Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 00:53

Πλήττονται τα εσπεριδοειδή της Μυρτιάς Θέρμου – Προσπάθειες για αποζημίωση και αντίδοτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την αγροτική παραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία, το περίφημο έντομο που χτυπά τον φλοιό των εσπεριδοειδών και τα κάνει απωθητικά από οπτικής άποψης, φαίνεται να βρίσκει μια πρώτη απάντηση, τουλάχιστον για την περιοχή της Μυρτιάς του δήμου Θέρμου, που φημίζεται για τα συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα.

Το περίφημο σαγκουίνι της περιοχής, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα αμπέλια, όλα έχουν πληγεί από το συγκεκριμένο πρόβλημα και είναι σημαντικό ότι τέθηκε το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών εσπεριδοειδών της Μυρτιάς στην συνάντηση του Δημάρχου Θέρμου κ. Σπύρου Κωνσταντάρα με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στύλιο.

Με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Θέρμου ενημέρωσε ότι συμφωνήθηκε η άμεση αποστολή εκτιμητών της ζημιάς, σε συνδυασμό με την προσπάθεια παραγωγής και προώθησης με χρηματοδότηση του ΥΠΑΑΤ του αντιδότου του παράσιτου, που θα προστατεύσει καλλιέργειες και παραγωγή, παράλληλα με την διαδικασία της αποζημίωσης που θα καθοριστεί μέσα από συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά έγραψε κ. Κωνσταντάρας:

«Ένα ταξίδι “αστραπή” σήμερα στην Αθήνα και συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο, για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών εσπεριδοειδών της Μυρτιάς, λόγω του Οργανισμού Καραντίνας «Μαύρος- Ακανθώδης- Αλευρώδης», μέσω διαθέσιμου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Επίσης συμφωνήθηκε η άμεση αποστολή εκτιμητών της ζημιάς, εν συνδυασμώ με την προσπάθεια παραγωγής και προώθησης με χρηματοδότηση του ΥΠΑΑΤ του αντιδότου παράσιτου που θα σκοτώσει τον παραπάνω ιό και θα προστατευθούν καλλιέργειες και παραγωγή! Ευχαριστώ τον υφυπουργό, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και φυσικά την εξαιρετική φίλη Λίλυ Καλογεώργου για την άρτια προετοιμασία της συνάντησης».

«Επιδιώκουμε να πιστοποιηθεί καταστροφή και να τρέξει το αντίδοτο»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμου Σπύρο Κωνσταντάρα, η αποζημίωση για ζημιά που προέρχεται από κάποιου τύπου έντομο δεν προβλέπεται, γι’ αυτό και επιδιώκει σε συνεργασία με τον υφυπουργό την καταγραφή της ζημιάς και την κήρυξη ολοκληρωτικής καταστροφής στις πληγείσες καλλιέργειες, ώστε να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο που θα αποζημιώσει για εκτεταμένη μείωση παραγωγής σε συγκεκριμένη περιοχή. «Είναι μια διαδικασία που είναι εφικτή, αλλά πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις. Προσπαθούμε να έρθουν οι εκτιμητές από το Υπουργείο αν γίνεται εντός μιας εβδομάδας, ενώ είμαι σε επαφή και με τον τοπικό ΕΛΓΑ. Ίσως και σήμερα να μπορέσω τηλεφωνικά να βρω άμεση ημερομηνία για τον ερχομό των ειδικών», επισημαίνει ο δήμαρχος Θέρμου.

Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντάρας, οι αρχές έχουν θορυβηθεί γιατί έχει εμφανιστεί το πρόβλημα και σε εσπεριδοειδή της Άρτας, ενώ και η Περιφέρεια Δ.Ε. είναι σε εγρήγορση μέσω του επικεφαλής του ΔΑΟΚ κ. Σάββα Βλάχου γιατί το πρόβλημα έχει αναφερθεί και σε άλλα σημεία, από το Παναιτώλιο μέχρι ακόμη και το Μενίδι.

«Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Βλάχο, μας βοήθησε πολύ να εκθέσουμε το πρόβλημα στο Υπουργείο. Έχουμε πείσει τις αρχές να «τρέξουν» πιο γρήγορα την παραγωγή αντίδοτου, το οποίο, βέβαια, έχει μεγάλο κόστος. Όμως το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει το κόστος και το Ινστιτούτο που έχει αναλάβει το θέμα θα έχει τις πρώτες απαντήσεις σε εύλογο διάστημα. Πιέζοντας τα πράγματα νομίζω ότι έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο στο ζήτημα», καταλήγει.

Η ταυτότητα του βλαβερού μύκητα

Ο συγκεκριμένος μύκητας είναι Οργανισμός Καραντίνας, δηλαδή πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως κατά την εμφάνισή του.

Ανάλογα µε τις επικρατούσες συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόµου µπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 µήνες. Ονομάζεται “Μαύρος- Ακανθώδης- Αλευρώδης”, επιστημονικά “Aleurocanthus Spiniferus (Quintance) Hemiptera: Aleyrodidae” και κατάγεται από την νοτιανατολική Ασία. Έχει εξαπλωθεί ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας.

Στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Ιταλία και στη χώρα μας το 2016 στην περιοχή της Κέρκυρας σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές. Κύριοι ξενιστές είναι τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι,  ο λωτός, η αχλαδιά και άλλα είδη καλλιεργουμένων και καλλωπιστικών φυτών.

Η διασπορά των εντόµων σε μεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται µε την διακίνηση προσβεβλημένων δενδρυλλίων που προορίζονται για φύτευση ή προσβεβλημένων τµηµάτων φυτών, στα οποία υπάρχουν αυγά ή και προνύµφες των εντόµων. Οι αρμόδιες Φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες πραγματοποιούν ελέγχους κυρίως κατά τους µήνες Μάιο έως Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε φυτείες εσπεριδοειδών που βρίσκονται κοντά σε σηµεία εµπορίας, εισαγωγής, διακίνησης και παραγωγής δενδρυλλίων εσπεριδοειδών.

Οι καλλιεργητές, όταν εντοπίζουν ύποπτα συμπτώματα πρέπει να προβαίνουν σε ενημέρωση των αρµόδιων φυτοϋγειονοµικών υπηρεσιών σε ∆/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Γιάννης Συμψηρής

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 345 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.