Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023 18:28

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
*του Ανδρέα Σκαρτσάρη
Όλοι συμφωνούμε ότι  για να στηριχθεί σε σωστές βάσεις και να προχωρήσει σε ορθές μεταρρυθμίσεις μία κοινωνία ,χρειάζεται την συνύπαρξη των νέων ιδεών, των εμπειριών και της καινοτομίας.

Από την άλλη - ίσως αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ- το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει απαξιωθεί από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας και κυρίως από τους νέους μας. Και όχι άδικα.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε  την αντίληψη που  έχει δημιουργηθεί  για την πολιτική και τους πολιτικούς και να δώσουμε βήμα στις απόψεις και τις ανησυχίες των νέων του δήμου μας υπάρχει κάτι που λείπει από την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής. Ένα κομμάτι που εκπροσωπεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της.

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων είναι μία δομή ενεργητικής συμμετοχής νέων που ήδη λειτουργεί σε πολλούς δήμους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε θέματα που τους αφορούν αλλά και γενικότερα θέματα  της περιοχής. Τους επιτρέπει και τους ενθαρρύνει να σχεδιάσουν και να προτείνουν δράσεις σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός ,η απασχόληση. ο ελεύθερος χρόνος, η πληροφόρηση και η καινοτομία. Καλλιεργεί την πολιτικοποίηση, την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Καλλιεργεί επίσης την οικολογική συνείδηση των νέων και την ευαισθητοποίηση τους στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Αποτελεί ένα φορέα συμμετοχικό που εξασφαλίζει στους νέους τη δραστηριοποίηση τους με τα κοινά χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Διαφορετικό λεξιλόγιο, φρέσκα μυαλά, καθαρά βλέμματα ,διαφορετική προσέγγιση.

Αρχικά απαιτείται η δημιουργία Μητρώου Νέων Δήμου Αγρινίου για νέους ηλικίας 15-30 ετών και από εκεί (με βάση και την πρακτική άλλων πόλεων) με τη διαδικασία της κλήρωσης γίνεται η σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων με θητεία ενός έτους.

Ενδεικτικά αναφέρονται τρεις περιπτώσεις άλλων δήμων

Δήμος Θεσσαλονίκης
Έτος Ίδρυσης: 2019
Τακτικά Μέλη: 49
Αναπληρωματικά Μέλη: 49
Εκλογική Διαδικασία: Κλήρωση
Θητεία: 1+1 χρόνος
Δ.Σ. : 5-μελή Κατόπιν Ψηφοφορίας

Δήμος Λαγκαδά
Έτος Ίδρυσης: 2019
Τακτικά Μέλη: 46
Αναπληρωματικά Μέλη: 7
Εκλογική Διαδικασία: Κλήρωση
Θητεία: 1 χρόνος
Δ.Σ. :3-μελή Κατόπιν Ψηφοφορίας

Δήμος Λάρισας
Έτος Ίδρυσης: 2020
Τακτικά Μέλη: 14 (Αντιπρόσωποι Φορέων-Δημοτικών Παρατάξεων-Μητρώου Νέων)
Αναπληρωματικά Μέλη: 14
Εκλογική Διαδικασία: Κλήρωση
Θητεία: 1 χρόνος
Δ.Σ. : 3-μελή Κατόπιν Ψηφοφορίας

Σε αυτή τη νέα εποχή δεν μπορεί να απουσιάζει από την τοπική μας κοινωνία η φωνή του απόλυτου εκφραστή της, που δεν είναι άλλος από τη νεολαία. Σε αυτή άλλωστε ανήκει ολοκληρωτικά το μέλλον του τόπου μας.

*Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου.

Διαβάστηκε 405 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.