Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 15:29

Κυριακάτικη αργία: Προς πλήρη κατάργηση με νομοσχέδιο από το υπ. Ανάπτυξης;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο δρόμος  για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ανοίγει με νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για την προστασία των καταναλωτών που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία με τη μέθοδο της λήψης της σχετικής απόφασης απόφασης από τις τοπικές αρχές και τους δήμους.

«Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές», αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη.

Τι ισχύει σήμερα
Με την υφιστάμενη νομοθεσία, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής Κυριακές:

  • Την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου
  • Τις δύο Κυριακές, πριν την ημέρα των Χριστουγέννων,
  • Την Κυριακή των Βαΐων,
  • Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
  • Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στον Δήμο Αθηναίων και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού – Άγιος Δημήτριος -Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ορίζεται ότι είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές και θα τους χορηγείται επιπλέον υποχρεωτικά μια ημέρα ανάπαυσης σε άλλη ημέρα της ίδιας εβδομάδας.

Αντιδράσεις της αγοράς και των πολιτικών κομμάτων

Η σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου αφού ήδη η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) έχουν ταχθεί κατά της πλήρους κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Την απόσυρση των σχετικών άρθρων (18 και 19), τα οποία αίρουν, τα όποια εμπόδια υπήρχαν μέχρι σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα για μαγαζιά ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου ζητά το ΚΚΕ.

Επισημαίνει δε ότι στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο χτυπιούνται τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων που απασχολούνται στο Εμπόριο όσο και των μικρών αυτοαπασχολουμένων, που θα δουλεύουν νυχθημερόν για να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα.

newmoney.gr

Διαβάστηκε 257 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.