Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 21:46

Η εικόνα της αγοράς ακινήτων σε Αγρίνιο και Αιτωλοακαρνανία – Χιλιάδες τα κλειστά σπίτια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η εικόνα της αγοράς ακινήτων σε Αγρίνιο και Αιτωλοακαρνανία. Χιλιάδες τα κλειστά σπίτια όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Χ. Καμποσιώρας (ΕΝΙΑΚΑ): Τεράστιο πρόβλημα ο πρόσθετος φόρος στον ΕΝΦΙΑ και το… «δεν κληρονομώ»! Μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πριν από λίγες μέρες ένας πολύ μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων από όλη την Ελλάδα μετείχε στο επετειακό 40ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων μαζί με έναν ανάλογα μεγάλο αριθμό εκπροσώπων της κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων, της αυτοδιοίκησης, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς είχε δηλώσει στο επετειακό συνέδριο: «Κύριος στόχος μας ήταν αφενός η εμπέδωση κλίματος αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, ως δύο αλληλοεμπλεκομένων κοινωνικών ομάδων που διαχρονικά η μία έχει την ανάγκη της άλλης, σε μια χώρα που στερείται κοινωνικής κατοικίας. Η ΠΟΜΙΔΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη του πολιτικού προσωπικού της χώρας, του Τύπου, και πιστεύουμε, σημαντικού μέρους της κοινωνίας μας».

Η Ένωση στην Αιτωλοακαρνανία, οι φόροι και η μετατόπιση στα παράλια

Στην Αιτωλοακαρνανία τα θέματα είναι εξίσου σημαντικά με της υπόλοιπης Ελλάδας, με την διαφοροποίηση όμως ότι το αστικό κέντρο με την μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, το Αγρίνιο, έχει τις δικές του σημαντικές ιδιαιτερότητες. Όπως εξηγεί στην «Σ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΝΙΑΚΑ) Χρήστος Καμποσιώρας, παρότι εξαγγέλλονται κάποιες κρατικές πρωτοβουλίες, το πανελλαδικό πρόβλημα είναι τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά σπίτια. Όπως επισημαίνει, ακόμη και μέσα στο Αγρίνιο είναι χιλιάδες, όχι εκατοντάδες, κι αυτό χειροτερεύει διαρκώς καθώς ένα συνεχώς διογκούμενο… κίνημα «δεν κληρονομώ» έχει τις ρίζες του στην αδυναμία των κληρονόμων να ανταπεξέλθουν στα χρέη και τις υποχρεώσεις των ακινήτων.

Η εικόνα της αγοράς ακινήτων σε Αγρίνιο και Αιτωλοακαρνανία - Χιλιάδες τα κλειστά σπίτια
Ο Χρήστος Καμποσιώρας

«Πέραν του ότι στις αγοραπωλησίες ακινήτων έχουμε να αντιμετωπίσουμε Κτηματολόγιο, αρχαιολογίες και δασαρχεία που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να διευκολύνουν τον πολίτη, έχουμε και τον βραχνά του πρόσθετου φόρου πάνω στον ΕΝΦΙΑ! Αυτός αγγίζει και το 300% σε κάποιες περιπτώσεις, οριζόμενος με έναν απίθανο και στρεβλό τρόπο! Έχω φίλο και μέλος της Ένωσής μας που πληρώνει στην ιδιοκτησία του 1500 ευρώ ΕΝΦΙΑ και… 4 χιλιάδες ευρώ πρόσθετο φόρο στον ΕΝΦΙΑ! Πώς να γίνει δουλειά έτσι;

Την ώρα μάλιστα που και τα διάφορα προγράμματα για ανακαινίσεις ή για κοινωνική στέγη είναι αδύναμα και απλά για το θεαθήναι; Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και δεν το αντιλαμβάνεται κανείς, όπως δεν αντιλαμβάνεται και την παντελή έλλειψη σε ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για τις κατασκευές/επισκευές. Άλλο τεράστιο ζήτημα αυτό, όπως και στον αγροτικό τομέα έχουν γίνει εκατομμυριούχοι οι τεχνίτες-εντός ή εκτός εισαγωγικών- από γειτονικές χώρες και κανείς δεν ασχολείται», τονίζει ο κ. Καμποσιώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΑΚΑ, ο τομέας του airbnb παίρνει μπρος με αργά αλλά σταθερά βήματα και στην περιοχή παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Ακόμη και στο Αγρίνιο όμως, όπως λέει, υπάρχει ενδιαφέρον εταιριών για τον τομέα αυτό που αυξάνει όσο πάμε προς πιο τουριστικές ή εμπορικές περιοχές. «Το airbnb είναι στα σπάργανα ακόμη, αλλά κι εδώ θα τρέξει πιο γρήγορα όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει ειδικά το Αγρίνιο, ως οικονομικό και πληθυσμιακό κέντρο της περιοχής, είναι ότι το ενδιαφέρον ήδη έχει μετατοπιστεί στη Λευκάδα και τα παράλια του νομού στα βορειοδυτικά. Δεν έχω την απάντηση για το πώς θα είναι το Αγρίνιο στο μέλλον, με τα χιλιάδες κλειστά και παλιά σπίτια, αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι οι επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα. σχεδόν όλοι επενδύουν σε ακίνητα και κατασκευές στα παράλια και τη Λευκάδα. Με ό, τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία και το εισόδημα», εξηγεί ο κ. Καμποσιώρας.

Για τον ίδιο, το πρόβλημα είναι σοβαρό για τις νεότερες γενιές και τις μελλοντικές οικογένειες. «Πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός προγραμματισμός για τη στέγη και μια πολιτική που δεν θα βλέπει τον ιδιοκτήτη, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, ως μια πηγή εσόδων για να πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του σε επιδοτήσεις και παροχές. Μαζί με το κόστος των πρώτων υλών, τη γραφειοκρατία, τους φόρους σε καύσιμα και τρόφιμα, οι ιδιοκτήτες που είναι ως επί το πλείστον μικροί στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν και πολιτικές που τους βλέπουν όλους ως μεγαλοεισοδηματίες!», καταλήγει.

Τα διαχρονικά αιτήματα

Το εφετινό συνέδριο συνέπεσε με την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ελλάδος και 40 χρόνων από την ίδρυση της ΠΟΜΙΔΑ. Τα 20 σημερινά κυριότερα προβλήματα-αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της είναι:

-Υπ. Οικονομικών

Κατάργηση κάθε μορφής συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ
Μείωση όλων των συντελεστών της κλίμακας φόρου εισοδήματος μισθωμάτων κατά 10%
Έκπτωση των δαπανών συντήρησης-επισκευής και ασφάλισης των κτιρίων
Επιδότηση 40% στο κόστος υλικών και εργασιών για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

-Υπ. Εσωτερικών

Δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών με ευνοϊκούς όρους και κλιμακωτά πρόστιμα
Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών με τη διακοπή ρευματοδότησης κενών
Πενταετής παραγραφή αξιώσεων των Δήμων αντί τις ισχύουσας εικοσαετίας
Καθορισμός ανωτάτου ορίου προστίμων σε ποσοστό 50% της βασικής οφειλής

-Υπ. Περιβάλλοντος-Ενέργειας

Μονομερής τροποποίηση συστάσεων οριζοντίων ιδιοκτησιών επί διαφορών με γειτονικές
Δυνατότητα διόρθωσης διαφορών έως 2% χωρίς τροποποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών
Μονομερής κατάργηση του δικαιώματος υψούν με ενσωμάτωση σε άλλες ιδιοκτησίες
Αποκατάσταση της οικοδομησιμότητας των εκτός σχεδίου μικρών γεωτεμαχίων

-Κτηματολόγιο

Κατάργηση του «αμάχητου τεκμηρίου» υπέρ του Δημοσίου στα εκτός σχεδίου ακίνητα
Επιτάχυνση της διαδικασίας μεταγραφών εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στο Κτηματολόγιο
Κατάργηση του αναλογικού τέλους 1 ο/οο επί της αξίας κτηματογραφουμένων ακινήτων
Αναγνώριση των ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους δασικούς χάρτες

-Λοιπά Θέματα

Διατηρητέα: Επιδότηση της ανακαίνισης – λειτουργία της μεταφοράς συντελεστή δόμησης
Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Απόρριψη των συντεχνιακών πιέσεων για περιοριστικά μέτρα
Εμπορικά μισθώματα: Τερματισμός του «πλαφόν» 3% που εγκυμονεί Ενοικιοστάσιο.
Ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και καταβολής των υπολοίπων αποζημιώσεων COVID

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 279 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.