρόνο.

Ήδη οι επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα βεβαρυμμένες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο από την αύξηση της ενέργειας, των πρώτων υλών κλπ και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών «ήρθαν» για να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση «μεγαλώνοντας» παράλληλα το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, την στιγμή μάλιστα που αναμένουν την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Έτσι μοιραία η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε την φθηνότερη – κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία από τα 210 ευρώ το μήνα πλέον ανέρχεται σε 230 ευρώ. Η αύξηση των 20 ευρώ σημαίνει ότι σε ετήσια βάση οι επαγγελματίες σε σχέση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν ένα επιπλέον μήνα ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Τάσος Προβίδας

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας μιλώντας στη «Σ» και περιγράφοντας αποκλειστικά το «περιβάλλον» στην Αιτωλοακαρνανία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν τονίζει:  «η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι κατά 9,6% και αυτή η αύξηση συμβάδισε με τον πληθωρισμό, όπως είχε διαμορφωθεί εντός του 2022. Το υπουργείο Εργασίας υποστήριζε πως έπρεπε να γίνει αυτή η αύξηση, ώστε να μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις και ουσιαστικά να μπορούν να πληρωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να πληρώσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, της οποίας το κόστος επίσης έχει ανέβει.

Το ποσοστό της αύξησης (9,6%) προέκυψε από την αύξηση του πληθωρισμού. Έχει συμπαρασύρει όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων επαγγελματιών και για όλες τις κατηγορίες η αύξηση είναι ίδια ποσοστιαία.

Η απόφαση βγήκε τον Φεβρουάριο του 2023 και ουσιαστικά ισχύει από την αρχή του έτος, από τον Ιανουάριο, συνεπώς οι επαγγελματίες κλήθηκαν να πληρώσουν αρκετά χρήματα, τα οποία τους «τινάζουν» τον προϋπολογισμό στον αέρα.

Αντιδράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν και υπήρχαν. Υπήρχαν μάλιστα και από την στιγμή που το υπουργείο είχε την αύξηση αυτή ως σκέψη. Δεν υπάρχει κάποιος που να λέει να μην ανέβουν οι ασφαλιστικές εισφορές, όταν υπάρχει πραγματική αύξηση πληθωρισμού ή συντάξεων, όμως δεν ήταν το κατάλληλο χρονικό σημείο που θα μπορούσε να γίνει η αύξηση. Δεν έγινε αποδεκτό και οι αντιδράσεις συνεχίζονται, διότι είναι ήδη οι επιχειρήσεις επιβαρυμένες αυτόν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο από την αύξηση του κόστους ενέργειας, την αύξηση των πρώτων υλών και των δαπανών. Οι επιχειρήσεις δηλαδή ήταν ήδη σε μια δυσχερή κατάσταση και ήρθε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να «μεγαλώσει» το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και γι’ αυτό δεν είναι και δεν ήταν αποδεκτό».

Χαμηλές εισφορές για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών

Τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξε το 90% των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών για το 2023, μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 9,64% που επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου.

Από τους 1.300.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, οι 1.035.519 ή το 80%, επέλεξαν την 1η ασφαλιστική κατηγορία, ώστε να πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές για το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπερταμείου ασφάλισης, την έκτη και πιο ακριβή ασφαλιστική κατηγορία επέλεξε μόλις το 0,99%, δηλαδή μόλις 12.857 ασφαλισμένοι, ενώ το 4,31% των ασφαλισμένων (56.171 άτομα) «κλείδωσαν» την 2η ασφαλιστική κατηγορία και 2,70%, δηλαδή 35.235 ασφαλισμένοι αποφάσισαν να ενταχθούν στην 3η ασφαλιστική κλάση. Εν τω μεταξύ τις προηγούμενες ημέρες 1,3 εκατομμύρια μη μισθωτοί πήγαν… ταμείο προκειμένου να πληρώσουν τις νέες, αυξημένες εισφορές του μήνα.

Η εξέλιξη αυτή συμπιέζει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, καθώς σημαίνει λιγότερα έσοδα για τον ασφαλιστικό φορέα, που μεταφράζεται σε χαμηλότερες συντάξεις.

Χαμηλές συντάξεις

Η καταβολή χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών, ισοδυναμεί με τη λήψη συντάξεων πείνας, με τη λήξη του εργασιακού βίου.

Είναι ενδεικτικό ότι, προκειμένου ο ελεύθερος επαγγελματίας να λάβει σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ (μικτές αποδοχές) θα πρέπει να ενταχθεί από την 4η ασφαλιστική κατηγορία και πάνω και να καταβάλει μηνιαία εισφορά 408,02 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα:

Ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα ενταχθεί στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα λάβει σύνταξη (μικτές αποδοχές) ύψους 672 ευρώ μετά από 35 χρόνια και 771,5 ευρώ μετά από 40 ασφάλισης.

Η 2η ασφαλιστική κατηγορία, με 35 χρόνια ασφάλισης αποδίδει σύνταξη 728 ευρώ τον μήνα ή 846,5 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης.

Η 3η ασφαλιστική κατηγορία αποδίδει σύνταξη 822,96 ευρώ το μήνα με 35 χρόνια ασφάλισης ή 974 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης.

Η 4η ασφαλιστική κατηγορία αποδίδει σύνταξη 936,42 ευρώ με 35 έτη ασφάλισης και με 40 έτη ασφάλισης, σύνταξη 1.126,5 ευρώ.

Η 5η ασφαλιστική κατηγορία, με 35 έτη ασφάλισης, αποδίδει σύνταξη 1.051,74 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης η σύνταξη θα ανέρχεται σε 1.281,5 ευρώ.

Η 6η ασφαλιστική κατηγορία, με 35 έτη ασφάλισης το ύψος της σύνταξης ανέρχεται σε 1.314  ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης η σύνταξη φτάνει σε 1.634  ευρώ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 468 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.