Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 21:41

Όταν στην Πάτρα αντιδρούσαν για τη σύνδεση “Ρίου-Αντίρριου”.Η “απάντηση” του Αγρινίου.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση Ρίου-Αντιρρίου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1946. Παρόλα αυτά όμως συνάντησε τη μεγάλη αντίδραση πρωτίστως οικονομικών συμφερόντων της Πάτρας, η οποία προέκρινε τη διατήρηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Κρυονερίου-Πατρών και της ανταπόκρισής της με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο. Η θαλάσσια απόσταση όμως που έπρεπε το πλοίο για να διανύσει από το Κρυονέρι έως το λιμάνι των Πατρών ήταν εφταπλάσια περίπου από ό,τι στο πορθμείο Ρίο-Αντίρριο (16 χμ περίπου έναντι 2, 250). Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής ( εφημερίδα Εμπρός) το ταξίδι Αγρίνιο-Πάτρα συντόμευε κατά 3-4 ώρες από τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οι υπολογισμοί αυτοί στηρίζονταν στο γεγονός ότι η μισή ώρα του  διάπλου Ρϊου-Αντιρρίου εφταπλασιάζονταν στην περίπτωση του διάπλου Κρυονερίου-Λιμάνι Πατρών. Στη νέα απόσταση προστίθονταν μόνο η μισή ώρα παραπάνω οδήγησης που χρειάζονταν από το Κρυονέρι έως το Αντίρριο και από το Αντίρριο έως το λιμάνι Πατρών, οπότε και πάλι ο διάπλους από το Αντίρριο ήταν η πιο συμφέρουσα επιλογή.

Παρόλα αυτά τα οικονομικά συμφέροντα της Πάτρας αντέδρασαν σφόδρα, καθώς εστίαζαν μόνο στο να μην μειωθεί η κίνηση του λιμανιού της Αχαϊκής πρωτεύουσας. Στο παιχνίδι μπήκαν και αντίστοιχοι οικονομικοί παράγοντες της Ναυπάκτου, οι οποίοι ενώ στην αρχή συντάχθηκαν με το Ρίο-Αντίρριο, στη συνέχεια προέκριναν το λιμάνι της Ναυπάκτου ως τον έναν πόλο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Αιτωλοακαρνανίας με την Πελοπόννησο.  Στον αγώνα κατά του πορθμείου Ρίου-Αντιρρίου πρωτοστάτησε ο τότε εμπορικός σύλλογος Πατρών, ενώ από το Αγρίνιο  η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και οι αντίστοιχοι εμπορικοί σύλλογοι πίεσαν και πέτυχαν την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Ρϊου-Αντιρρίου. Η παράπλευρη απώλεια ήταν η κάθετη μείωση της κίνησης του Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος και του δρομολογίου μέσω τρένου Αγρινίου-Κρυονερίου.

Αυτή η ιστορία μπορεί να προέρχεται από το 1946. Τότε έγινε το αυτονόητο για την Αιτωλοακαρνανία. Σήμερα 80 περίπου χρόνια μετά, άλλα αυτονόητα για την Αιτωλοακαρνανία όπως η ενεργοποίηση του λιμανιού του Πλατυγιαλίου και η οδική σύνδεση με τα αντίστοιχα λιμάνια της  Ανατολικής Ελλάδας που ακούει στο διευρωπαϊκό δίκτυο “Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία” για κάποιους ακατανόητους λόγους δεν υλοποιούνται. Ίσως η ιστορία πρέπει να επαναληφθεί και οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου όπως τα Επιμελητήρια (Εμπορικό-Βιομηχανικό-Τεχνικό), ο Εμπορικός Σύλλογος, Η Ένωση Γεωργικών (Αγροτικών σήμερα)  Συνεταιρισμών και άλλοι πρέπει να ξαναβγούν μπροστά όπως και το 1946…

Με πληροφορίες από

Εφημερίδα Εμπρός, φύλλο 6ης Νοεμβρίου 1946.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 429 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.