Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:12 πμ
 
wm small
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 11:52

Καλλιέργειες «πνιγμένες» στο νερό – Κατοχή και Νεοχώρι τα «θύματα» της κακοκαιρίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας από τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας σε καλλιέργειες Κατοχή και Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα οι βροχές ήταν συνεχείς και σε συχνά χρονικά διαστήματα έντονες. Αρκετά προβλήματα δημιουργήθηκαν, τα περισσότερα εκ των οποίων όμως ήταν σχεδόν άμεσα διαχειρίσιμα.

Οι αγρότες ανέμεναν να σταματήσει η βροχόπτωση για να δουν αν θα μετράνε ή όχι «πληγές», αλλά απ’ ότι φαίνεται στην Αιτωλοακαρνανία τα πράγματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν θετικά.

Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι μετά από τόσα 24ωρα που δεν έβρεξε στην περιοχή η γη συνεχώς βγάζει από τα «σπλάχνα» της νερό! Λίγες ημέρες μετά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπου οι αγρότες είχαν τον χρόνο να ελέγξουν τις καλλιέργειές τους, ζημιές φαίνεται να καταγράφονται μόνο σε καλλιέργειες στην περιοχή των Οινιαδών!

Σύμφωνα με την aντιδήμαρχο του Δήμου Μεσολογγίου, αρμόδια για την Δ.Ε. Οινιαδών Μέμη Γούργαρη:

Καλλιέργειες «πνιγμένες» στο νερό - Κατοχή και Νεοχώρι τα «θύματα» της κακοκαιρίας
Η Μέμη Γούργαρη

«Tο νερό που έπεσε στην περιοχή μας ήταν πάρα πολύ. Ακόμη και μετά από τόσες ημέρες που δεν βρέχει συνεχώς η γη βγάζει νερό. Αρκετές εκτάσεις είναι ακόμη πλημμυρισμένες. Ιδιαίτερα στην Κατοχή, αλλά και σε κάποιο μεγάλο τμήμα του Νεοχωρίου δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Μέσα σ’ όλη την εικόνα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το θετικό ήταν πως δεν είχαμε αυτή την φορά ανεμοθύελλες. Οι περισσότερες καλλιέργειες που επλήγησαν στην περιοχή των Οινιαδών είναι εσπεριδοειδή. Εκτάσεις με πορτοκάλια και μανταρίνια είναι μέσα στο νερό. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περεταίρω στα τμήματα που είναι πέριξ του ποταμού.

Εκεί το νερό ξεχείλισε και πλημμύρισε τις εκτάσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις φαίνονται μόνο τα 2/3 των δένδρων από πορτοκάλια και μανταρίνια. Το έδαφος και ο κορμός τους είναι μέσα στο νερό. Η ζημιά είναι σημαντική, καθώς μιλάμε για δύο περιοχές. Το μέγεθός της θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν το νερό θα υποχωρήσει. Οι εκτάσεις που επλήγησαν είναι αρκετές, διότι αναφερόμαστε σε όλα αυτά το τμήματα που είναι πέριξ του ποταμού, τόσο σε Νεοχώρι, όσο και σε Κατοχή, η οποία επλήγη περισσότερο».

Παράλληλα, όπως φαίνεται οι πληγέντες αγρότες της περιοχής δεν έχουν προλάβει ακόμη να μεταβούν στον ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν, καθώς σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Αιτωλοακαρνανία Βασίλη Φέζο μέχρι και τη Δευτέρα οι δηλώσεις ζημιών από την έντονη βροχόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν λιγοστές και αφορούν κυρίως ζημιές σε ελαιόδεντρα μετά από κατολισθήσεις.

«Μέχρι στιγμής έχουμε λιγοστές δηλώσεις από ζημιές που οφείλονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας. Οι δηλώσεις αφορούν ζημιές που προκλήθηκαν σε ελαιόδεντρα μετά από κατολίσθηση. Είναι όμως λίγο νωρίς ακόμη για να έχουν πλήρη εικόνα, καθώς το νερό που έπεσε ήταν πολύ και ίσως οι αγρότες να μην είχαν την ευκαιρία και την πρόσβαση να μεταβούν στις καλλιέργειές τους. Επίσης, είναι και αρχή της εβδομάδας αμέσως μετά από τις ημέρες της έντονης βροχόπτωσης. Συχνά δηλαδή οι παραγωγοί που έχουν πληγεί δεν έρχονται μόνο τις πρώτες ημέρες, αλλά έρχονται να μας δηλώσουν τις ζημιές τους καθ’ όλη την διάρκεια του χρονικού πλαισίου που έχουν στην διάθεσή τους βάσει νόμου» τόνισε στη «Σ» ο κ. Φέζος.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 235 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.